Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 01 февраля 2024, вопрос №101225 250₴

Парковка чужих авто на потватній території

На моїй приватній території постійно паркується чуже авто. На території є таблички, що вона приватна і парковка заборонена. Якщо я наприклад проб'ю колесо в тій машині, то я порушу якийсь закон?

Ответы юристов (7)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так це буде вважатися хуліганство. Рекомендую у таких випадках викликати поліцію.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Максиме!

    Звичайно, пробити колесо в чужому авто - це не найкращий вихід із ситуації, коли таке авто заважає нормальному паркуванню тих транспортних засобів, власники яких мають на це повне, а головне законне право. Зокрема, коли йдеться про організоване паркування на прибудинковій території багатоповерхівок та інших житлових і нежитлових споруд.

    Тому пропоную Вам озброїтись нормами закону, які я Вам пропоную нижче, і діяти в таких випадках саме у площині юридичних знань які Ви отримали. Це дозволить назавжди відбити бажання порушників ставити своє авто у недозволеному місці.

    Де і як можна залишати власний транспортний засіб (далі - ТЗ), визначено Правилами дорожнього руху, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306, та Правилами паркування транспортних засобів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1342 (далі – Правила).

    Так, стоянка автомобілів дозволяється:

    • у спеціально відведених місцях чи на узбіччі, а за відсутності таких – біля правого краю проїзної частини (якомога правіше, щоб не перешкоджати іншим учасникам дорожнього руху);
    • у населених пунктах на лівому боці дороги, що має по одній смузі для руху в кожному напрямку (без трамвайних колій посередині) і не розділена вузькою суцільною лінією, а також на лівому боці дороги з одностороннім рухом.

    Заборона на стоянку автомобілів, зокрема діє:

    • у місцях, де заборонена зупинка (в тому числі на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях, на трамвайних коліях);
    • у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів;
    • біля бульвару або розділювальної смуги;
    • другим рядом уздовж вже запаркованих машин на проїзній частині;
    • на тротуарі, крім випадків, якщо для руху пішоходів залишається прохід не вужче 2 метрів або встановлено відповідний дорожній знак;
    • на газонах;
    • у зоні дії знаків «Зупинка заборонена», «Стоянка заборонена».

    Паркуючи авто, водії також мають пам’ятати про визначені дистанції. Не слід запарковувати авто ближче ніж:

    • 5 метрів до контейнерів для збирання побутових відходів;
    • 10 метрів до виїзду з прилеглої території, перехрестя, пішохідного переходу, місця виконання дорожніх робіт;
    • 30 метрів до зупинки маршрутного транспорту;
    • 50 м до залізничного переїзду.

    17 березня 2021 року набрав чинності Закон України 1231-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху», яким було внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема в частині збільшення штрафів за порушення правил стоянки.

    Тепер за порушення правил стоянки треба заплатити 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо таке порушення створює перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху сума збільшиться вдвічі.

    Штраф за стоянку, що призвела до створення аварійної ситуації, – 85 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Від 60 до 100 неоподаткованих мінімумів передбачено за стоянку на місцях, призначених для транспорту водіїв з інвалідністю.

    ВИСНОВОК:

    Паркування авто у місцях, визначених відповідними позначками для ТЗ інших фізичних чи юридичних осіб є неправомірним. Про це говорить п. 15.10 ПДР:

    "якщо зупинка, де припарковане авто, зробить неможлими рух чи паркування іншого транспортного засобу, вона є забороненою".

    Тож Ви маєте повне право викликати патрульну поліцію, яка, в свою чергу, повинна або зобов'язати власника-порушника ПДР прибрати авто з організованого на Вашій прибудинковій території місця паркування, або, якщо зв'язатися з порушником не вдасться, скласти протокол про порушення ПДР та задіяти евакуатор, який транспортуватиме авто порушника на штраф-майданчик.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Остропольський Василь Леонідович

    Доброго, так Ви скоріше за все будете нести кримінальну відповідальність - ст.296 КК України (хуліганство), тому не рекомендую + відкшодування завданих збитків.

