Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 19 лютого 2024, питання №102427 250₴

Відстрочка після звільнення з ЗСУ

В кінці березня маю, звільнитись з ЗСУ за сімейними обставинами (я єдиний син у матері інваліда 2групи). Чи може ТЦК мене відразу мобілізувати, повторно, чи діятиме відстрочка в 6 місяців? Треба додатково копії документів в тцк збирати, такі як на звільнення? І що передбачає в моєму випадку проект нового закону, що скоро буде прийнято?

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.4%

    Вітаю Вас!

    В кінці березня маю, звільнитись з ЗСУ за сімейними обставинами (я єдиний син у матері інваліда 2групи). Чи може ТЦК мене відразу мобілізувати, повторно, чи діятиме відстрочка в 6 місяців?

    Відстрочки у 6 місяців після звільнення, на жаль, чинним законодавством не передбачено і тут все залежить від ТЦК та СП. Знаю випадки, коли без будь-яких розмов особі фактично сходу надавали 6 місяців відпочинку, але знаю й кардинально протилежні, на жаль.

    Випадків повторної мобілізації особисто я не знаю, але гадаю, що вони мають місце.

    Тому якщо Ви звільняєтеся і на момент звільнення у Вас вже не буде права на відстрочку, ТЕОРЕТИЧНО Ви можете бути мобілізовані.

    Треба додатково копії документів в тцк збирати, такі як на звільнення?

    Так, копії документів можуть затребувати. Але не поспішайте - затребують, тоді підготуєте.

    І що передбачає в моєму випадку проект нового закону, що скоро буде прийнято?

    Після першого читання він не передбачає права ні на відстрочку, ні на звільнення для Вашої ситуації, на жаль. Все ж таки говорять, що це залишать після другого читання, але поки незрозуміло. Треба чекати.

    За будь-яких умов написане мною вище не ставить під сумнів Вашу підставу для звільнення зараз. Однозначно звільняйтеся, а далі буде видно.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    14.4%

    Доброго дня, ви маєте право на відстрочку протягом 6 місяців з моменту демобілізіції.враховуючи ст.23

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    Після спливу даного терміну, ви маєте право продовжити відстрочку. У разі отримання повістки під особистий підпис ви повинні подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Довідка МСЕК

    Довідка про склад сім'ї

    Пенсійне посвідчення або свідоцтво про смерть, або свідоцтво про розірвання шлюбу батька.

    Що стосується законопроекту, складно щось зараз казати, кожного дня щось змінюється, тому що стверджувати це як на воді писати.

    Враховуючи законопроект, рекомендую вам звернутися до сімейного лікаря вашої матері за направленням на ЛКК, і отримати довідку лкк форми 080-4/о про потребу постійного догляду. У такому випадку, навідь після прийняття закону ви всеодно буде мати право на відстрочку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.4%

    Доброго дня!

    Підстава для звільнення є! Вона передбачена статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу» .

    Зокрема про звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне (необхідне я виділив жирним шрифтом):

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років.

    Для звільнення рекомендую написати рапорт на ім'я командира частини і, додавши до нього документи, які підтверджують інвалідність матері, просити про звільнення з лав ЗСУ. Рапорт можна написати в довільній формі або скористатися допомогою спеціаліста.

    От що далі каже про порядок звільнення закон:

    Після надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами, командир військової частини зобов’язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім’ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

    Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця з військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця з військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    Втім це можна оскаржувати до вищого командування або ж до суду.

    ТЕПЕР, ЩО СТОСУЄТЬСЯ ПОВТОРНОЇ МОБІЛІЗАЦІЇ ПІСЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ...

    В чинному законодавстві пункт на звільнення від мобілізації одразу після демобілізації зазначений так:

    "Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    {Статтю 23 доповнено частиною згідно із Законом № 259-VIII від 18.03.2015; із змінами, внесеними згідно із Законом № 413-VIII від 14.05.2015}".

    Ви, на жаль, під нього не підпадаєте. Тому що це наразі не є часткова мобілізація.

    Ваша відстрочка зберігатиметься і після домобілізації, якщо Ви надасте в ТЦК відповідні документи, які підтверджують підставу відстрочки, передбачену ст. 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію а саме:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}"

    По суті це є майже ті самі документи, які Ви подавали для звільнення із ЗСУ.

    Проте саме в цьому випадку з'являється новий нюанс щодо наявності інших працездатних осіб, які можуть утримувати матір, крім Вас.

    Тут треба буде доводити, що в матері не має інших близьких родичів (наприклад, чоловіка), які можуть її утримувати.

    Крім того, Ви можете оформити відстрочку, маючи підтверджувальні документи щодо постійного догляду за матір'ю.

