Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 16 лютого 2024, питання №102335 240₴

Відсрочка мобілізації усиновителям

Добрий вечір всім юристам! Я з дружиною, в період з 2014-2019 р.р., усиновили з дитячих будинків трьох дітей віком 6, 9 та 11 років. В одному з трьох рішень суду я не вказаний як батько, хоча фактично ми всі проживаємо як одна сім'я. Чи можу я розраховувати на відсрочку мобілізації в контексті цього абзацу cт. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»: "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання)" - адже я усиновитель. Дякую всім!

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Руслане!

    Ви абсолютно праві в тому, що маєте стовідсоткове право на відстрочку. Проте, не як батько, який має трьох або більше дітей (абзац 4 частини першої статті 23 ЗУ "Про мобілізацію"), а зовсім за іншою підставою - за абзацем 9 частини першої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в згаданому абзаці зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Для отримання відстрочки крім заяви, яку Ви повинні подати до ТЦК персонально, необхідно додати наступні документи:

    два наявних у Вас свідоцтва про народження двох з трьох усиновлених дітей,

    рішення суду про усиновлення,

    свідоцтво про шлюб.

    Цього буде цілком достатньо для вирішення питання щодо звільнення Вас від мобілізації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    Для того щоб мати право на відстрочку Вам достатньо бути усиновителем однієї дитини сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування віком до 18 років.

    Тому, якщо в одному із рішень суду Ви не вказаний як усиновитель - це не буде підставою для відмови Вам у оформленні відстрочки.

    Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Якщо змін до законопроекту не відбудеться - нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" буде виглядати так : "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають усиновителі, на утриманні яких перебувають діти, які на момент усиновлення були дітьми-сиротами або дітьми, позбавленого батьківського піклування, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років"

    Тому, навіть, після прийняття законопроєкту №10449 - Ви матимете право на відстрочку як усиновитель дітей-сиріт або дітей позбавленого батьківського піклування, віком до 18 років.

    Для отримання відстрочки Вам необхідно надати:

    • заяву про відстрочку
    • рішення суду про усиновлення дітей
    • свідоцтва про народження неповнолітніх дітей
    • свідоцтво про шлюб

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Ви маєте право на відстрочку від мобілізації навіть будучи усиновителем однієї дитини сироти чи позбавленої батьківського піклування.

    Для цього вам потрібно написати відповідну заяву в ТЦК та додати документи, що підтверджують вашу підставу - свідоцтво про народження дітей, рішення суду, свідоцтво про шлюб, паспорт, код.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Має право на відстрочку за умови наявності статусу усиновителя ОДНІЄЇ дитини, позбавленої батьківського піклування, говорю з практики. Більше того, сформована також судова практика щодо того, що однієї дитини цілком достатньо для отримання відстрочка за даною статтею.

    Ось власне кажучи і рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду (справа 160/6447/22) за позовною заявою до Дніпропетровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та військової частини про визнання незаконними дії щодо призову на військову службу під час мобілізації та направлення (переміщення) для проходження служби до військової частини,зобов`язання військової частини, в особі її командира, прийняти рішення щодо дострокового звільнення позивача з військової служби, у зв`язку з тим, що він є усиновителем дитини, позбавленої батьківського піклування, віком до 18 років, зобов`язання надати відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Короткі витяги із рішення суду:

    "...Як зазначено вище, ОСОБА_1 є усиновителем малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у зв`язку з чим дитині змінено прізвище, імя та по батькові на ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Зазначене підтверджується рішенням Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 11 вересня 2020 року, та повторним свідоцтвом про народження серія НОМЕР_4 , виданим Чечелівським районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області від 20.10.2020 року.

    В указаному судовому рішенні, яке набрало законної сили 15 жовтня 2020 року, зазначено про те, що рішенням виконавчого комітету Чечелівської районної у місті Дніпрі ради від 22.11.2019 року №240 "Про надання статусу" малолітньому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування. За таких обставин, позивач не підлягав призову на військову службу під час мобілізації у лютому 2022 року. Добровільну згоду призватись на військову службу позивач не надавав.

    З огляду на вищевикладене, суд робить висновк про те, що призвавши позивача, який є усиновителем дитини, позбавленої батьківського піклування, віком до 18 років, на військову службу під час мобілізації без його згоди, відповідач - ІНФОРМАЦІЯ_7 діяв усепереч закону, не обгрунтовано, тобто без урахування всіх обставин, що мали значення для вчинення оскржуваної дії.

    Відповідно п. 1 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2022 року №154, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації.

    Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки утворюються в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, інших містах, районах, районах у містах.Залежно від обсягів облікової, призовної та мобілізаційної роботи утворюються районні (об`єднані районні), міські (районні у містах, об`єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі - районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки).Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки утворюються, ліквідуються, реорганізовуються Міноборони.Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя є юридичними особами публічного права, мають самостійний баланс, реєстраційні рахунки в органах Казначейства.Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є відокремленими підрозділами відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя (п. 7 Положення.

    Наведене доводить наявність правових підстав визнання саме дій ІНФОРМАЦІЯ_7 щодо призову ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на військову службу під час мобілізації та направлення (переміщення) ОСОБА_1 для проходження служби до військової частини НОМЕР_2 незаконними..."

    Успіхів Вам. Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України