    Турчин Ярослав Александрович
    25.2%

    ВІТАЮ ВАС, пане МАКСИМ! Нажаль в Україні наразі жорсткість законів компенсується необов"язковістю їх виконання та невихованістю (непристосованістю) окремих представників соціуму до життя в цивілізованому суспільстві з повагою до законних прав інших осіб та приватної власності, які досі живуть за принципами щодо чужого майна - "Все навколо колгоспне, все навколо моє". При цьому, держава не виконує свій позитивний обов"язок по захисту власності громадян України, як це передбачено Конституцією України. Нова відреформована патрульна поліція дуже швидко деградувала до рівня старих-добрих ДАІшників, які займаються лише замовними справами своїх знайомих, або планом до двору, спущеним з МВС по лінії - цей місяць план по п"яним за кермом - стільки -то, по наркоманам - стільки-то, по хуліганці - стільки-то, суддів впіймати за кермом - стільки-то і в залежності від планів і премій пляше діяльність ПП. Та й взагалі, іноді враження, що ПП скотилася до рівня інструменту поповнення бюджету МВС, а не дійсної правоохоронної діяльності первинної ланки.

    При цьому дуже багато випадків, як у Вас і патрульна поліція демонструє свою повну некомпетентність, юридичну безграмотність та небажання реагувати на порушення прав громадян, а не державного апарату, який вони обслуговують замість обслуговування та захисту інтересів суспільства, тобто народу України.

    Дійсно, відповідно до статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

    Відповідно до Конституції України та загальновизнаних принципів і норм міжнародного права визнання, дотримання і захист права власності є обов’язком держави“ (абзац перший пункту 4 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 16 жовтня 2008 року № 24-рп/2008)

    Нажаль, законодавство передбачає лише два механізми законного захисту своїх прав:

    • виклик поліції (не ефективно);
    • звернення до суду (малоефективно та довго).

    В сучасних реаліях України обидва методи - неефективні.

    Дійсно, у разі об"єктивної загрози життю та знищенню майна можна застосовувати ще третій метод - необхідну оборону (ст. 36 Кримінального кодексу України), але паркування авто на Вашій території в це поняття не входе і у разі застосування сили в рамках необхідної оборони свого майна - не дуже відповідні стандартам ЄС суди України із вірогідністю 99 % визнають Вас таким, що перевищив межі необхідної оборони з метою захисту своїх майнових прав.

    В такій ситуації можу запропонувати такі варіанти:

    • Встановлення перешкод або обмежувачів руху чужого авто на своїй території. Ви це маєте право робити без будь-яких дозволів, адже це Ваша територія і Ви маєте право її огороджувати, обмежувати рух по ній, тощо.
    • Якщо зважитесь на спускання, пробивання шин чи інші дії сумнівної правомірності - не зізнавайтеся в них ніколи і нікому! Довести їх практично неможливо, якщо у данної особини не встановлено постійно працюючий відеореєстратор на авто чи навколо потрапите у поле зору камер зовнішнього спостереження сусідніх об"єктів...

    Без доказів Ваших дій - ніхто Вам нічого не зробе, тож як правило поліція за викликами таких "діячів-паркувальників" послуговується лише зізнанням наївних громадян-формальних правопорушників, які думають, що держава і поліція їх захищає та буде діяти справедливо. Держава якраз у більшості випадків захищає босоту, бандитів, корупціонерів, порушників прав простих громадян з яких легше гроші стягувати і які покірно будуть платити по боргам і не несуть загрози... Тому не треба грати в чесність і порядність з нечесними і непорядними людьми та структурами. Зробили те, що зробили. Попередньо пересвідчились, що не буде свідків та доказів Ваших дій...

    І у разі чого та виклику "паркуном" поліції - з подивом зазначили, що не бачили, не чули, не знаєте... І взагалі якого біса невідомо хто припаркував своє авто на вашій території та на якій підставі Ви маєте забезпечувати схоронність майна, яке знаходиться на Вашій території без достатніх правових підстав?! Заодно можете поцікавитись, якщо Ви припаркуєте своє авто біля Управління патрульної поліції і його хтось вдаре чи поцарапає, вони будуть нести за це відповідальність?! - Переконаний, що відповідь буде - "Звісно, що НІ".

