Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 17 февраля 2024, вопрос №102366 240₴

Копія правовстановлюючих документів на нерухомість (наскільки безпечно?)

Для юридичного обслуговування зі встановлення опікунства юрист просить (у числі інших документів) копію правоустановчого документа на мою квартиру.

У цьому випадку це "Свідоцтво про право на спадщину" (2007 рік).

Питання таке: наскільки безпечно передавати юристу копію такого документа? Тобто я про ризик якогось переоформлення нерухомості чи інших муток.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Андрію!

    Вам абсолютно немає за що переживати!

    Скористатися копіями правовстановлюючих документів на квартиру для її відчуження інша, крім власника, особа не може фізично, хоча б через те, що власник квартири не надав їй на це жодних повноважень, які передбачені для того законом.

    По-перше, відчужувати нерухоме майно у власність можна на підставі наступних договорів :

    • купівлі-продажу (за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму - ст. 655 Цивільного кодексу України);
    • міни (за договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар. Кожна із сторін договору міни є продавцем нерухомого майна, який він передає в обмін, і покупцем майна, який він одержує взамін. Таким договором може бути встановлена доплата за майно більшої вартості, що обмінюється на майно меншої вартості - ст. 715 Цивільного кодексу України);
    • дарування (за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність - ст. 717 Цивільного кодексу України);
    • довічного утримання (за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно - ст. 744 Цивільного кодексу України);
    • пожертви (за договором пожертви пожертвувач дарує нерухомі та рухомі речі, зокрема гроші та цінні папери, фізичним особам, юридичним особам, державі Україна, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, для досягнення ними певної, наперед обумовленої мети - ст. 729 Цивільного кодексу України);
    • ренти (за договором ренти одна сторона (одержувач ренти) передає другій стороні (платникові ренти) у власність майно, а платник ренти взамін цього зобов'язується періодично виплачувати одержувачеві ренту у формі певної грошової суми або в іншій формі - ст. 731 Цивільного кодексу України);
    • спадщини (перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) - книга шоста Цивільного кодексу України).

    В той самий час, відчужувати нерухоме майно із використанням будь якого із зазначених способів можливо лише за доброї волі його дієздатнього повнолітнього власника або іншої особи, якій власник передав такі повноваження у нотаріально завіреному дорученні.

    По-друге, копії правовстановлюючих документів на нерухомість, не завірені нотаріально, не надають їх отримувачу жодного шансу на будь які дії з нерухомістю, якої вони стосуються.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    У разі, якщо Ви маєте бажання бути опікуном для дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, Вам необхідно звернутись до органу опіки та піклування за місцем вашого проживання або місцем проживання дитини з необхідними документами, серед яких є документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням. (Згідно пункту 40 Порядку провадження органами піки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. № 866)

    Як правило, шахрайством займаються при оренді або купівлі нерухомості. В такому разі чим менше копій документів на квартиру Ви передаєте у треті руки, тим меншим буде ризик незаконного використання таких документів.

    Незаконне привласнення розпочинається з отримання інформації про власників та копій правовстановлюючих документів, за тим – підробка документів та дозволу на розпорядження нерухомістю. На підставі підроблених документів незаконний договір купівлі-продажу посвідчується нотаріусом, а документи направляються до державного реєстратора. Всі ці дії можна виконати надзвичайно швидко, після чого нерухомість може бути продана, використана в якості забезпечення позики тощо.

    Для того, щоб максимально захистити свою нерухомість, необхідно здійснити належну реєстрацію прав на неї в електронному Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Це дозволить підключити смс-інформування про операції з нерухомістю.

    Повністю відмовитись від надання копій документів ніхто не може, тим більше, що у Вашому випадку без документів на житло, Вам можуть відмовити у оформленні опіки.

    Особи, які підробляють документи та та вчиняють незаконні дії з нерухомістю притягуються до кримінальної відповідальності. Тому, особливу увагу шахраї звертають на нерухомість, яка виступає як застава в кредитних договорах чи довго не використовується, або власник майна не з’являється в ній (особливо актуально в умовах війни).

    У Вашому ж випадку має місце звичайна формальність зі сторони органів опіки та піклування, сумніваюсь, що вони будуть використовувати копію свідоцтва про право на спадщину у злочинних цілях.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України