    Абзац 10 частини першої згаданої витще статті зазначає:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Для того Вашій матері потрібно буде пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4 про необхідність здійснення постійного догляду.

    ЩО СТОСУЄТЬСЯ ЗАКОНОПРОЕКТУ...

    Якщо Ви будете звільнення після прийняття законопроекту і збереження відповідної підстави в ньоме, то матимете право на відстрочку протягом 2 років.

    Крім того, надалі Ви матимете згідно законопроекту відстрочку у разі оформлення на матір постійного догляду.

    ВИСНОВОК:

    На Вашому місці я би вже зараз починав оформлювати постійний догляд за матір'ю. Цей напрямок вважаю для Вас найбільш результативним і пріоритетним. Так, принаймні, витікає з законопроекту.

    Для початку нехай матір отримає довідку ЛКК форми 080-4. Все інше буде набагато простіше.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    14.4%

    Доброго дня!

    Чи може ТЦК мене відразу мобілізувати, повторно, чи діятиме відстрочка в 6 місяців?

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    Так як в Україні оголошена загальна мобілізація (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/69/2022#Text), то при відсутності у Вас права на відстрочку - Ви підлягатимете мобілізації відразу.

    Треба додатково копії документів в тцк збирати, такі як на звільнення?

    Так, для оформлення відстрочки до ТЦК потрібно надати заяву про відстрочку та копії документів, як на звільнення. Але при цьому у Вас можуть додатково вимагати інформацію з РАЦСу, що Ви єдина дитина у матері.

    І що передбачає в моєму випадку проект нового закону, що скоро буде прийнято?

    Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

    Якщо змін до законопроекту не відбудеться, то право на відстрочку Ви матимете лише в тому випадку, якщо будете здійснювати постійний догляд за мамою.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    14.4%

    ВІТАЮ ВАС! Формально осіб, у яких немає права на відстрочку за ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" мають право одразу мобілізувати, адже чинний закон не передбачає 6-місячної відстрочки по демобілізації, оскільки проголошено загальну мобілізацію, а не часткову.

    Але ж за діючою редакцією закону у Вас є право на відстрочку за абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Право на відстрочку мають особи: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    Водночас, у Вас є обов"язок встати на військовий облік після звільнення. Чи виконувати його - вирішувати Вам. Чи передають списки звільнених до ТЦК військові частини або Генштаб в умовах бардаку та обсягів кадрової роботи - точно не скажу. В будь-якому разі у разі непостановки на облік Вам загрожує лише штраф.

    Діюча редакція законопроекту про мобілізацію, що розглядає Верховна Рада України натомість пропонує прив"язати право на відстрочку не до обов"язку по закону утримувати батьків, а до фактичного догляду за ними та необхідності такого догляду. Якщо цю норму приймуть саме у цій редакції, без висновку ЛКК або вказання у довідці МСЕК, що Ваша мати потребує постійного догляду - Вам відстрочку не дадуть.

    Пропонується наступна редакція: Право на відстрочку мають особи:

    члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю I групи, зайняті постійним доглядом за нею, а також члени сім’ї другого ступеню споріднення (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх фізичної неспроможності), що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    Проте, гарантії прийняття закону саме в цій редакції немає. Як і взагалі його прийняття.

    Якщо саме в такій редакції приймуть, то без Акту органу місцевого самоврядування + рішення ЛКК про необхідність догляду або відсутність приписів по догляду в довідці МСЕК, Ви право на відстрочку втрачаєте (не зможете довести).

    Крім того, закон передбачає, що порядок видачі Актів щодо встановлення факту здійснення догляду - буде затверджено Кабінетом Міністрів України. До затвердження порядку видачі таких Актів передбачаю, що ніяки Акти ніхто видавати не буде і відстрочка за цією підставою буде заморожена.

    Тож звісно вирішувати Вам, але я особисто не радив би ставати на військовий облік до наведення порядку в країні. Інакше без підстав для відстрочки Вас зі спокійною душею уклоністи-працівники ТЦК заберуть знову в армію. Бо їм головне виконати план, а яким чином - значення не має.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Мамай Ірина Євгеніївна
    14.4%

    Вітаю,

    В Законі "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" мова йде про 6 місяців відстрочки для звільнених при частковій мобілізації. Оскільки зараз не часткова, а повна, то типу права не має на відстрочку. Однак півроку таки зазвичай ТЦК вас зачіпати не буде. В цей період бажано все ж оформити відстрочку, якщо підстава на це є. Інвалідність матері без потреби в догляді та відсутності інших осіб, які можуть цей догляд здійснити такою підставою для відстрочки за новим законодавстовом не буде.

    Богун Сергій Павлович
    13.6%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    Це імперативна норма закону і додатковому тлумаченню не підлягає.

    Жодних документів до ТЦКСП подавати не потрібно.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України