Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 08 февраля 2024, вопрос №101717

Виселення людини (з дитиною) з квартири через суд

Добрий день, підкажіть по ситуації, будь ласка: колись власниками будинку були мої бабуся і дідусь, наразі їх немає в живих. Тоді ще дили всі разом, я, сестра, тітка та вони. Зараз я і моя сестра є власниками будинку 2/3 та 1/3 відповідно. Але в будинку прописана тітка з дитиною 6 років. А ми з сестрою знімаємо квартири та живемо окремо. Сестра вагітна, потребує більшої площі квартири для майбутньої дитини (друга дитина), тому хоче переїхати в цей будинок і жити там, але тітка не хоче виїжджати, а разом з нею сестра не хоче жити. Тітка скандальна жінка, домовлятися не хоче ніяк, каже що не має куди їй переселятися. Сама нам каже щоб ми подавали до суду і виселяли її так. Тому підкажіть, будь ласка, чи можливо наразі виселити людину з її 6річною дитиною з квартири? Якщо так, то на які статті, постанови і тд можна ссилатися? Дякую

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Тут буде дуже складно виселити оскільки Ваша тітка не має власного житла.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Для початку просто підіть обоє з сестрою в ЦНАП з документами, що ви власники житла і спробуйте виписати їх без суду . Якщо не вийде, тоді можна звернутися в суд. Самостійно без юриста такий позов не написати, тому що судова практика дуже неоднозначна.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Щоб зняти тітку із зареєстрованого місця проживання – Вам та Вашій сестрі необхідно звернутись до ЦНАПу із заявою та документами підтверджуючими право власності на квартиру.

    Згідно п.2 ч.1 ст. 18. ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»

    Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

    Отже, Ви з сестрою маєте право зняти з місця реєстрації тітку без її згоди, так як являєтесь власниками будинку.

    Якщо тітка добровільно виїхати з будинку не хоче у Вас лише залишається звернення до суду або поліції, в крайньому випадку можете змінити замки.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліна!

    Власник будинку має право виписати особу без її згоди. Якщо тітка навіть після цього відмовиться залишати квартиру, то тоді виселення можливо лише у судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України