Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 13 февраля 2024, вопрос №102125 250₴

Чи продовжується статус дитини з інвалідністю на період воєнного стану

Добрий день, нашій дитині з інвалідністю який 7 років, з яких 4 роки роки вона з інвалідністю відмовили в продовженні групи. Спочатку вимагали великі кошти, коли ми відмовили, лікарі хочуть поставити діагноз, на який група не розповсюджується. Заключення нам не надали, і на комісію ми не подавали. Але, кошти продовжують надходити від соціального захисту. Дитина оформлена на чоловіка, чи можуть нам в соцзахисті продовжити посвідчення, яке виписане на чоловіка до 25.01.2024 року. Чоловік пройшов ВЛК, і має довідку про те, що має дитину з інвалідністю до 18 років. Довідка без терміну, але з датою, скоро буде рік. Чи потрібно її поновлювати? Бо чоловіка зупиняло ТЦК вже 3 рази, останній з питанням який термін довідки. Дякую

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Анастасія!

    Оскільки довідка ЛКК, яка засвідчує інвалідність дитини, є одним з основних документів, які представляє особа для продовження чинності посвідчення про інвалідність, то зрозуміло, що у разі закінчення терміну дії такої довідки ЛКК у продовженні дії посвідчення дитини-інваліда, на жаль, буде однозначно відмовлено.

    Стосовно проявів корупційної діяльності з боку уповноважених представників ЛКК можу сказати таке:

    Доводити корупцію серед цієї категорії службовців дуже складно, і якщо у Вас немає сталих та безумовних доказів того, що у Вас вимагали гроші для оформлення інвалідності дитини, з того точно нічого не вийде. Хоча корупція серед лікарів, які уповноважені вирішувати питання призначення інвалідності та непрацездатності існує і носить достатньо розповсюджений характер. Прикладом тому є скандал, який відбувся в кінці минулого року в системі МСЕК.

    Тому для того, аби Ваші дії були більш менш прогзнозованими, а результат успішним, я би наполегливо радив Вам все ж таки пройти ЛКК без огляду на погрози, що йдуть з боку корупціонерів від медицини, отримати відмову у наданні інвалідності дитині та оскаржити її або в адмінистративному, або в судовому порядку.

    Для цього останнього кроку радив би Вам залучитись допомогою професійного юриста, який обізнаний на питаннях оскарження подібних відмов.

    Поновлення строку дії довідки про відстрочку в такому випадку, як у Вас, зазвичай не потрібно, оскільки вона безстрокова, а це значить діє допоки існує підстава на відстрочку - інвалідність дитини. Проте, ця проблема також є чисто ситуативною. Тобто, якщо у військоматі дізнаються, що термін дії документу про інвалідність дитини збіг, то ситуація з відстрочкою може змінитись не на Вашу користь.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня, пані Анастасія!

    Якщо Ваша дитина має інвалідність, однак не може пройти повторне обстеження й оформити направлення на ЛКК, тоді строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/390-2022-%D0%B... Але, як правило, автоматично продовжують інвалідність лише особам, які знаходяться за кордоном.

    Якщо Ви знаходитесь в Україні та маєте можливість пройти ЛКК, тоді Вам все ж таки краще подати документи на комісію. Адже отримана допомога із соцзахисту може вважатися безпідставно набутими коштами та підлягатиме поверненню.

    Згідно статті 1215 ЦКУ Не підлягає поверненню безпідставно набуті:

    1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

    Також рекомендую фіксувати всі правопорушення зі сторони посадових осіб закладу охорони здоров'я. Адже якщо з Вас вимагають кошти - це кримінальна відповідальність.

    Якщо Вашій дитині відмовлять у встановленні інвалідності - Ви маєте право протягом місяця після надходження висновку комісії оскаржити його до центральної комісії Міністерства охорони здоров'я або до комісії, в якій дитині проводилася медико-соціальна експертиза чи до відповідного структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної держадміністрації. https://www.kmu.gov.ua/news/moz-nahaduie-iak-mozhn...

    Комісія подає у триденний строк після надходження відповідного запиту всі наявні документи на розгляд центральної комісії, яка протягом місяця з дня подання зазначених документів, у тому числі з урахуванням у разі потреби результатів додаткових або повторних обстежень, проводить повторний огляд дитини і приймає відповідне рішення.

    Рішення центральної комісії може бути оскаржене до центральної комісії МОЗ.

    У разі потреби центральні комісії та центральна комісія МОЗ можуть направляти дітей для проведення додаткового медико-соціального експертного обстеження до закладів охорони здоров'я, науково-дослідних установ, визначених МОЗ.

    Крім того, рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити в суді у законодавчому порядку.

    Чоловіку нічого поновлювати не потрібно, при зупинці представниками ТЦК йому потрібно говорити, що в нього є право на відстрочку. Якщо термін дії не вказаний, це означає, що вона не потребує поновлення. Але, майте на увазі, чоловік має право на відстрочку поки існує підстава для відстрочки. Якщо чоловік звернеться до ТЦК та не надасть підтвердження продовження терміну інвалідності дитині - він не матиме право на відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України