Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 02 лютого 2024, питання №101348 250₴

Право користування майном підопічного

Добрий день, я хочу дізнатись я є опікуном недієздатної особи, яке я маю право на користування його майном, чи маю я право в ньому проживати, а також якщо є немовля чи є змога його прописати?

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Так ви маєте право розпоряджатися майном, аби це не приносило шкоди особі яка знаходеться під опікою, щоб не погіршувало умови її перебування і т.д

    опікуни зобов’язані вчиняти правочини від імені та в інтересах підопічного, та несуть відповідальність за дії підопічних, якщо не доведуть, що шкода виникла не з їх вини.Недієздатний громадянин не має права на укладання будь-яких договорів (ст. 41 ЦК України).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Згідно статті статт 72 Цивільного кодексу України, якою визначено право та порядок управління майном особи, над якою встановлено опіку:

    "1. Опікун зобов'язаний дбати про збереження та використання майна підопічного в його інтересах.

    2. Якщо малолітня особа може самостійно визначити свої потреби та інтереси, опікун, здійснюючи управління її майном, повинен враховувати її бажання.

    3. Опікун самостійно здійснює витрати, необхідні для задоволення потреб підопічного, за рахунок пенсії, аліментів, відшкодування шкоди у зв'язку з втратою годувальника, допомоги на підопічну дитину та інших соціальних виплат, призначених на підопічну дитину відповідно до законів України, доходів від майна підопічного тощо.

    {Частина третя статті 72 в редакції Закону № 1390-VI від 21.05.2009 }

    4. Якщо підопічний є власником нерухомого майна або майна, яке потребує постійного управління, опікун може з дозволу органу опіки та піклування управляти цим майном або передати його за договором в управління іншій особі.".

    Крім того, питання прав і обов'язків опікуна врегульовано розділом 4 Наказу Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року N 34/166/131/88 "Про затвердження Правил опіки та піклування".

    Зокрема згаданим розділом визначені ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ОПІКУНІВ І ПІКЛУВАЛЬНИКІВ. Тут є всі відповіді на Ваші питання. Їх я виділив жирним шрифтом:

    "4.1. Опікуни (піклувальники) мають право вимагати через суд повернення їм дітей, що перебувають у них під опікою і піклуванням, від будь-яких осіб, які утримують дітей у себе без законних підстав.

    4.2. Опікуни (піклувальники) мають право управляти майном підопічних на користь останніх.

    4.3. Опікуни (піклувальники) над неповнолітніми зобов'язані виховувати підопічних у дусі загальноприйнятих моральних норм, піклуватися про їх здоров'я, духовний і фізичний розвиток, навчання, готувати їх до праці та самостійного життя, захищати їх права та інтереси.

    Опікун (піклувальник) повинен раз на рік здійснювати повне медичне обстеження підопічних.

    Опікун над психічно хворим, який є небезпечним для себе або для оточуючих, повинен сповістити про це районний (міський) відділ внутрішніх справ і вжити заходів щодо направлення підопічного в психіатричну лікарню для лікування.

    Як правило, опікун (піклувальник) повинен проживати разом з підопічним і може бути прописаний на житловій площі останнього на період виконання своїх обов'язків.

    4.4. Опікуни при здійсненні прав і виконанні обов'язків підопічних укладають угоди від імені та в інтересах підопічних, діючи як їх законні представники згідно з чинним законодавством.

    4.5. Опікуни над дієздатними особами надають цим особам допомогу при здійсненні ними своїх прав та виконанні обов'язків, а також оберігають їх від зловживань з боку третіх осіб.

    4.6. Опікуни над неповнолітніми дають згоду на укладання тих угод, які згідно з законом ці особи не мають права укладати самостійно.

    Піклувальники над особами, обмежено дієздатними внаслідок зловживання спиртними напоями чи наркотичними засобами, дають згоду на укладання цими особами угод і розпорядження майном згідно з правилами, встановленими статтею 15 Цивільного кодексу Української РСР.

    4.7. Опікун не має права без дозволу органів опіки та піклування укладати угоди, а піклувальник - давати згоду на їх укладання, якщо вони виходять за межі побутових.

