Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 10 февраля 2024, вопрос №101960 250₴

Відстрочка на підставі викладання в фаховому коледжі та внз на 0,75-1,0ставки?

Викладання на 0,75 в фаховому коледжі на основі магістерського диплому
Викладання на 1,0 ставки в внз на основі магістерського диплому

Що надає/надасть право на відстрочку?

Яка процедура отримання відстрочки за такими підставами?

Які потрібні документи?

Маю на руках приписне
32 роки
Пройшов кафедру 2014р
Білет не отримано

Ответы юристов (4)

    Пономаренко Наталія
    75.2%

    Доброго вечора, шановний Нік! Ключовою вимогою приписів пункту 3 частини третьої статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготвоку та мобілізацію" (в чинній редакції) є те, що особи, які мають наукову ступінь або вчене звання - звільняються від мобілізації безвідносно навантаження (тобто без вимоги наявності основного місця роботи з не менше 0.75 ставки), а для осіб, які не мають наукового ступеню чи вченого звання - міститься вимога, що таке місце роботи має бути основним та навантаження має бути не менше 0.75 ставки.

    Отже, у Вашому випадку, якщо Вас буде працевлаштовано на посаду, яка віднесена Законом України "Про вищу освіту" та іншими законами про професійно-технічну освіту до науково-педагогічних, педагогічних, то Ви матимете право на відстрочку у разі працевлаштування за основним місцем роботи та науково-педагогічним навантаженням не менше 0.75 ставки. Даний факт має підтверджуватись належними доказами (Довідка з місця роботи із відповідною інформацією).

    При цьому зауважте, що жоден інший документ не надасть ТЦК повну інформацію, адже у витязі чи копії з наказу про прийняття на посаду викладача не буде відображено Ваше наватнаження, так само як і у трудовій книжці.

    Поняття «0.5, 0,75 ставки» нормативно не визначене й вживається тільки на побутовому рівні.

    Натомість у наказі про прийняття на роботу працівника правильно зазначити:

    • режим роботи: неповний робочий час, неповний робочий тиждень чи їх поєднання;
    • скільки годин на тиждень працівник трудитиметься;
    • в які робочі дні тижня він працюватиме;
    • скільки годин щодня він має працювати.

    Основні посади наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників закладів вищої освіти та порядок їх заміщення визначені у статті 55 ЗУ "Про вищу освіту", з урахуванням вимог статті 32 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність".

    1. Основними посадами науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти є:

    1) керівник (ректор, президент, начальник, директор);

    2) заступник керівника (проректор, віце-президент, заступник начальника, заступник директора, заступник завідувача), діяльність якого безпосередньо пов’язана з освітнім або науковим процесом;

    3) директор (начальник) інституту, його заступники, діяльність яких безпосередньо пов’язана з освітнім або науковим процесом;

    4) декан (начальник) факультету, його заступники, діяльність яких безпосередньо пов’язана з освітнім або науковим процесом;

    5) директор бібліотеки;

    5-1) директор музею;

    6) завідувач (начальник) кафедри, заступник начальника (завідувача) кафедри вищого військового навчального закладу, закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти;

    7) професор;

    8) доцент;

    9) старший викладач, викладач, асистент, викладач-стажист;

    10) науковий працівник бібліотеки;

    10-1) науковий працівник музею;

    11) завідувач аспірантури, докторантури.

    2. Основними посадами педагогічних працівників закладів вищої освіти є:

    1) викладач;

    2) методист.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    24.8%

    ЩЕ РАЗ ВІТАЮ ВАС, НИК!

    Право на відстрочку по підставі - робота на педагогічній посаді у закладі профтех або вищої освіти дає право на відстрочку за умови як Ви правильно зазначили викладання мінімум на 0.75 ставки. При цьому Ваше місце роботи має бути оформлене як основне. Це може бути відображено в заяві про прийняття на роботу

    Прошу прийняти мене на посаду за основним місцем роботи ___

    Доказами, що дають право на відстрочку як правило - є довідка з місця роботи в якій відображено, що Ви працюєте на посаді "викладач" за основним місцем роботи на повну ставку чи 0.75 ставки.