    Головний принцип взаємостосунків з поліцією, якому вчать адекватні слідчі - НІКОЛИ, НІ В ЧОМУ НЕ ЗІЗНАВАЙТЕСЬ. На Вас діє "презумпція невинуватості" та право не давати свідчень щодо себе та своїх близьких (статті 62, 63 Конституції України).

    Поліція дуже часто використовує метод, який у простому народі та розмовній мові зветься - "взяти на понт" щодо наявності доказів, свідчень і можливості облегшити свою долю щиросердним зізнанням. От на такі речі теж зважати не потрібно. Бо це процесуальний трюк, який дає змогу не займатися доведенням протиправних дій. Є зізнання - все ок. Суди це дуже часто пропускають, маючи теж не дуже високий рівень компетентності і навіть більше морально-етичних якостей.

    Інших варіантів не буде. Немічна патрульна поліція, набрана з барменів, наркоманів, інших безробітних по оголошенню навіть без водійських посвідчень (і це не жарти), яка іноді складається враження, що навчена за принципами і стандартами голівудського серіалу "Поліцейська академія" - не допоможе в такій ситуації.

    Вже десятки звернень було навіть на сайті ЮРИСТИ.UA щодо таких ситуацій, коли поліція складала акти саме на власника території за хуліганство у разі дій щодо незаконно припаркованого авто, а не на автомобіліста-порушника за ч. 1 ст. 152-1 КУпАП за порушення правил паркування або за ч. 1 ст. 122 КУпАП "за порушення правил зупинки, що створює загрозу безпеці руху або перешкоду дорожньому руху", як би це мало бути.

    Крім того, іноді подібні дії кваліфікуються як самоуправство (ст. 356 Кримінального кодексу України "Самоправство"), або за ст. 194 ККУ Умисне знищення або пошкодження чужого майна.

    Такі у нас закони. Порушити право приватної власності можна. А відновити порушене право можливо лише через неефективний та довготривалий інструмент - суд, або немічну та некомпетентну у подібних справах патрульну поліцію, яку розпаскудили тим фактом, що вони чи не єдина ефективна реформа в країні перед світовим співтовариством, а тому на злочинні дії представників ПП не можуть адекватно реагувати навіть представники підрозділів Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції. Такою недоторканістю вибачте, але навіть представники спецслужб не користуються перед власними підрозділами внутрішньої безпеки. Але маємо те, що маємо.

    Отже, держава своїм законодавством сприяє порушникам прав власності, не створюючи ефективних та миттєвих механізмів захисту такого права. В США наприклад у багатьох пристойних штатах типу Флоріда, Техас та ін. діє доктринальний принцип "мій будинок - моя фортеця", який корінням йде ще до англійського звичаєвого права та справи Семейна (Semayne's case) 1604 року... тобто якщо хоч одна особа перступила ногу землі Вашого ранчо - Ви маєте законне право взяти рушницю чи Кольт і пристрелити таку особу, і ніхто не буде розбиратися. Це законне право в США. Звісно воно ставиться зараз під сумніви так званими "лібералами" та іншими борцунами за анархію - тобто суспільство неосоціалізму, де право власності на низовому рівні нічого не вартує. Але факт є факт і таке право в США досі діє, якщо відкинути різні політичні, етнічні та інші моменти загравання з виборцями. Такий спосіб є ефективним для захисту прав і носе виховуючу функцію у профілактиці навіть думок порушити право власності чи охоронну зону приватної території. А у нас все по псевдо-ліберальному... за вкрадену цукерку - 3 роки в"язниці, а за вкрадений мільярд - умовний термін або призначення послом в якусь із країн ЄС. Ось так і живемо.

    Маю надію, що Вам вдасться ефективно та без проблем із законом вирішити питання з порушенням Вашого права власності.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю!

    На моїй приватній території постійно паркується чуже авто. На території є таблички, що вона приватна і парковка заборонена. Якщо я наприклад проб'ю колесо в тій машині, то я порушу якийсь закон?

    Ні, пробивати колесо точно не потрібно, адже, по-перше, Ви проявите таким чином слабкість, по-друге, за це можете понести відповідальність, у тому числі кримінальну. У Вас я декілька варіантів дій:

    1. Залишити власникові авто письмове попередження про здійснення Вами законних дій на попередження паркування (звернення до правоохоронних органів, до суду тощо).

