Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 07 февраля 2024, вопрос №101656 240₴

Обмеження розміру відрахувань із зароботної плати

Добрий день. У працівника є 2 виконавчі листа ( не аліменти) , в яких сказано, що 20% бухгалтерія підприємства повинна відраховувати з його "чистої" зарплати та перераховувати на рахунок виконавчої служби. Але в цього працівника ще є його особиста заява на відраховування суми комунальних платежів ( фіксована сума).
Питання : згідно статті 128 закону про працю (Обмеження розміру відрахувань із заробітної плати) загальна сума відрахувань повинна бути не більше 20% (виконавчі листи + комуналка) чи 20 % стосується тільки виконавчих листів, а комунальні платежі - це окрема річ, бо то його особиста заява ?
Є заява працівника та наказ директора про відрахування з зарплати фіксованої суми комунальних платежів.
Чи потрібен наказ директора на відрахування 20% по виконавчим листам ?

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, за його особистою заявою, можете роботи такі відрахунки. Але якщо відсутній виконавчий лист з приводу комуналки ви не забов'язані ні чого відраховувати, працівник може самостійно оплачувати такі послуги.

    А що стосується аліментів, ви повинні робити відрахування як зазначено у виконавчому листі або рішенню суду. У такому випадку наказ керівника не потрібен.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Вимоги виконавчої служби щодо стягнення заборгованності по двох виконавчих листах ніяким чином не пов'язана з особистою заявою чоловіка про оплату комунальних послуг.

    В той же час у статті 128 КЗпП, яка регулює питання обмеження розміру відрахувань із заробітної плати зазначено:

    "При кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати двадцяти процентів, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, - п'ятидесяти процентів заробітної плати, яка належить до виплати працівникові.

    При відрахуванні з заробітної плати за кількома виконавчими документами за працівником у всякому разі повинно бути збережено п'ятдесят процентів заробітку...".

    З огляду на зміст і логіку згаданної статті зазначені в ній обмеження поширюються лише на ті відрахування, які не робляться за ініціативою працівника. Тобто, у разі, якщо відрахування робляться за заявою працівника, як в даному випадку, і перевищують 20%, бухгалтерія повинна їх припинити.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Вітаю Вас, пані Світлано!

    Державна служба України з питань праці роз'яснює , що відповідно до ст.128 КЗпП України при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 %, а у випадках, передбачених законодавством (при стягненні аліментів; відшкодуванні шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю, а також втратою годувальника; відшкодуванні збитків, заподіяних злочином; у разі коли особи, які купують товари у розстрочку, здійснюють виплати за виконавчими документами)- 50% заробітної плати. Обмеження, встановлені частиною другою цієї статті, не поширюються на відрахування із заробітної плати при відбуванні покарання у вигляді виправних робіт і при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70%.

    Тобто, якщо є 2 виконавчих документи, де зазначено про відрахування по 20 % - загальний розмір усіх відрахувань за усіма виконавчими документами не може перевищувати 50 % від суми зарплати, що належить до виплати.

    Підставою для проведення відрахувань із заробітної плати працівника є відповідні два виконавчих документи.

    Оскільки виконавчі листи є обов’язковими для виконання, то про здійснення утримання із заробітної платні працівника видавати окремий наказ по підприємству не потрібно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України