Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 17 февраля 2024, вопрос №102348

Что нужно сделать чтобы отец получал алименты от матери если ребенок хочет жить с отцом

Родители в разводе и отец выплачивает алименты на сына которые назначил суд после развода. Мать с ребенком 15 лет живёт в Украине, отец переселенец в Англии. Ребенок хочет жить с отцом. Какая процедура предстоит чтобы отец получал алименты на ребенка после переезда сына в Англию? Должна ли мать платить алименты согласно жизни в Англии? И может ли мать подать сейчас в суд чтобы отец платил алименты соответственно заработной плате в Англии? Спасибо.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Якщо є рішення суду про місце проживання дитини з матір'ю, то бажано було укласти нотаріальну угоду з матір'ю чи отримати інше судове рішення про місце проживання дитини з батьком. В такому віці дитина сама має право вирішити, з ким з батьків вона проживатиме. Після того батько має право подати позовну заяву про стягнення аліментів на дитину з матері.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ірина Клиент 2 месяца назад

      Дякую за вашу відповідь. Чи не могли б Ви, будь ласка, детальніше розповісти про нотаріальну угоду з матір'ю?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Зазвичай, форма угоди визначається нотаріусом на основі домовленостей між батьками.

        При укладенні договору батьки дитини вправі визначити розмір, порядок та форму (способи виконання обов’язку утримання дитини), а також інші умови надання утримання своїм неповнолітнім дітям. Аліменти за домовленістю батьків можуть сплачуватися у твердій грошовій сумі, сплачуваній одноразово чи періодично, у частках від заробітку (доходу) платника, шляхом надання майна або іншим шляхом, встановленим сторонами у договорі. Може бути передбачено також поєднання декількох способів.

        Сторони такого договору вільні у встановлені розміру аліментів на утримання дитини. Але умови договору не можуть порушувати права дитини, розмір аліментів не може бути меншим ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, це закріплено у ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України. В іншому випадку такий договір за рішенням суду буде визнано недійсним.

        Строки сплати аліментів визначаються батьками у договорі самостійно, але з урахуванням положення про те, що вони не будуть порушувати права дитини. Можливою є виплата аліментів щомісяця, через інші проміжки часу, а також у вигляді одноразово наданої суми.

        У випадку сплати аліментів у твердій грошовій сумі, у зв’язку із постійними інфляційними процесами, сторони договору про сплату аліментів вправі включити до договору умову щодо індексації такої грошової суми.Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

        Нотаріальна форма договору про сплату аліментів надає можливість виконати його у примусовому порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса, таке стягнення відбувається у примусовому порядку виконавчою службою з дотриманням вимог Закону України “Про виконавче провадження”.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    ПІСЛЯ 14 РОКІВ ДИТИНА САМОСТІЙНО ОБИРАЄ З КИМ З БАТЬКІВ МЕШКАТИ (СК УКРАЇНИ).

    АЛІМЕНТИ ПРЗНАЧАЮТЬСЯ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ, АБО ОДИН З БАТЬКІВ СПЛАЧУЄ ЇХ ДОБРОВІЛЬНО.

    Такі зобов’язання можна вирішити в добровільному та договірному порядку, шляхом сплати аліментів на дитину за ініціативою платника на підставі його добровільної заяви або ж на підставі договору про сплату аліментів на дитину, укладеного між батьками.

    Добровільний спосіб виконання батьками обов’язку утримувати дитину шляхом сплати аліментів та порядок їх відрахування регулюється нормами статті 187 Сімейного кодексу України (далі — СК України).

    Особа, може подати заяву за місцем отримання доходу (за місцем роботи, виплати пенсії, стипендії тощо) про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії.

    У заяві має бути зазначено розмір відрахувань, період протягом якого вони здійснюються, а також одержувач аліментів. Форма заяви про відрахування аліментів на дитину законодавством не визначена, тому викладається в простій письмовій формі.

    Розмір, у якому будуть провадитися відрахування, визначається платником самостійно. Обмеження розміру відрахувань із заробітної плати у випадку добровільної сплати аліментів законодавством не встановлені, тобто максимальна межа не визначена. Проте мінімальний розмір аліментів на одну дитину та загальні правила щодо розміру аліментів обов’язково враховуються.

    Якщо строк, протягом якого провадяться відрахування із заробітної плати, у заяві не визначений, вони провадяться доти, поки заява не буде відкликана. Однак, і при зазначеному в заяві строку, вона може бути відкликана платником до його закінчення. Мотиви відкликання заяви в будь-якому випадку не підлягають з’ясуванню.

    Відрахування коштів на утримання дитини з ініціативи платника з його заробітної плати не є перешкодою для стягнення аліментів у судовому порядку. Одержувач може звернутися до суду з такою вимогою у випадку, якщо він не згодний, наприклад, з розміром, у якому виплачуються аліменти за заявою платника.

    Недоліком такого способу сплати аліментів є те, що платник аліментів може у будь-який момент відкликати таку заяву, а одержувач аліментів не обмежений у праві звернення до суду із позовом про стягнення.

    Укладення батьками договору про сплату аліментів на дитину регулюється нормами статті 189 СК України. Договором визначається порядок сплати аліментів, розмір та строки виплати. На такий договір розповсюджуються загальні положення договірного права, у тому числі застосовується принцип свободи договору (ч. 1 ст. 627 ЦК України). Щодо розміру і строків виплати аліментів, то це істотні умови договору, які мають бути чітко прописані в договорі. Відсутність однієї з перелічених умов є підставою для визнання договору неукладеним (ст. 638 ЦК України). Окрім положень, що регулюють сплату аліментів, сторони можуть включити в договір інші умови та положення. У визначенні умов договору беруть участь обидва з батьків, що гарантує врахування інтересів кожного з них при укладенні договору.

    Разом з тим, сімейним законодавством встановлені певні обмеження принципу свободи договору при укладенні договорів про сплату аліментів на дитину, а саме умови договору не можуть обмежувати права та гарантії дитини, встановлені законом. Так, розмір аліментів не може бути меншим від передбаченого у ч.2 ст.182 СК України.

    Договір про сплату аліментів на дитину укладається в письмовій формі з обов’язковим нотаріальним посвідченням.

    Договір не може бути нотаріально завірений, якщо сторони не дійшли консенсусу хоча б по одному з його пунктів. Всі спірні питання, щодо яких батькам не вдалося домовитися, вирішуються в судовому порядку.

    Перевагою такого договору є спеціальний механізм позасудового стягнення у примусовому порядку заборгованості зі сплати аліментів шляхом вчинення виконавчого напису нотаріуса (ч. 2 ст. 189 СК України), що має силу виконавчого документа (ч. 1 ст. 3 Закон України «Про виконавче провадження»).

    • Ірина Клиент 2 месяца назад

      Дуже дякую за інформацію.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України