Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 11 февраля 2024, вопрос №101972 240₴

Отсрочка от мобилизации,медкомиссия

Добрый день в ноябре 2022 получил отсрочку по пункт 11 теща инвалид 2 группы.Стоит штамп в военном билете,отсрочка бессрочная.В апреле 2023 года прошёл в своём городе ВЛК признали ограниченно пригодным ст 64-б. В ноябре 2023 года вызвали в ТЦК и послали на областной ВЛК подтвердить ограниченную пригодность.На руки медкомиссию не давали возил в область и обратно её представитель ТЦК.На областной ВЛК написали на дообследование в городской стационар.Я уехал домой.Ждал когда меня вызовут в ТЦК и дадут направление на дообследование,до сих пор пор жду.Что делать ,самому идти в ТЦК или ждать вызова?Я ничего не нарушил?Будет ли и дальше действовать отсрочка,если в ноябре в ТЦК сказали что она действует

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    22.5%

    Доброго дня, термін дії влк не встановлено законом. Тому поки ви не отримаєте повістку, можете не з'являтись у ТЦК будь яка відповідальність відсутня.

    Так ваша відстрочка буде діяти поки ваша теща буде Жива. Що стосується змін в ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, на вас це ні як не вплине. Відповідно до ст.58 Конституції України закон зворотньої дії не має. Тобто якщо ви вже отримали відстрочку, вам нічого не загрожує. Головне ні в у якому разі не віддавайте нікому свою довідку про отримання відстрочки.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.5%

    Доброго дня, Сергію!

    Я би Вам не радив в цьому випадку проявляту особливу активність.

    Дійсно, доволі часто документи відправлені з районих ТЦК до обласного на підтвердження тих, чи інших рішень, в тому числі, висновків штатних ВЛК, довго утримуються там, і жодні рішення не приймаються. Іноді рішення приймаються, але їх реалізація чомусь не відбувається.

    Одним словом, це звичайний бюрократичний безлад, який, на жаль (а може у Вашому випадку і на щастя), поки що відбувається повсякмісно і повсякчасно в багатьох військоматах України.

    Вам треба зосереди свою увагу на двох обставинах:

    1. У Вас є законна безстрокова відстрочка і вона діє, поки існує підстава для неї. Навіть якщо змінеться законодавство про мобілізацію, воно на Вас не розповсюджуватиметься, оскільки в такому випадку діє стаття 58 Конституції України, в якій зазначається, що закон не має зворотньої сили у часі.

    2. Ніхто не відмінив рішення штатного ВЛК, яке визнало Вас обмежено придатним. Тому зазначений статус за Вами зберігається.

    Ви повинні також мати на увазі, що в останньому випадку у відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    Отже, якщо навіть уявити, що Ваша відстрочка з якихось об'єктивним причин втратить чинність, Ви, опинившись у статусі військовослужбовця, у разі порушення Ваших прав в згаданому контексті можете:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного, злочинного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    Тож краще чекайте виклику ТЦК шляхом законного вручення повістки та розв'язуйте проблеми по мірі їх надходження. Вдачи Вам!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.5%

    Вітаю Вас!

    Добрый день в ноябре 2022 получил отсрочку по пункт 11 теща инвалид 2 группы.Стоит штамп в военном билете,отсрочка бессрочная.В апреле 2023 года прошёл в своём городе ВЛК признали ограниченно пригодным ст 64-б. В ноябре 2023 года вызвали в ТЦК и послали на областной ВЛК подтвердить ограниченную пригодность.На руки медкомиссию не давали возил в область и обратно её представитель ТЦК.На областной ВЛК написали на дообследование в городской стационар.Я уехал домой.Ждал когда меня вызовут в ТЦК и дадут направление на дообследование,до сих пор пор жду.Что делать ,самому идти в ТЦК или ждать вызова?Я ничего не нарушил?Будет ли и дальше действовать отсрочка,если в ноябре в ТЦК сказали что она действует

    Строки проходження ВЛК на даний час чинним законодавством не визначено, але дійсно можете чекати направлення, а потім лягати в стаціонар. Без направлення з ТЦК та Акту про обстеженну стану здоров'я (який мають заповнити в лікарні) Вас ніхто не прийме. Тоді чекайте, коли Вам подзвонять або викличуть в ТЦК в інший спосіб. Дійсно раджу не проявляти особливої ініціативи, як порадив колега Айвазян.

    Так, абсолютно. Якщо у Вас відстрочка безстрокова, у даному випадку в чистому вигляді має застосовуватися принци незворотності дії нормативно-правового акта в часі.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Вам раджу цю ситуацію трошки відпустити, оскільки у Вас є гарантоване право на відстрочку. Плюс до всього ж Ви обмежено придатні, що також явно заважає ТЦК Вас мобілізувати!

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Дерій Владислав Олегович
    22.1%

    Доброго дня!

    Вам потрібно чекати на виклик з ТЦК. Самостійно про себе нагадувати не варто. Якщо Вам повісток не видавали - відповідно Ви нічого не порушили.

    Відстрочка діє поки існує підстава для відстрочки. Відстрочку надає Вам закон, а не ТЦК. ТЦК лише її оформляє. Якщо підстава для відстрочки зміниться (наприклад, в тещі зміниться група інвалідності або є інші особи, які можуть її утримувати) Ви втратите право на відстрочку.

    З однієї сторони, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі ( стаття 58 Конституції України ), а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ст. 19 Конституції України ). Тому, якщо Ви оформили відстрочку, вона зафіксована на спеціальному обліку ТЦК, та Ви отримати відповідну відмітку у військово-обліковому документі - Вас не мають права мобілізувати.

    З іншої - якщо у Вас немає права на відстрочку - згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", то Ви можете бути мобілізовані. Відмітку у військовому квитку просто закреслять.

    Крім того, Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Якщо змін до законопроекту не відбудеться - в новій редакції статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" абзац 11 виключений, тому військовозобов'язаний не матиме права на відстрочку, навіть, якщо в нього є теща з другою групою інвалідності.

    В такому разі потрібно буде шукати інші підстави для відстрочки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    10.4%

    Доброго дня.

    В Вашому випадку жодних заходів самостійно здійснювати не потрібно.

    Дочекайтеся повістки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України