Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 января 2024, вопрос №100841 250₴

Виключений з обліку вручити повістку

Якщо чоловік виключений з військового обліку, у документі є відмітка ТЦК, чи можуть вручити повістку? Або, якщо отримав повістку, чи потрібно з'являтися до ТЦК?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Олена!

    Повістку можуть вручити в будь якому випадку. Головне в таких ситуаціях, аби це було зроблено законно, тобто - за умови персонального вручення та правильного заповнення.

    В той самий час, якщо особа визнана непридатною до служби з виключенням з військового обліку та має відповідну відмітку у військово-обліковому документі, вона вважається невійськовозобов'язаною і ніякого відношення до стосунків з ТЦК більше не має.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Зокрема в абзаці 3 частини першої статті зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я...

    {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}"

    Отже, розумні та притомні військові патрульні, ознайомившись з військово-обліковим документом такої особи, по ідеї не повинні вручати їй повістку, але де ж їх таких зараз наберешся!

    Тож у разі, якщо все ж таки повістка буде вручена, рекомендую невійськовозобов'язаній особі законослухняно з'явитись на визначену у повістці дату до ТЦК та пояснити, що повістка була вручена помилково. Це все, що треба зробити.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю.

    Теоретично зараз в Україні може бути все, у тому числі можуть вручити повістку невійськовозобов'язаній особі. Але я завжди раджу, якщо подібні дії відбуваються, Ви можете взагалі відмовлятися від такої повістки. Головний аргумент - Ви невійськовозобов'язаний, а тому вручення повістки є незаконним.

    До прикладу: знаю випадок вручення повістки особі з інвалідністю 2 групи (особа визнана непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку). При відвідуванні ТЦК та СП працівники просто вибачилися за такі дії. Якось так.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович
    16.8%

    ВІТАЮ ВАС, пані ОЛЕНО! Враховуючи повну дезорганізацію влади в Україні та той факт, що фактично ЗСУ штучно поділені на "частину Залужного" та "частину Сирського", підконтрольну пану Президенту, може бути що завгодно. Але це питання у меншій долі юридичне, а в більшій військово-політичне.

    У таких як у Вас питаннях виходимо з наступного.

    Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи влади та їх посадові особи зобов"язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ч. 1, 2 ст. 19 Конституції України).

    Жоден нормативно-правовий акт в Україні навіть на рівні Інструкції Міністерства оборони України не передбачає, що зміни до законодавства анулюють раніше видані військово-облікові документи чи записи в них.

    Так само новоприйнятий у минулому році Закон України "Про Єдиний державний реєстр військовозобов"язаних, призовників та резервістів" та нещодавно проголосовані зміни до нього - не покладають тягар наповнення реєстру, оновлення даних чи такого іншого на громадян України, як військовозобов"язаних так і невійськовозобов"язаних.

    Повістка може вручатися військовозобов"язаній особі. Але враховуючи, що ніяких обліків повісток, а так само доступу до Державного реєстру військовозобов"язаних немає у "бродячих груп" невстановлених осіб у комуфляжі, які вимагають документи та роздають повістки, то дійсно повістку теоретично можуть вручити кому-завгодно. Але така повістка не має жодного юридичного значення з огляду на те, що повістка - це не документ, а лише нагадування про необхідність виконати закон. Якщо закон не передбачає обов"язку, то й повістка не є підставою для будь-яких дій.

    Відповідно до ч. 10 ст. 1 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" прибувати за викликом районного (об’єднаного районного), міського (районного у місті, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки - зобов"язані особи, які перебувають в Запасі ЗСУ, а також особи, які приписані до призовних дільниць.

    На невійськовозобов"язаних ця норма не розповсюджується.

    В будь-якому разі особа виключена з обліку - не підлягає будь-якій відповідальності, адже не є військовозобов"язаною.

    Повістки не підлягають судовому оскарженню, адже як вважає Верховний Суд - не є документом, який породжує юридичні наслідки, а лише нагадує на необхідність виконати закон ))) Дуже дивний висновок чесно кажучи... Якщо повістки про виклик ні до чого не спонукають та не мають ніякого юридичного значення, то вибачте якого біса тоді за неявку притягають до адміністративної відповідальності ? ))) Але факт є факт. До такого висновку дійшов / докотився "цілий" Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у своїй Постанові від 8 вересня 2022 року по справі № 300/1263/22 (провадження № К/990/15867/22).

