Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 06 февраля 2024, вопрос №101621 240₴

Посещение России с временной защитой Чехии

я украинец, у меня есть укр загран. если я хочу приехать в россию на 2 месяца, у меня временная защита в чехии, мне надо её отменять или я могу съездить и вернуться обратно?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Єгоре!

    Тимчасовий захист не припиняється автоматично, коли іноземець покидає територію Чеської Республіки. Якщо вам надано спеціальну довгострокову візу з кодом D / VS / U - спеціальна віза для громадян України, Ви автоматично переводитеся в систему тимчасового захисту. За цією візою можна виїхати за межі території Чеської Республіки, але тільки в межах Шенгену та України, хоча в ній вказується кількість в’їздів «00». Інші поїздки за межі Шенгену будуть дозволені в надзвичайних ситуаціях за умови обґрунтування необхідності поїздки (відрядження, невідкладні медичні процедури, догляд за родичами) та пред’явлення авіаквитка або квитка.

    Скасування тимчасового захисту рекомендується у випадку, якщо ви плануєте виїхати з Чеської Республіки назавжди.

    https://czechia.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/timc...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20.8%

    Доброго дня,

    Термін, на який можна виїхати з держави, що надала прихисток, не втрачаючи тимчасовий захист

    За загальним правилом, тимчасовий захист, отриманий у країні ЄС, надає право на виїзд за межі країни до 90 днів протягом 180 днів. Продовжити термін перебування за межами країни можна в індивідуальному порядку в міграційних центрах.

    У випадках, коли Ви отримуєте соціальну допомогу або перебуваєте на обліку в Центрі зайнятості, Ви зобов’язані повідомити органи про від’їзд і з’ясувати умови повернення та термін відсутності в країні. Якщо Ви відсутні протягом тривалого часу без попередження, Ваш статус тимчасового захисту в деяких країнах може бути анульовано та покладено обов’язок повернути виплачену соціальну допомогу.

    у Чехії потрібно одразу повідомляти про свій виїзд.

    Українці, які хочуть скасувати тимчасовий захист у Чехії, повинні звернутися до Генерального консульства. Потрібно особисто прийти до установи та заповнити спеціальну заяву. Зазначимо, що громадян приймають за живою чергою в будні з 9:00 до 11:00.

    Якщо у вас немає можливості прийти до консульства, можна надіслати заяву листом поштою на адресу консульства у Львові – вулиця Антоновича, 130А. При цьому підпис заявника має бути офіційно завірений.

    Усі біженці також зобов`язані повідомити страхову компанію про виїзд. Надішліть електронний лист на адресу info@vzp.cz, обов`язково додавши скан-копію заяви про відмову від дозволу на проживання з метою тимчасового захисту. Медичне страхування перестане діяти в день анулювання візи.

    У будь якому випадку, рекомендую звернутися за детальною консультацією у консульство України.

    https://czechia.mfa.gov.ua/#:~:text=%2B420%20227%20020%20200,%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96%20%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20(%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BA%D0%B8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Все ж раджу уточнювати таке питання можливості в консульстві України в Чехії або в органів влади. Як на мій погляд та судячи з практики, 2 місяці це занадто. Здається (можливо помиляюся), в Німеччині такий статус залишається, якщо виїхати строком до 1 місяця.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Здравствуйте!

    Если речь идет о кратковременном пребывании, до 90 дней, то временная защита в Чехии не отменяется.

    Согласно Официальному веб-порталу для иностранцев, которые живут или хотят жить в Чехии https://frs.gov.cz/docasna-ochrana/faq_cs/

    Срок действия временной защиты не истекает при поездке на более длительный период, но поездки продолжительностью более 10 рабочих дней могут повлиять на другие области пребывания в Чешской Республике.

    Вы можете потерять право на:

    • государственное гуманитарное размещение,
    • предоставление гуманитарной помощи или
    • место в школе, которую посещает ваш ребенок.

    Отмена временной защиты особенно рекомендуется в тех случаях, когда вы планируете покинуть Чехию навсегда . Если Вы отмените временную защиту до отъезда, на вас больше не будут распространяться обязательства, вытекающие из вашего пребывания в Чешской Республике, такие как оплата коммунальных услуг или медицинское страхование.

