Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 05 февраля 2024, вопрос №101534 250₴

Выезд за границу студента на очном (бесплатное обучение)

Здравствуйте ! спасибо за ответ заранее


Могу ли я, как студент выехать легально за границу сопровождая больного родственника (без дачи взятки и т.п.)..
у которого к тому же инвалидность 3 степени.. Какими болезнями должен обладать родственник, с которым я могу выехать.. и какие документы нужно иметь на границе ???


Спасибо за ответ

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович
    40%

    Вітаю Вас, Ілья!

    Ким саме Вам приходиться родич?

    Згідно пункту 2-1 поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді АБО у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Родичу обов'язково потрібно мати Висновок ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді. Щоб отримати такий висновок потрібно звернутися до сімейного лікаря, який видасть родичу направлення на лікарсько-консультативну комісію. Після обстеження ЛКК приймає рішення видавати такий висновок чи ні.

    В залежності від ступеня рідства пакет документів для перетину кордону може бути різним.

    1. Якщо родичем є один із батьків, дружина то для перетину кордону Вам необхідно мати:

    • закордонні паспорти
    • свідоцтво про народження (свідоцтво про шлюб)
    • Висновок ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді

    2. Якщо родичем є дідусь, бабуся, брат, сестра та ін. то для перетину кордону Вам необхідно мати:

    • закордонні паспорти
    • висновок ЛКК
    • Акт встановлення здійснення догляду.

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    • копія паспортів заявника та особи, яка потребує догляду;
    • документи, що підтверджують родинний зв'язок;
    • Висновок ЛКК про потребу у догляді
    • спільне місце проживання

    Акт складається протягом 5 днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ілля!

    Як студент Ви права на виїзд не маєте. В якості супроводжуючого особи з інвалідністю ІІІ групи - це можливо, але за певних умов.

    Для початку потрібно розуміти ступінь рідства між Вами та особою з інвалідністю ІІІ групи. Якщо це батьки або дружина, то це один пакет документів, якщо родич друго ступеня споріднення (дідусь, бабуся, брати, сестри) - інший.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують

    родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді

    або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;".

    Отже, якщо цей родич хтось з Ваших батьків, то для перетину кордону достатньо буде мати підтвердження родинних зв'язків (свідоцтво про народження) та довідку ЛКК форми 080-4 про потребу у постійному догляді.

    Якщо родич Ваша дружина, то для перетину кордону потрібне тільки свідоцтво про шлюб та документ, що підтверджує інвалідність.

    Якщо родич другого ступеня споріднення, то будуть потрібні або довідка про компенсацію за догляд на непрофесійній основі, або довідка ЛКК форми 080-4 та акт встановлення факту здійснення догляду.

    В будь якому разі прийдеться починати з отримання Вашим родичем з інвалідністю ІІІ групи довідки ЛКК форми 080-4 про потребу у постійному догляді. Направлення на ЛКК видає сімейний лікар. Проте з інвалідністю ІІІ групи дуже проблематично отримати висновок про потребу у постійному догляді. Це можливо лише за умови наявності порушення функцій організму через які особа не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24%

    Вітаю Вас!

    Могу ли я, как студент выехать легально за границу сопровождая больного родственника (без дачи взятки и т.п.).. у которого к тому же инвалидность 3 степени.. Какими болезнями должен обладать родственник, с которым я могу выехать.. и какие документы нужно иметь на границе ???

    По-перше, бажано було б зрозуміти, про кого конкретно йде мова, тобто який ступінь родинних стосунків. Але вже, виходячи із наявності тільки III групи інвалідності, можу констатувати, що це буде складно.

    1. З приводу студентства.

    На жаль, але студенти очної форми навчання, як і всі інші, не мають права на перетин кордону. Студенти іноземних ВУЗів мали такі права приблизно до кінця липня 2022 року, далі - повне затишшя.

    Тому даний варіант - точно ніяк.

    2. З приводу супроводу особи з інвалідністю.

    Для цього дана особа повинна отримати висновок ЛКК про потребу в постійному догляді. Без нього, на жаль, взагалі ніяк. Ось що каже про це Закон. Вам теоретично може підійти лише одна підстава.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Втім для даної підстави ключове - отримати той самий висновок про потребу в постійному догляді. Як показує моя практика - це фактично неможливо, якщо особа здатна самообслуговуватися та пересуватися.

    Всього доброго Вам. З повагою.

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, ви маєте право на перетин кордону у зв'язку з наявністю. Що ви студент, це не дає вам право на перетин кордону.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Закордонний паспорт

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про отримання допомоги у зв'язку з наявністю

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність

    Пономаренко Наталія
    24%

    Доброго вечора, шановний Ілля!

    1. Без військово-облікових документів від ТЦК та номеру з Реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів через кордон Вас в 2024 році ніхто не пропустить за будь-яких підстав.

    2. Порядок перепуску через кордон визначений Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими Кабінетом Міністрів України (Постанова від 27 січня 1995 р. № 57 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724) з останніми змінами станом на 19.10.2023 р.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    І хоча ця постанова неконституційно обмежує права громадян, що визнає Уряд своїм проектом змін до законодавства України, в тому числі щодо перетинання кордону, але факт є факт. Злочинці - прикордонники, виконуючи злочинні накази свого керівництва та Уряду України - не пускають через державний кордон з надуманих підстав, не передбачених Конституцією і законами України.

    3. Супровід хворого родича без отримання Акту встановлення факту постійного догляду, який видає орган місцевого самоврядування за місцем проживання такого родича - не дасть Вам підстави для виїзду за межі України навіть за злочинними Правилами, встановленими Урядом.

    Акт видається в порядку, встановленому органом місцевого самоврядування наразі. Як правило строк його видачі - 5 днів, але для його видачі потрібні медичні документи, які дають підстави особі стверджувати про потребу в постійному догляді. Таким документом є або запис у рішенні МСЕК про встановлення інвалідності, або довідка ЛКК за формами:

    • № 080-4/о «Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі»;
    • № 080-2/о «Висновок про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, внаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі».

    У разі, якщо особа, що потребує стороннього догляду є внутрішньо переміщеною особою - висновок ЛКК та Акт встановлення факту догляду оформлюється за місцем фактичного перебування.

    Детальніше про отримання акту Ви можете дізнатися з цього відео.

    4. У разі прийняття та реалізації змін до Закону про мобілізацію та заміни строкової військової служби - 3-місячними курсами - можуть змінюватись правила перетинання кордону осіб, які підлягають проходженню таких курсів та подальшій мобілізації, які затвердить Уряд вже офіційно на підставі наданого Законом повноваження, яке намагаються зараз проштовхнути в Парламенті. При цьому, законопроект передбачає можливість відкладення такого "навчання / військової підготовки" - до досягнення 24 років.

    Зважаючи на очікування військової влади в Україні на новий закон, працівники органів військового управління та прикордонного контролю - можуть чинити протиправні перепони громадянам України у реалізації права на перетинання кордону, навіть згідно з існуючим порядком, затвердженим КМУ. Але з людьми із зброєю не по поспориш, тому варіантів небагато.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України