    Такими угодами є договори, що вимагають нотаріального засвідчення та спеціальної реєстрації, про відмову від майнових прав, які належать підопічному, поділ майна, поділ, обмін та продаж житлової площі, а також видача письмових зобов'язань тощо.

    Органи опіки та піклування мають право, якщо це потрібно для захисту інтересів підопічних, обмежувати право одного з батьків або опікуна (піклувальника) розпоряджатися вкладом, внесеним будь-ким на ім'я підопічного.

    4.8. Опікун (піклувальник), їх чоловік (дружина) та близькі родичі не мають права укладати угоди з підопічними, а також представляти осіб, що перебувають у них під опікою (піклуванням), при укладанні угод або веденні судових справ між підопічною особою та чоловіком (дружиною) опікуна чи піклувальника та їх близькими родичами.

    Опікун (піклувальник) не має права дарувати від імені підопічного, а також зобов'язувати себе від його імені порукою.

    4.9. Суми, які належать підопічним у вигляді пенсій, допомоги чи аліментів, інших поточних надходжень або прибутків від належного їм майна, переходять у розпорядження опікуна і витрачаються на утримання підопічних.

    4.10. Піклувальник має право одержувати зазначені в пункті 4.9 цих Правил суми і витрачати їх на утримання осіб, що перебувають під піклуванням, якщо цього вимагають інтереси зазначених осіб.

    Зарплатою, стипендією, винагородою, одержаних у результаті здійснення своїх авторських та винахідницьких прав, неповнолітні у віці від п'ятнадцяти до вісімнадцяти років розпоряджаються самостійно.

    4.11. Опікуни (піклувальники) подають щорічно, не пізніше 1 лютого, до органів опіки та піклування звіт про свою діяльність за минулий рік щодо захисту прав та інтересів підопічних, у тому числі щодо збереження належного їм майна та житла".

    Отже, як бачите з наведених мною норм закону, всі відповіді на Ваші питання - ТАК.

    Що стосується прописки підопічної дитини, то Ви маєте право це зробити з дозволу органів опіки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 71 Цивільного кодексу України

    1. Опікун не має права без дозволу органу опіки та піклування:

    1) відмовитися від прав на майно підопічного, у тому числі речових прав на нерухоме майно, що підлягають державній реєстрації;

    2) видавати письмові зобов’язання від імені підопічного;

    3) вчиняти правочини щодо:

    об’єкта житлової нерухомості та/або земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт, власником або користувачем яких є підопічний;

    відчуження (у тому числі шляхом міни або внесення (передачі) до статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) юридичної особи чи як вступного, членського та/або цільового внеску члена кооперативу), поділу, виділу нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості, іншого цінного майна, зокрема транспортних засобів, власником якого є підопічний.

    Згідно статті 72 Цивільного кодексу України

    1. Опікун зобов'язаний дбати про збереження та використання майна підопічного в його інтересах.

    2. Якщо малолітня особа може самостійно визначити свої потреби та інтереси, опікун, здійснюючи управління її майном, повинен враховувати її бажання.

    3. Опікун самостійно здійснює витрати, необхідні для задоволення потреб підопічного, за рахунок пенсії, аліментів, відшкодування шкоди у зв'язку з втратою годувальника, допомоги на підопічну дитину та інших соціальних виплат, призначених на підопічну дитину відповідно до законів України, доходів від майна підопічного тощо.

    4. Якщо підопічний є власником нерухомого майна або майна, яке потребує постійного управління, опікун може з дозволу органу опіки та піклування управляти цим майном або передати його за договором в управління іншій особі.

    Згідно пункту 4.4 Правил опіки та піклування

    Як правило, опікун (піклувальник) повинен проживати разом з підопічним і може бути прописаний на житловій площі останнього на період виконання своїх обов'язків.

    Згідно пункту 4.7 Правил опіки та піклування

    Опікун не має права без дозволу органів опіки та піклування укладати угоди, а піклувальник - давати згоду на їх укладання, якщо вони виходять за межі побутових. Такими угодами є договори, що вимагають нотаріального засвідчення та спеціальної реєстрації, про відмову від майнових прав, які належать підопічному, поділ майна, поділ, обмін та продаж житлової площі, а також видача письмових зобов'язань тощо.