    Іноді деякі ТЦК просять також Витяг з наказу ректора / директора закладу про прийняття на роботу, засвідчену печаткою закладу.

    Як на мене також факт роботи за основним місцем (але не обсяг навчального викладацького навантаження) може належним чином засвідчена копія або витяг з трудової книжки. Додатково зазначу, що витяг з Трудової можна отримати у особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду України.

    https://portal.pfu.gov.ua/

    Водночас зауважте, що як правило на посади в т.ч. викладачів - призначають за конкурсом. Ректор має право тимчасово за потреби прийняти і без конкурсу, але це скоріш виключення.

    На підставі абзацу 3 ч. 2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготвоку та мобілізацію":

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Науково-педагогічний працівник - вчений, який має вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня, відповідно до трудового договору (контракту) в університеті, академії, інституті професійно провадить педагогічну та наукову або науково-педагогічну діяльність та має відповідну кваліфікацію незалежно від наявності наукового ступеня або вченого звання, підтверджену результатами атестації у випадках, визначених законодавством.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/848-19#Text

    Законопроект № 10449 від 30.01.2024 станом на зараз передбачає таку редакцію відповідної норми, яка буде давати право на відстрочку:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Якою вона буде в остаточній редакції ніхто Вам не скаже, окрім осіб, які беруть безпосередню участь у підготовці законопроекту в Комітеті з питань нацбезпеки і оборони.

    У мене щодо даної норми інсайдів поки немає. Тож будемо вважати, що якщо законопроект буде схвалено, то норма залишиться такою ж як зараз пропонується.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Згідно статті 55 ЗУ «Про вищу освіту»

    Основними посадами науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти є:

    1) керівник (ректор, президент, начальник, директор);

    2) заступник керівника (проректор, віце-президент, заступник начальника, заступник директора, заступник завідувача), діяльність якого безпосередньо пов’язана з освітнім або науковим процесом;

    3) директор (начальник) інституту, його заступники, діяльність яких безпосередньо пов’язана з освітнім або науковим процесом;

    4) декан (начальник) факультету, його заступники, діяльність яких безпосередньо пов’язана з освітнім або науковим процесом;

    5) директор бібліотеки;

    5-1) директор музею;

    6) завідувач (начальник) кафедри, заступник начальника (завідувача) кафедри вищого військового навчального закладу, закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти;

    7) професор;

    8) доцент;

    9) старший викладач, викладач, асистент, викладач-стажист;

    10) науковий працівник бібліотеки;

    10-1) науковий працівник музею;

    11) завідувач аспірантури, докторантури.

    Ви матимете право на відстрочку якщо є науково-педагогічним працівником ВНЗ (стаття 55 ЗУ «Про вищу освіту), маєте вчене звання та/або науковий ступінь та працюєте не менш як на 0, 75 ставки.

    Документи для оформлення відстрочки (заяву, довідки з місця роботи, документ, що підтверджує науковий ступінь) раджу подавати до проходження ВЛК.

    Як я зазначив у попередній відповіді Вам потрібно подавати заяву на видачу військового квитка та заяву про відстрочку.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    "наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    Отже, для того аби отримати відстрочку, як викладач у коледжі або ВНЗ Ви повинні бути науковим або науково-педагогічним працівником та мати вчене звання або науковий ступінь.

    Щодо отримання відстрочки, то в цьому випадку Вас чекає саме такий шлях, як я описав у попередньому питанні: спочатку штраф, потім ВЛК 100%, а потім видача чинного ВОД.

    Вам потрібно буде подати до ТЦК заяву про оформлення відстрочки та додати до неї підтверджувальні документи. Серед таких документів може бути довідка з місця роботи та витяз з наказу про прийняття на роботу. Заяву потрібно підготувати у двох екземплярах, на одному з яких представник ТЦК повинен проставити свій підпис, дату та вхідний номер - це буде означати, що Вашу заяву зареєстрували.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України