Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 06 февраля 2024, вопрос №101552

Як оформити ФОП 3 групи?(для вантажних перевезень)

Доброго вечора. Хочу займатись вантажними перевезеннями по Україні,маю 2 вантажних авто. Чув,щоб офіційно працювати,треба мати ФОП 3 групи. З ПДВ чи без ПДВ? Як його оформити,та що для цього потрібно? Якщо,я маю інвалідність 3 групи з дитинства, я буду менше податків платити чи однаково?Дякую за відповідь.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Павло!

    Третя група інвалідності надає Вам право не сплачувати ЄСВ. На сплату ЄП пільг Ви не маєте.

    Для реєстрації ФОП необхідно вказати код економічної діяльності. Послуги сухопутних вантажоперевезень відносяться до підкласу 49.4 КВЕД і включають:

    1. 49.41 «Вантажний автомобільний транспорт». Допускає всі види транспортування: великогабаритні, великовагові і неупаковані вантажі, лісоматеріали, транспорт, відходи і лом (не включаючи заходи зі збору та утилізації). Клас допускає оренду вантажного транспорту з водієм і надання послуг водія без особистого вантажного автотранспортного засобу;
    2. 49.42 «Надання послуг перевезення речей (переїзду)». Клас поширюється на перевезення речей автотранспортом для фізичних і юридичних осіб.

    Для ФОП, який здійснює послугу транспортного перевезення, можна вибрати систему єдиного оподаткування. Податковий кодекс України не надає обмежень за даним типом оподаткування. При цьому важливо не забувати, що існують деякі критерії знаходження в групі ЄП.

    Підприємець може вибрати 2-ї групи ЄП і надавати транспортні послуги виключно фізичним особам, платникам єдиного податку. Працюючи в даній групі важливо передбачити такі виплати податків:

    1. 20% – ставка ЄП (від мінімальної З/П);
    2. 22% – ставка ЄСВ (від мінімальної З/П).

    Щоб надавати послуги всім замовникам, без оглядки на єдиноподатковий статус, варто розглядати 3-ї групу ЄП. Передбачені наступні податки:

    1. 3% від рівня доходу – для категорії зареєстрованих платниками ПДВ;
    2. 5% від рівня доходу – без реєстрації платником ПДВ;
    3. 22% – ставка ЄСВ (від мінімальної З/П).

    Для єдинників 2-ї і 3-ї групи передбачена можливість проводити розрахунки в готівковій та безготівковій грошовій формі. Здійснювати взаєморозрахунок заборгованостей заборонено.

    Повертаючись до системи оподаткування важливо не забувати про можливість вести бізнес на загальній системі. Принцип роботи полягає в сплаті податків з чистого доходу (загальні доходи мінус дозволені витрати). Платник податків на загальній системі повинен проводити наступні внески:

    1. 18% – ПДФО;
    2. 1,5% – військовий збір;
    3. 22% – ЄСВ (від мінімальної З/П).

    Що потрібно.

    1. Ліцензія. Для перевезення вантажів тільки по території України відкривати ліцензію не потрібно. У тому випадку, якщо вантажі потрапляють в категорію небезпечних, транспортна ліцензія необхідна. Аналогічно, дозвільний документ буде потрібно для здійснення міжнародних перевезень, включаючи звичайні і небезпечні вантажі. Для оформлення ліцензії необхідно звернутися із заявою до Держслужби з безпеки на транспорті;
    2. Договір. Замовник та ФОП повинні укласти двосторонній договір про перевезення вантажу, який підтверджує правомірність угоди. Документ повинен містити дані про сам вантаж (кількість, найменування), терміни проведення робіт, місце, час і умови навантаження, вартість послуг та порядок розрахунку. В обов’язковому порядку в договорі вказують права та відповідальності сторін;
    3. Товарно-транспортна накладна. Необхідна для обліку руху вантажу. Підприємці повинні оформляти ТТН, як обов’язковий документ, незалежно від форми власності. Податкова прирівнює ТТН до первинної документації, як розрахункову накладну.

    https://www.levant.in.ua/yak-vidkriti-fop-dlya-van...

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України