Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 01 февраля 2024, вопрос №101264 250₴

Декларація перед тим, як піду працювати в гос установу

Треба вперше подати декларацію перед тим, як піду працювати в гос установу. До цього офіційно не працювала. Оборот по картках більше 300 тис грн в рік, але офіцвної роботи немає. Надходження з paypal та western union ( не від родичів). Як це може вплинути? На мені оформлено багато всього, але це все купував чоловік в шлюбі.

Ответы юристов (5)

    Турчин Ярослав Александрович
    26%

    ВІТАЮ ВАС, пані АННА! Все майно, яке оформлене на Вас в будь-якому разі держава в особі НАЗК побаче. Тож краще все-таки в декларації все відображати як є.

    Держава не карає за помилки в деклараціях, а от за приховання чогось у великих розмірах - може бути навіть кримінальна відповідальність.

    На сайті НАЗК дуже багато інструкцій із заповнення декларацій.

    Якщо Ви не пам"ятаєте усе майно, в Електронному кабінеті декларації є відповідна вкладка "ДАНІ ДЛЯ ДЕКЛАРАЦІЇ" і можна надіслати запит за відповідні роки для підготовки декларації. Вам нададуть відповідь з Реєстрів яка власність на Вас зареєстрована. Нерухоме, рухоме майно, частки у підприємствах, цінні папери та таке інше. По кожному з розділів.

    https://portal.nazk.gov.ua/login

    Подання декларації дуже серйозна справа. Колись моєму знайомому депутату один помічник - програміст назаповнював декларацію так, що до нього у провінцію з Києва приїхала поліція шукати оте все, що назаповнювали.

    Тож бажано в таких питаннях консультуватися з професіоналами в галузі права, а не з програмістами, бо вони комп"ютери гарно знають.

    Така доля державних службовців. Якщо не хочеться подавати інформацію про майно, яке зареєстровано на Вас чи членів Вашої сім"ї (у розумінні законодавства про запобігання корупції), то нажаль краще на державну службу не ходити.

    Ринат Ахметов не хотів подавати декларації, тому і відмовився від подальших балотувань в народні депутати України. Так само усі олігархи, у кого є багато чого. А інші - як то Порошенко, Новінський та ін. вимушені були кожен рік з бухгалтерами і юристами заповнювати кілометри декларацій.

    Такі вимоги законодавства і це не іграшки відверто, а привід у разі чого у правоохоронних органів змусити ділитися під погрозою ініціювання кримінального переслідування.

    Щодо переказу грошей, то дійсно проблема як відобразити надходження.

    Порядок відображення грошових активів за посиланням.

    https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/hi...

    Порядок відображення доходів за посиланням.

    https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/hi...

    Теоретично Ви можете відобразити такі гроші як повернення позик від осіб, яким Ви позичили гроші готівкою тим чи іншим чином.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, це декларація перед призначенням, тому може вказуйте все майно, та кошти, за це вам нічого не загрожує. А ось не заповнення навпаки, викличе проблеми у майбутньому.

    Все за декларацією, ви можете дізнатися за посиланням

    https://prosvita.nazk.gov.ua/category/deklaruisya-pravylno/pochytaty/deklaruyusya-vpershe#:~:text=%E2%9D%97%D0%9E%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B0%2C%20%D1%8F%D0%BA%D0%B0%20%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%20%D1%83,%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%20%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%20%D1%97%D1%97%20%D0%BD%D0%B5%20%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%96%D0%B1%D0%BD%D0%BE.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    52%

    Доброго дня, Анна!

    Вам потрібно вказати в декларації все рухоме та нерухоме майно, яке є Вашою власністю, а також дохід за минулий звітний період, незважаючи на те, що цей дохід нічим не підтверджений. Оскільки приховування відповідних даних може негативно вплинути на Ваше подальше призначення на посаду в державну установу.

    Відповідно до роз'яснень Національного агенства з питань запобігання корупції від 29.12.2021 № 11, щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон), передбачено три види декларацій:

    1) Щорічна декларація – декларація, яка подається відповідно до ч. 1 ст. 45 Закону, або абз. 2 ч. 2 ст. 45 Закону у період з 00 годин 00 хвилин 01 січня до 00 годин 00 хвилин 01 квітня року, наступного за звітним роком. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація, та за загальним правилом містить інформацію станом на 31 грудня звітного року.

    Обов’язок подавати щорічну декларацію виникає в суб’єкта декларування:

    - щороку протягом строку здійснення діяльності, яка передбачає обов’язок подання декларації, або перебування на посаді, яка зумовлює здійснення такої діяльності (щорічна декларація (продовжується діяльність)). Для цього у розділі І «Вид декларації та звітний період» декларації слід обрати позначку «я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування»;

    - наступного року після припинення діяльності, яка передбачає обов’язок подання декларації, або перебування на посаді, яка зумовлює здійснення такої діяльності (щорічна декларація (після звільнення)). Для цього у розділі І «Вид декларації та звітний період» декларації слід обрати позначку «я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)».