    С уважением, юрист Дерий В.О.!

    Пономаренко Наталія
    20.8%

    Доброго вечора, шановний Єгор!

    По-перше, у Польші, Німеччині - тимчасовий захист припиняється у разі відсутності в країні його отримання (окрім Шенгенської зони) більше 30 днів. Що не заважає оформити його знову.

    Але у Чеській республіці ситуація дещо інша.

    Тимчасовий захист не припиняється автоматично, коли іноземець покидає територію Чеської Республіки. Якщо вам надано спеціальну довгострокову візу з кодом D / VS / U - спеціальна віза для громадян України, Ви автоматично переводитеся в систему тимчасового захисту. За цією візою можна виїхати за межі території Чеської Республіки, але тільки в межах Шенгену та України, хоча в ній вказується кількість в’їздів «00». Інші поїздки за межі Шенгену будуть дозволені в надзвичайних ситуаціях за умови обґрунтування необхідності поїздки (відрядження, невідкладні медичні процедури, догляд за родичами) та пред’явлення авіаквитка або квитка.

    Якщо ви доведете (придбали авіаквиток або підтвердите необхідність поїздки), що вам потрібно виїхати за межі Шенгенської зони, вам буде видано нову наклейку з необмеженою кількістю в’їздів (multiple) на робочому місці Управління політики з питань біженців і міграції МВС Чехії (OAMP), щоб ви могли повернутися до Чехії.

    Якщо вашу спеціальну візу поставлено як штамп у паспорт або на супровідний бланк перетину кордону і вам потрібно поїхати з Чехії в іншу країну ЄС або за межі Шенгенської зони і ви можете підтвердити це придбаним квитком або підтвердженням про необхідність виїхати, прийдіть у відділення OAMP, щоб отримати візову наклейку з необмеженою кількістю в’їздів (multiple).

    Які права надає українцям віза тимчасового захисту в Чехії — і які обов’язки накладає, Ви можете прочитати за посиланням. https://www.mvcr.cz/clanek/ua.aspx

    Отже, навіть якщо Вас позбавлять тимчасового захисту - ніщо не заважає Вам оформити його знову. Тим більше, якщо ваші рідні залишаться в Чеській республіці і буде стояти питання про воз'єднання сім'ї. Крім того зауважте, що маю значні сумніви, що прикордонники Чехії будуть мати час перевіряти усі штампи Ваших подорожей, адже прямого сполучення немає між Чехією і Росією і це буде в будь-якому випадку треті країни або транзит.

    По-друге, досить низькі шанси того, що Вас впустять в Росію як особу чоловічою статі, що має тимчасовий захист в ЄС і може належати до спеціальних служб та підрозділів органів цивільної та військової розвідки України або осіб, що співпрацюють з такими службами. Тобто Вам для в'їзду знадобляться докази відсутності публічної діяльності чи діяльності в соц.мережах засуджуючої агресію проти України, а так само докази того, що Ви раніше працювали в цивільній сфері і не перебували на військовій чи іншій службі. Як правило ці питання вирішуються індивідуально. Якщо Ви будете один і без сім'ї - то це додактовий чинник уваги. Якщо повідомите ціллю візиту - запрошення родичів, то об'єктом підвищеної уваги спеціальних служб можуть стати Ваші родичі в Росії.

    Також зауважте, що з 16 жовтня 2023 року в'їзд українських громадян на територію Росії з третіх держав дозволено лише у повітряному режимі пропуску через російський державний кордон "Шереметьєво" (Москва)" з країн, які не закрили повітряне сполучення з Росією, тобто - країни Азії, Близького Сходу, в т.ч. Туреччина тощо.

    По-третє, у разі знаходження в Росії існує ризик, що на Вас можуть навісити будь-які злочини, в тому числі спробу здійснення терактів від імені та по завданню спецслужб України або запропонувати "співпрацю".

    Тож звісно вирішувати Вам, але існують певні ризики. Чи отримаєте Ви від відвідин більше користі - питання особистісного характеру за межами компетенції фахівців у галузі права.

    Чи здійснюється автоматизований моніторинг виїздів за межі шенгену - також Вам 100 % відповісти не можу.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України