Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 28 января 2024, вопрос №100964 250₴

Лізінг та передача авто в користування

Вітаю. Таке питання - маю машину в лізінгу Привата. Зараз не користуюсь нею, хочу передати сестрі поки що їздити. Офіційно це треба робити через Дію, каршерінг. Проте якщо я не хочу зараз цим займатись, а просто дати техпаспорт і ключ, сама машина буде і далі мною в звичному режимі сплачуватись, то які наслідки можуть бути для мене (в контексті лізінга) і для сестри (якщо вона не додана через Дію)? Наприклад, у випадку якщо її зупинили, або не дай Бог аварія?

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, Максиме!

    Щоб дізнатись які наслідки для Вас будуть в контексті лізингу - потрібно проаналізувати Ваш договір лізингу.

    Штрафи, які будуть зафіксовані в автоматичному режимі - приходитимуть на Ваше ім'я.

    Якщо сестру зупинить патрульна поліція - проблем не буде, адже для управління авто достатньо мати техпаспорт, водійське, страховку. Якщо її зупинять у зв'язку з порушенням ПДР - штраф в такому випадку сплачуватиме вона.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Максиме!

    Згідно зі статтею 806 ЦКУ:

    "1. За договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у володіння та користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі)".

    Відповідно до статті 809 ЦКУ:

    "1. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження предмета договору лізингу несе лізингоодержувач, якщо інше не встановлено договором або законом.

    2. Якщо лізингодавець або продавець (постачальник) прострочили передання предмета договору лізингу лізингоодержувачу або лізингоодержувач прострочив повернення предмета договору лізингу лізингодавцю, ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження несе сторона, яка прострочила".

    Отже, Ви, як лізингоодержувач, несете відповідальність у разі випадкового знищення або випадкового пошкодження ТЗ, якщо інше не передбачено договіром лізингу. Чи можете Ви передати авто, яке знаходиться у лізингу у користування іншої особи? На це питання можна буде відповісти, побачивши Ваш договір.

    Щодо керування авто, то Ваша сестра має на те право за наявності водійских прав, технічного паспорта на авто та страховки.

    У разі скоєння адмінистративного правопорушення, пов'язанного з ПДР, відповідальність буде нести Ваша сестра, окрім випадків з автоматичною фіксацією відповідних порушень.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, нічого страшного в цьому не має. Вона буде мати право на управління транспортним засобом у будь якому випадку з дією або без. Єдиний момент, що у разі аварії це не звільнить вас від відповідальності за договором лізингу.тому авто краще застрахувати.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Вітаю. Таке питання - маю машину в лізінгу Привата. Зараз не користуюсь нею, хочу передати сестрі поки що їздити. Офіційно це треба робити через Дію, каршерінг. Проте якщо я не хочу зараз цим займатись, а просто дати техпаспорт і ключ, сама машина буде і далі мною в звичному режимі сплачуватись, то які наслідки можуть бути для мене (в контексті лізінга) і для сестри (якщо вона не додана через Дію)?

    Бажано б детальніше проаналізувати умови укладеного Вами договору лізингу. Але не думаю, шо це буде для Вас якоюсь проблемою. Перегляньте договір на предмет штрафних санкцій за передання авто без Дії та каршерінгу. Якщо нічого такого договір не містить, не хвилюйтеся за це.

    Для сестри взагалі наслідків ніяких не буде, крім тих, коли водій винний у ДТП. Вину особи не перекласти на іншу, незважаючи на умови лізингу. Але дай Боже, аби цього не було ні за яких умов.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    § 6. Лізинг

    Стаття 806. Договір лізингу

    1. За договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у володіння та користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

    2. До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом.

    До відносин, пов'язаних з лізингом, застосовуються загальні положення про купівлю-продаж та положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом.

    3. Особливості окремих видів і форм лізингу встановлюються законом.

    Стаття 807. Предмет договору лізингу

    1. Предметом договору лізингу може бути майно, визначене індивідуальними ознаками, яке відповідає критеріям основних засобів відповідно до законодавства.

    2. Не можуть бути предметом договору лізингу земельні ділянки та інші природні об'єкти, а також інші речі, встановлені законом.

    ...

    Стаття 809. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження предмета договору лізингу

    1. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження предмета договору лізингу несе лізингоодержувач, якщо інше не встановлено договором або законом.

    2. Якщо лізингодавець або продавець (постачальник) прострочили передання предмета договору лізингу лізингоодержувачу або лізингоодержувач прострочив повернення предмета договору лізингу лізингодавцю, ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження несе сторона, яка прострочила.

    Наприклад, у випадку якщо її зупинили, або не дай Бог аварія?

    При наявності у неї документів, визначений чинним законодавством, їй нічого не загрожує. З приводу аварії зазначив вище.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 10 жовтня 2001 р. № 1306Київ

    Про Правила дорожнього руху

    2.4. На вимогу поліцейського водій повинен зупинитися з дотриманням вимог цих Правил, а також:

    а) пред'явити для перевірки документи, зазначені в пункті 2.1;

    б) дати можливість перевірити номери агрегатів і комплектність транспортного засобу;

    в) дати можливість оглянути транспортний засіб відповідно до законодавства за наявності на те законних підстав, у тому числі провести з використанням спеціальних пристроїв (приладів) перевірку технічного стану транспортних засобів, які відповідно до законодавства підлягають обов'язковому технічному контролю.

    2.1. Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:

    а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

    б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, Національної поліції, Служби безпеки, Управління державної охорони - технічний талон);

    в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків та (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв - дозвіл, виданий уповноваженим органом МВС, а у разі встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах - дозвіл, виданий уповноваженим підрозділом Національної поліції, крім випадків встановлення проблискових маячків оранжевого кольору на сільськогосподарській техніці, ширина якої перевищує 2,6 м, на механічних транспортних засобах дорожньо-експлуатаційної служби, на транспортних засобах спеціального, спеціалізованого призначення та на транспортних засобах із розпізнавальним знаком “Діти”;

    г) на маршрутних транспортних засобах - схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, - документацію відповідно до вимог, встановлених Законами України “Про автомобільний транспорт”, “Про дорожній рух” та “Про перевезення небезпечних вантажів” (далі - спеціальні правила);

    ґ) чинний страховий поліс (страховий сертифікат “Зелена картка”) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення);

    д) у разі встановлення на транспортному засобі розпізнавального знака “Водій з інвалідністю” - документ, що підтверджує інвалідність водія або пасажира (крім водіїв з явними ознаками інвалідності або водіїв, які перевозять пасажирів з явними ознаками інвалідності).

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України