Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 05 февраля 2024, вопрос №101536

Як подавати звітність 2 група ФОП

Добрий вечір. Працю офіційно на основній роботі та хочу відкрити ФОП 2 групи . Роботодавець на основній роботі,я так розумію вже сплачує за мене ЄСВ та єдиний податок. Як мені подавати звітність та що мені потрібно сплачувати на 2 групі ФОП ?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Катерина!

    ФОПи, у т. ч. спрощенці (крім е-резидентів), які мають основне місце роботи, звільнені від сплати ЄСВ за себе за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив за них страховий внесок у розмірі не меншому за мінімальний (ч. 6 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI; далі — Закон про ЄСВ). Такі ФОПи можуть бути платниками ЄСВ, якщо самостійно визначили:

    • місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив за них страховий внесок у розмірі меншому за мінімальний;
    • базу нарахування ЄСВ (але не більше за максимальну величину бази нарахування ЄСВ, що встановив Закон про ЄСВ). При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

    ФОПи-єдинники першої — третьої груп подають у складі Декларації додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

    У рядках графи 2 розділу 9 Додатка 1 у розрізі окремого календарного місяця звітного періоду відображають самостійно визначенні суми доходу з урахуванням максимальної величини. А в графі 4 розділу 9 Додатка 1 розраховують суми ЄСВ. Загальну суму нарахованого ЄСВ за звітний період зазначають у рядку «Усього» графи 4 розділу 9 Додатка 1.

    Значення рядка «Усього» графи 4 розділу 9 Додатка 1 переносять до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розділу VІІ Декларації.

    Додаток 1 не подають і не заповнюють ФОПи-єдинники першої — третьої груп, які дотримали вимог частин 4, 6 статті 4 Закону про ЄСВ (дають ФОПу право не сплачувати ЄСВ за себе) (примітка 10 до Декларації). Такі ФОПи можуть подавати Додаток 1 винятково за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

    Отже, ФОПи-єдинники першої — третьої груп, які мають основне місце роботи та за яких роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі не меншому за мінімальний за всі календарні місяці звітного періоду, не заповнюють і не подають Додаток 1 до Декларації.

    Якщо у звітному періоді роботодавець нараховував та сплачував ЄСВ у розмірі меншому за мінімальний або не нараховував і не сплачував, ФОП зобов’язаний самостійно визначити базу нарахування за ці місяці у розмірі не меншому за мінзарплату та відобразити її у графі 2 розділу 9 Додатка 1.

    Наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв’язку з прийняттям/звільненням в середині місяця, у зв’язку із перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок.

    За місяці, за які роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розділу 9 Додатка 1 — проставляють нулі.

    Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів сайту, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише за письмового дозволу редакції сайту Головбух

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Ви повинні сплачувати лише ЄП.

    Квартальні звіти у 2024 році не подаєте.

    Подаєте річний звіт за 2024 рік до березня 2025 року включно (підстава п. 296.2 і п. 49.18.3. Податкового кодексу).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України