Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 07 февраля 2024, вопрос №101698

Чи може власник будинку без згоди батьків виписати неповнолітніх дітей до 14 років

Доброго дня!
В мене трапилася така ситуація, помер батько нещодавно і склав заповіт на будинок на свою нову дружину з якою прожив півтора року.
Я з дітьми в цей була за кордоном, і виходить що нам навіть не має куди повернувся, бо до війни ми були прописані в даному будинку і проживали там.
Планую звертатися до суду з оскарженням заповіту. Чи можна дана особа після вступу в заповіт, виписати моїх дітей.?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така ДИТИНА підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) РАЗОМ ІЗ ЇЇ БАТЬКАМИ або іншими законними представниками чи одним із них.

    Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) ДИТИНИ не здійснюється за заявою власника житла, якщо власником такого житла є один із батьків або інших законних представників дитини. Отже, власник житла НЕ МОЖЕ виписати з житла власних дітей.

    У випадку ВИНИКНЕННЯ СПОРУ між батьками дитини та/або особою, власником житла щодо виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням такий спір вирішується у судовому порядку із обов’язковою участю ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ (пункт 4 статті 19 Сімейного кодексу України).

    Орган опіки та піклування подає суду ПИСЬМОВИЙ ВИСНОВОК щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини ( пункт 5, 6 статті 19 Сімейного кодексу України).

    https://kosivrda.gov.ua/news/1689337594/

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Оксана Клиент 2 месяца назад

      Дякую за відповідь!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Оксана! Вдачі Вам!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, пані Оксано!

    Ваші неповнолітні діти мають право на обов'язкову частку в квартирі незалежно від змісту заповіту.

    Відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Вам обов'язково потрібно подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини від імені Ваших малолітніх дітей протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини.

    Незалежно від рішення суду про оскарження заповіту - Ваші діти матимуть частку в нерухомості.

    Будучи власниками їх ніхто не зможе виписати, виселити, тощо. До того ж без згоди дітей нікого не можна буде приписати в будинку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    • Оксана Клиент 2 месяца назад

      Пан Дерій, дякую за відповідь !

      Можливо попередньо не зовсім коректно написала. Померлий, це мій батько. Тому в даному випадку, мої діти - це онуки. І дана стаття не передбачає такої ситуації. Вірно? Я подала заяву до нотаріуса на вступ до спадщини, і власне отримала інформацію що до Заповіту.

      • Дерій Владислав Олегович

        Так, тоді дана стаття не передбачає даної ситуації. Вам залишається лише оскаржувати заповіт.

        На жаль, якщо нова дружина згідно заповіту стане новим власником житла, вона матиме право зняти з місця реєстрації осіб, які проживають в будинку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України