Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 05 лютого 2024, питання №101516 250₴

Повістка з невірною домашньою адресою

Прийшла повістка за місцем роботи. У повістці не вірно вказана домашня адреса (вулиця та номер будинку) чи можна на основі цього скласти акт про відмову від отримання повістки, та чи буде в такому разі адміністративна відповідальність?

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у такому разі будь , яка відповідальність відсутня. Можете написати відмову. Але у наступний раз виправлять помилки і надішлють повторно.

    Поважна причина не явки, лікарняний.

    Рекомендую пошукати підстави для відстрочки ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75.2%

    Доброго дня, Олександре!

    На жаль неправильно вказана адреса не є підставою для Вашої неявки до ТЦК (наприклад Ви могли невчасно актуалізувати свої персональні дані, в тому числі, не повідомити про зміну адреси проживання чи реєстрації), і визначальним в даному випадку слід вважати саме Ваше місце роботи, за яким цілком звконно і було направлено оповіщення про Ваш виклик до військомату.

    Згідно пункту 34 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»"

    " З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    оповіщення на вимогу районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки і забезпечення їх своєчасного прибуття;

    Згідно пункту 47 Порядку:

    "У разі отримання розпоряджень районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки (додаток 13, для призовників — додаток 17 до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352) щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов’язані:

    видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, довести його до відома таких осіб під особистий підпис у частині, що стосується їх прибуття до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки у визначені ним строки, та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки;

    вручити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повістки про явку за викликом до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки (за наявністю);

    письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки про осіб з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;

    забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям призовників, військовозобов’язаних та резервістів до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки".

    Отже, з огляду на вище зазначене Ви у разі отримання на роботі відповідного розпорядження, повинні з'явитись до ТЦК на визначену дату і час. Неявка буде розцінюватись як правопорушення передбачене ст. 210 КУпАП:

    Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Отже причина неявки може бути лише поважною в даному випадку. Наприклад, хвороба, плюс лікарняний.

    Якщо так станеться Ви повинні повідомити про поважну причну неявки ТЦК протягом 3 днів з дати явки. Це робиться письмово Укрпоштою замовним листом із описом вкладення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Прийшла повістка за місцем роботи. У повістці не вірно вказана домашня адреса (вулиця та номер будинку) чи можна на основі цього скласти акт про відмову від отримання повістки, та чи буде в такому разі адміністративна відповідальність?

    Не думаю, що за даних умов Ви маєте право оформлювати відмову від її отримання. Ні, право у Вас таке є, але потім може настати адміністративна відповідальність. Все ж таки схиляюся до того, що така помилка не є суттєвою, аби відмовлятися без будь-яких наслідків. Тим паче, що Ви офіційно працюєте та вже перебуваєте в полі зору ТЦК та СП, їм нічого не завадить оформити нову.

    Інша справа, аби це відбулося десь на дорозі. Хоча все одно переконаний, що це не помилка на рівні ПІБ.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, пане Олександр!

    Якщо повістка Вам прийшла на роботу, то відповідно підприємство подало список персонального військового обліку до ТЦК, де зазаначалась інформація про Ваше місце проживання.

    Якщо Ви відмовитесь брати повістку у воєнний час, прослідковуються негативні тенденції представників ТЦК та СП застосовувати не зовсім законні та репресивні заходи до таких осіб.

    Після фіксації Вашої відмови від отримання повістки та складання акту, справа передається на розгляд керівнику ТЦК та СП, який в результаті може стягнути штраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    Штраф можна оскаржити в суді, де ТЦК та СП буде доводити, що Ви порушили законодавство про мобілізацію, тобто відповідальність настає саме за порушення законодавства про мобілізацію, а не за те, що ви відмовились від повістки.

    Тому, якщо повістку вручають за місцем роботи, на підставі списку поданого підприємством, то невідповідність місця проживання не є значною помилкою. Звичайно, Ви можете відмовитися від повістки, але передбачити дії ТЦК в такому випадку не складно - Вас спробують притягнути до адмінстративної відповідальності або пришлють нову повістку за місцем роботи.

    Поважною причиною неявки за повісткою є хвороба, яка належним чином підтверджена (лікарняний або довідка зі стаціонару)

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Пономаренко Наталія
    24.8%

    Доброго вечора, шановний Олександр! Якщо повістка вже прийшла, то Вас будуть намагатися доставити до ТЦК і мобілізувати будь-яким законно-незаконним шляхом. Звісно, якщо Ваш роботодавець не здатен забезпечити бронювання своїх працівників.

    В тому числі Вас можуть намагатися доставити до ТЦК шляхом відвідування місця роботи військовослужбовцями, поліцією, тер.обороною за участі представника ТЦК або за домашньою адресою. В тому числі із застосуванням фізичної сили. Також це як правило загрожує включенню Вас у базу "АРМОР" Національної поліції як особи, що переховується від ТЦК та СП та підлягає примусовій доставці для складення адміністративного протоколу про порушення порядку обліку військовозобов'язаних.

    У такому випадку рекомендую визначитись - що важливіше: робота чи перспектива бути мобілізованим з високою ймовірністю подальшої втрати працездатності або життя у бойових чи інших підрозділах ЗСУ.

    Якщо є така фінансова можливість - пересидіть не за місцем реєстрації до кінця року, не пересувайтесь по вулиці, де можете натрапити на патрулі та блок-пости ТЦК і поліції або ТрО, які із задоволенням постачають громадян України до ТЦК, щоб самим не їхати служити на нуль, а "уклонятися" від дійсної служби в ЗСУ шляхом відсижування штанів у блатних підрозділах ТрО, в які можна потрапити лише за гроші.

    При цьому - бажано притримуватись найпростіших принципів конспірації: не використовувати відомий в ТЦК / роботодавцю / банківській установі номер мобільного; не замовляти за адресою зі своєї банківської картки кур'єрські доставки на адресу місцезнаходження; не оплачувати зі своїх банківських карток комунальні послуги за місцезнаходженням.

    Якщо у Вас немає броні від мобілізації на роботі та немає підстав для відстрочки, визначених статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" - вибір у Вас не дуже великий, або поповнити ряди не підготовленого, не забезпеченого матеріально та не озброєного належним чином "м'яса" на фронті, або пересидіти - як роблять дуже немало громадян України чоловічої статі призовного віку. У такому випадку на даному етапі максимально, що Вам загрожує - це штраф. У разі ж проходження ВЛК та отримання повістки на відправлення до військової частини - до Вас уже може бути застосована кримінальна відповідальність.

    Вирішувати звісно Вам, але вирішувати потрібно до потрапляння в ТЦК та СП.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України