    ЦИТУЮ

    Така позиція ґрунтується на тому, що за правилами військового обліку призовників та військовозобов`язаних ці особи можуть викликатись до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах за допомогою мобілізаційних розпоряджень, повісток або розпоряджень районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. При цьому обов`язок військовозобов`язаної особи з`явитись за викликом до відповідного територіального центру комплектування встановлений Законом України "Про військовий обов`язок і військову службу". На думку відповідача, повістка являється лише засобом повідомлення військовозобов`язаної особи для її прибуття на вказану дату до територіального центру комплектування, форма якої визначена Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних. Таким чином оскаржувана позивачем повістка, яка складена відповідачем на виконання законодавства з питань військового обов`язку та вручена позивачу, не є рішенням чи дією суб`єкта владних повноважень у розумінні Кодексу адміністративного судочинства.

    ВІдповідно до пунктів 28, 29, 32, 33 Постанови КАС ВС від 8 вересня 2022 року по справі № 300/1263/22 (провадження № К/990/15867/22).

    28. Отже, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, виконуючи свої владні управлінські функції, здійснюють оповіщення громадян про виклик за розпорядженнями їх керівників.
    29. Саме по собі оповіщення громадян про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки оформлюється у вигляді повісток та по суті оскаржувана позивачем повістка, яка складена відповідачем на виконання законодавства з питань військового обов`язку та вручена позивачу, не є рішенням чи дією суб`єкта владних повноважень у розумінні КАС України.
    32. Варто зауважити, що повістка являється лише засобом оповіщення військовозобов`язаної особи для її прибуття на вказану дату до територіального центру комплектування, форма якої визначена Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921, та не має обов`язкового наслідку укладення контракту для проходження військової служби.33. При цьому обов`язок військовозобов`язаної особи з`явитись за викликом до відповідного територіального центру комплектування встановлений не оскаржуваною позивачем повісткою, а Законом України "Про військовий обов`язок і військову службу".

    З даного рішення можемо зробити висновок, що повістка то взагалі ніщо ))) Рекламний постер чи привітальна листівка-запрошення на голосування під час виборів ))) Смішного мало звісно, але саме до такого звів Верховний Суд своє намагання "відмазати" один з територіальних центрів комплектування.

    ОТЖЕ, людина яка має на руках належний військово-обліковий документ чинність якого нічим не підставлена під сумнів і у такому документі є відмітка про виключення з обліку, то особа є невійськовозобов"язаною, а тому на неї до перегляду цього статусу - не розповсюджуються вимоги законодавства про військовий облік та мобілізацію.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Доброго дня, пані Олено!

    Чоловік, який був виключений з військового обліку є невіськовозобов'язаним, тому йому не мають права вручати повістку чи будь-яким іншим чином викликати до ТЦК.

    Поновити чоловіка на військовому обліку - не зможуть, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а якщо чоловік є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військовому квитку, то згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Так як у чоловіка немає обов’язків військовозобов’язаного тому його не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    Дії ТЦК в такому випадку будуть неправомірними.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Корнійчук Євген Іванович
    16.8%

    Доброго дня, Ви вже не військовозабов'язаний тому не підпорядковуєтесь ТЦК. Тому що ви не маєте ні яких обов'язків передбачені Стаття 3. ЗУ" Про військову службу та військеовий обов'язок" Правова основа військового обов'язку, військової служби, служби у військовому резерві

    {Назва статті 3 в редакції Закону 1127-VII від 17.03.2014}

    1. Правовою основою військового обов'язку і військової служби є Конституція України, цей Закон, Закон України "Про оборону України", "Про Збройні Сили України", "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію", інші закони України, а також прийняті відповідно до них укази Президента України та інші нормативно-правові акти щодо забезпечення обороноздатності держави, виконання військового обов'язку, проходження військової служби, служби у військовому резерві та статусу військовослужбовців, а також міжнародні договори України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. У разі її отримання, просто ні куди не являйтесь вам нічого не загрожує.

    По суті вам не мають право вручати повістку. Бо вона видається на підставі розпорядження комісара ТЦК де ви перебуваєте на обліку. Якщо ви вже виключений з обліку, таке розпорядження не може існувати в аріорі.

    Конституція України.

    Стаття 60. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальніс

    Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    16%

    ВІтаю,

    Повістка на вулиці видається для перевірки ваших даних в ТЦК. Якщо ви виключений з обліку за станорм здоров'я, то відповідно перевіряти не має що. Носіть з собою військовий квиток з вашою відміткою про виключення з обліку провсяк випадок. Однак у зв'язку з тим, що зараз такі відмітки бувають незаконними - може бути все що завгодно для перевірки такого запису.


Похожие вопросы

Відстрочка, дружина інвалід 3 групи (онкозахворювання), яким документом підтвердити?

Згідно відповіді на раніше задане питання (https://uristy.ua/ua/question/109395) для оформлення відстрочки при наявності дружини інваліда 3 групи (онкозахвор...

20 мая 2024 Юрій, г. Винница

5 ответов

Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України