    ВИСНОВОК

    Ви можете проживати та бути приписані на житловій площі підопічного. Дитина може бути приписана за Вашим місцем проживання.

    Реєстрація місця проживання дитини до 14 років може бути здійснена виключно за місцем реєстрації одного з батьків. При цьому згода власника житла на реєстрацію дитини не потрібна. У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами, місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

    https://guide.diia.gov.ua/view/reiestratsiia-mists...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Nikitina Play Клієнт 3 місяці тому

    І ще питання, якщо це опіка над недієздатно психічно хворою людиною, як я можу повісити їй пенсію, так як вона перед цим була визнана дієздатною і мала 2 групу інвалідності з дитинства куди це потрібно буде звертатись

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      100%

      Потрібно буде звернутись до ПФУ, маючи на руках рішення суду про визнання особи недієздатною, а також про призначення Вас опікуном.

    • Корнійчук Євген Іванович

      По інвалідності пенсія зазвичай меньше ніж по стаж.

    • Дерій Владислав Олегович

      Вам потрібно звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України.

      Якщо ПФУ відмовить у призначенні пенсії - Вам необхідно звернутись до управління соцзахисту для отримання державної соціальної допомоги особі, які не має права на пенсію.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день, я хочу дізнатись я є опікуном недієздатної особи, яке я маю право на користування його майном, чи маю я право в ньому проживати, а також якщо є немовля чи є змога його прописати?

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    Стаття 71. Правочини, які вчиняються з дозволу органу опіки та піклування

    1. Опікун не має права без дозволу органу опіки та піклування:

    1) відмовитися від прав на майно підопічного, у тому числі речових прав на нерухоме майно, що підлягають державній реєстрації;

    2) видавати письмові зобов’язання від імені підопічного;

    3) вчиняти правочини щодо:

    об’єкта житлової нерухомості та/або земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт, власником або користувачем яких є підопічний;

    відчуження (у тому числі шляхом міни або внесення (передачі) до статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) юридичної особи чи як вступного, членського та/або цільового внеску члена кооперативу), поділу, виділу нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості, іншого цінного майна, зокрема транспортних засобів, власником якого є підопічний.

    2. Піклувальник має право дати згоду на вчинення правочинів, передбачених частиною першою цієї статті, лише з дозволу органу опіки та піклування.

    Стаття 72. Управління майном особи, над якою встановлено опіку

    1. Опікун зобов'язаний дбати про збереження та використання майна підопічного в його інтересах.

    2. Якщо малолітня особа може самостійно визначити свої потреби та інтереси, опікун, здійснюючи управління її майном, повинен враховувати її бажання.

    3. Опікун самостійно здійснює витрати, необхідні для задоволення потреб підопічного, за рахунок пенсії, аліментів, відшкодування шкоди у зв'язку з втратою годувальника, допомоги на підопічну дитину та інших соціальних виплат, призначених на підопічну дитину відповідно до законів України, доходів від майна підопічного тощо.

    4. Якщо підопічний є власником нерухомого майна або майна, яке потребує постійного управління, опікун може з дозволу органу опіки та піклування управляти цим майном або передати його за договором в управління іншій особі.

    Стаття 74. Опіка над майном

    1. Якщо у особи, над якою встановлено опіку чи піклування, є майно, що знаходиться в іншій місцевості, опіка над цим майном встановлюється органом опіки та піклування за місцезнаходженням майна.

    Опіка над майном встановлюється також в інших випадках, встановлених законом.

    ,..

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПРОЖИВАННЯ У МАЙНІ ПІДОПІЧНОГО, АЛЕ З ПРИВОДУ РЕЄСТРАЦІЇ ДИТИНИ КРАЩЕ ЗВЕРНУТИСЯ ЗА КОНСУЛЬТАЦІЄЮ ДО ЦНАПУ, ОСКІЛЬКИ ТАК ЧИ ІНАКШЕ, АЛЕ ЦЕ ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ ЧЕРЕЗ НИХ.

    З поваою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України