    2. Викликати поліцію в момент того, коли авто запарковано на Вашій приватній території.

    3. Поставити перегородки для вільного паркування авто на Вашій території (інколи доволі дієвий спосіб).

    Думаю, щось із запропонованого має Вам допомогти.

    З повагою!

    Пономаренко Наталія
    31.6%

    Доброго ранку, шановний Максиме!

    Ви маєте розуміти та усвідомлювати, що в умовах війни та воєнного стану діє право сильного, а не право по закону. Тому люди дуже часто дозволяють собі робити те, що хочуть і що їм ніхто не може перешкодити зробити.

    А тепер трохи від реалій життя, до теоретичних та практичних моментів закону.

    Якщо питання стосується приватного будинку та присадибної ділянки, то перш за все переконайтеся, що це саме Ваша земля, бо дуже часто земля за парканом - муніципальна, а не Ваша, хоч Ви її і утримуєте, розчищаєте від сміття, підтримуєте у стані відповдіному Правилам благоустрою території, можете мати в'їзд на такій території, що прилягає до дороги на яку поширюються вимоги Правил дорожнього руху.

    Треба дуже уважно вивчати земельну документацію, якщо вона у Вас звісно є.

    Як правило, Верховний Суд у своїй практиці щодо захисту права власності завжди виходив з того, що приватна власність має бути позначена такою, щоб особа могла однозначно усвідомлювати, що вона порушує межі приватної території. Як правило такою позначкою є огородження території різного виду парканами чи іншими огороджувальними елементами.

    Для в'їзду - це може бути обмежувальний елемент, яких зараз дуже багато продається і ціна їх незначна 300-500 грн.

    https://rozetka.com.ua/310106643/p310106643/?gad_s...

    https://impex-group.kiev.ua/ua/p1654987529-barer-p...

    Також встановлюють професійні або саморобні примітивні шлагбауми.

    https://incap.com.ua/doroga-i-parkovka/mehanichesk...

    Спробуйте поговорити по-людськи. Можливо людина не усвідомлює, що заважає своїми діями.

    В той же час, Вам слід пересвідчитись, чи дійсно така особа щось порушує, бо якщо Ви встановили табличку на земельній ділянці, яка є об'єктом спільної власності у багатоквартирному будинку або на муніципальній території, то Ваші вимоги можуть бути неправомірними.

    Щодо порушення закону - то не радила б Вам це робити, бо порушувати закон теж треба вміти та мати до цього хист і фахову підготовку. У більшості випадків такі невмілі дії завершуються проблемами і додають нам - адвокатом клопоту та роботи.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, пане Максим!

    Якщо я наприклад проб'ю колесо в тій машині, то я порушу якийсь закон?

    За даним фактом слідчі можуть відкриюти кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 (хуліганство).

    Згідно статті 296 ККУ Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, -

    карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-34000 грн) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

    Проте, такі дії можуть бути кваліфіковані як дрібне хуліганство, за що передбачена адміністративна відповідальність за статтею 173 КУпАП.

    Якщо Ви спустите колесо та будуть докази, що це зробили Ви - Вас також можуть притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 173 КУпАП.

    Тому, дане питання краще вирішувати в правовій площині.

    Згідно пункту15.10 Правил дорожнього руху Стоянка забороняється:

    а) у місцях, де заборонена зупинка;

    б) на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками);

    в) на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м;

    г) ближче 50 м від залізничних переїздів;

    ґ) поза населеними пунктами в зоні небезпечних поворотів і випуклих переломів поздовжнього профілю дороги з видимістю або оглядовістю менше 100 м хоча б в одному напрямку руху;

    д) у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів;

    е) ближче 5 м від контейнерних майданчиків та/або контейнерів для збирання побутових відходів, місце розміщення або облаштування яких відповідає вимогам законодавства;

    є) на газонах.

    Зверніться до поліції або Управління (Інспекції) з паркування Вашого міста зі скаргою про порушення ПДР п.15.10 "д" та надайте фото-докази. Особу повинні притягнути до відповідальності за ч. 1 ст. 122 КУпАП України у вигляді штрафу у розмірі 340 грн

    Якщо у Вас є підтвердження, що земельна ділянка, на якій паркується сторонній автомобіль, належить Вам - зверніться до поліції.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України