    2) Декларація при звільненні – декларація, яка подається відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 45 Закону не пізніше 30 календарних днів з дня припинення діяльності. Така декларація подається за період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими суб’єктом декларування, та містить інформацію станом на останній день такого періоду, яким є останній день здійснення діяльності, яка передбачає обов’язок подання декларації, перебування на посаді, яка зумовлює здійснення такої діяльності. Під раніше поданими деклараціями розуміються декларації, що були подані до Реєстру, крім декларації кандидата на посаду.

    Днем припинення діяльності є останній день виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у п.п. «а» та «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону, у тому числі перебування на посадах, зазначених у п. 1, п.п. «а» та «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону.

    Відлік строку подання декларації при звільненні починається з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем припинення діяльності.

    Якщо в особи упродовж звітного періоду були підстави для подання декларації при звільненні декілька разів, кожна з них має бути подана за період, який не був охоплений раніше поданими деклараціями.

    3) Декларація кандидата на посаду – декларація, яка подається відповідно до абз. 1 ч. 3 ст. 45 Закону та охоплює звітний період з 01 січня до 31 грудня включно, що передує року, в якому особа подала заяву на зайняття посади, якщо інше не передбачено законодавством та за загальним правилом містить інформацію станом на 31 грудня звітного року.

    Як правило, така декларація подається після визначення особи переможцем конкурсу, до дня призначення або обрання особи на посаду. Водночас необхідно звертати увагу на вимоги спеціальних законів.

    Так, особа, яка бажає взяти участь у конкурсі на посаду державної служби категорії «А», зобов’язана подати до конкурсної комісії підтвердження подання декларації за минулий рік (п. 8 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про державну службу»).

    Якщо особа стає переможцем конкурсу на декілька посад в одному органі та раніше не подавала декларацію за минулий рік, вона подає одну декларацію кандидата на посаду, вказуючи посаду, на яку має намір бути призначеною.

    Якщо особа, у якої виник обов’язок подати декларацію кандидата на посаду, незалежно від обставин вже подала щорічну декларацію (з будь-якою позначкою) за минулий рік, декларація кандидата на посаду за цей період не подається.

    Водночас, якщо подана декларація кандидата на посаду охоплювала попередній звітний рік, а в особи виник обов’язок подати щорічну декларацію за той самий звітний період, то особа зобов’язана подати щорічну декларацію.

    https://cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/print-565215.html#:~:text=Якщо%20особа%2C%20у%20якої%20виник,за%20цей%20період%20не%20подається.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    12%

    ВІтаю,

    В декларації треба показати дохід з офіційної довідки податкової про дохід, тому що це те, що видно і можна перевірити. Крім того дохід вказується з посиланням на те, який орган його виплатив. Тому просто надходження на карту це не дохід в розумінні декларації. Все майно, яке зареєстрована на вас, чоловіка, дитину, батьків, якщо ви з ними проживаєте. Тут купа ньюансів, що і як показуватти. І заповнити ту декларацію не так вже й просто.

    Банківські рахунки, проценти нараховані (типу кешбек якийсь), готівкові кошти, кошти на рахунках як депозит.

    Пишу це як людина, яка неодноразово заповнювала таку декларацію на минулій роботі.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, пані Анно!

    Вам необхідно заповнити декларацію «кандидата на посаду» — вона подається до призначення або обрання особи на посаду. Охоплює звітний рік (з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому Ви подали заяву на зайняття посади.

    Зазначається інформація про усі об’єкти декларування, що:

    • належать на праві власності – станом на останній день звітного періоду;
    • перебувають у володінні чи користуванні – станом на останній день звітного періоду, а також якщо об’єктом володіли/користувалися сукупно протягом не менше половини днів звітного періоду.

    Це також стосується членів сім’ї декларанта, інформації про зареєстроване та фактичне місце проживання.

    Членами сім’ї декларанта є:

    • чоловік/дружина, незалежно від того, чи вони проживають спільно;
    • діти декларанта до досягнення ними повноліття незалежно від того, чи вони проживають з декларантом;
    • будь-які особи, які станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів упродовж року, що передує року подання декларації: спільно проживають із декларантом; ведуть спільний побут; мають взаємні права та обов’язки із декларантом (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних).

    Усі інші особи, за відсутності хоча б однієї із вказаних вище ознак, для цілей декларування не вважаються членами сім’ї декларанта (наприклад, особи, які за відсутності вказаних ознак спільно орендують житло, проживають в одній квартирі, кімнаті у гуртожитку, готелі тощо).

    Інформація про об’єкт декларування відображається незалежно від його місця перебування (на території України чи за її межами).

    Якщо член сім’ї відмовився надати всю або частину інформації, і декларанту ця інформація не відома, у відповідних полях декларації обирається позначка «Член сім’ї не надав інформацію».

    В Розділі 11 декларації Декларуються відомості про отримані упродовж звітного періоду доходи декларанта або членів його сім’ї, у тому числі заробітна плата (грошове забезпечення), отримана як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, гонорари, дивіденди, проценти, роялті, страхові виплати, благодійна допомога, пенсія, доходи від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, подарунки та інші доходи.

    За завідомо недостовірні відомості в декларації передбачена кримінальна (стаття 366-2 ККУ) або адміністративна (172-6 КУпАП) відповідальність.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України