Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 20 февраля 2024, вопрос №102515 250₴

Выезд заграницу лицу сопровождаемого инвалида 1 группы

Нужна ли справка из тцк для выезда заграницу мужчине ( призывного возраста) который осуществляет постоянный уход за инвалидом 1 группы. Выезд с инвалидом. Документы подтверждающие инвалидность и агт догляду за инвалидом есть.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Світлана!

    Скільки років чоловіку і який військово-обліковий документ він має: приписне свідоцтво, тимчасове посвідчення або військовий квиток?

    Чинним законодавством не передбачено пред'явлення на кордоні, а ні довідки від ТЦК про оформлену відстрочку, а ні військово-облікового документу.

    Проте, наразі (ще з грудня 2023 року), існує поширена й незаконна практика з боку прикордонників вимагати вищезгадані документи при перетині кордону, а після прийняття нового законопроекту 10449 у редакції, яка є станом на зараз, прикордонники отримують вже офіційне право вимагати пред'явлення військово-облікових документів при перетині кордону.

    Отже, перетин кордону буде залежити від пропускного пункту, прикордонників, часу перетину тощо. Існують випадки, коли чоловіків без проблем випускають й без довідок від тцк, проте буває і навпаки.

    Тому є два шляхи вирішення цього питання: або отримати відмову від прикордонників, після чого оскаржувати її, або йти до ТЦК та ооформлювати відстрочку з вимогою надати відповідну довідку.

    Щодо оскарження дій прикордонників, то алгоритм дій наступний:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Щодо оформлення відстрочки, то у даному випадку прийдеться підготувати заяву та подати її до ТЦК з усіма підтверджуючими документами. Щодо переліку документів, то відповідь надати не можу, оскільки з Вашого питання не зрозуміло ступень рідства особи з інвалідністю з особою, яка здійснює за нею постійний догляд.

    Також, як я і зазначив на початку своєї відповіді, було б бажано мати інформацію щодо віку та ВОД чоловіка. Наприклад, якщо чоловік має приписне свідоцтво, то довідку про відстрочку в ТЦК йому не нададуть, оскільки станом на зараз призов не проводиться, тому і відстрочка йому не потрібна. Якщо ж він військовозобов'язаний, то це інша справа.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Згідно пункту 2-1 поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України»

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Для виїзду за кордон разом необхідні такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Документ про інвалідність (посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення з групою інвалідності або посвідчення про соцдопомогу)

    3. Акт встановлення факту здійснення догляду.

    Правила перетину кордону регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. Змін до Правил не відбувалось, тому офіційної заборони на перетин кордону без військово-облікового документу або без довідки з ТЦК немає.

    Крім того, державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Але, в реаліях сьогодення, в діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже вони можуть вимагати військово-облікові документи або довідку з ТЦК , які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо чоловіку не дозволяють перетнути кордон він повинен вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або чоловік зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    Щоб мати більше шансів на успішний перетин кордону доцільно отримати відстрочку, але тут є декілька нюансів.

    По-перше, необхідно знати скільки чоловіку років, являється він військовозобов'язаним чи призовником та за ким він здійснює догляд - якщо за дружиною, батьками своїми чи дружини потрібен один пакет документів. Якщо ж чоловік здійснює догляд за іншими родичами для оформлення відстрочки йому додатково потрібно доводити відсутність інших осіб, які можуть здійснювати догляд за особою з інвалідністю.

    По-друге, у зв'язку зі змінами, які передбачені законопроєктом 10449 працівники ТЦК навмисно затягують з оформленням відстрочки. Адже в залежності від ступеня рідства доглядальник може втратити право на відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, ваше питання врегульовано правилами перетину кордону, правилами для перетину кордону, не встановлено обов'язок, мати з собою військовий квиток. Головний документ для перетину кордону це закордонний паспорт, та документи які підтверджують підстави для перетину кордону. У вашому випадку це

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Закордонні паспорти

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда особи з інвалідністю

    Акт про встановлення факту здійснення постійного догляду.

    Цих документів цілком достатньо для перетину кордону. У разі вимоги у вас військового квитка,знайте вимога не законна, у такому разі вимагайте письмову відмову у перетині кордону з законним обґрунтуванням такої відмови, після чого ви зможете її одразу оскаржити у начальника пункту пропуску. Якщо не вийде то далі у суді.

    Зі свого досвіду скажу, що у вас повинно бути все гаразд.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Нужна ли справка из тцк для выезда заграницу мужчине ( призывного возраста) который осуществляет постоянный уход за инвалидом 1 группы. Выезд с инвалидом. Документы подтверждающие инвалидность и агт догляду за инвалидом есть

    Згідно із законодавством, жодних військово-облікових документів на пункті перетину мати не потрібно. Офіційно жодних змін до чинних Правил перетинання державного кордону не було, жодних постанов Кабінет Міністрів з приводу цього не ухвалював.

    Втім дійсно, починаючи з 30 грудня 2023 року, громадянам частково почали відмовляти у перетині кордону. Офіційна версія – відсутність всіх документів, які вимагаються чинним законодавством. Хоча по факту це відбувається через відсутність оформлених у ТЦК та СП відстрочок від призову під час мобілізації. Відомо і чимало кейсів, коли люди виїздили, що ще більше ставить ситуацію в невизначеність.

    Дані ситуації не мають під собою жодного правового підгрунтя, більше того, грубо порушують приписи чинного законодавства. А я нагадаю, що відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Все ж є інформація, що в цілому останніми днями ситуація із перетином кордону стабілізувалася.

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57, за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    Пам'ятайте - чинні Правила перетинання державного кордону не вимагають від Вас жодних довідок, дозволів з ТЦК та СП (при виїзді за більшістю підстав). Так, є закони України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", "Про військовий обов'язок і військову службу та інші НПА, які передбачають виконання військового обов'язку, проходження ВЛК, повідомлення про наявність підстав для відстрочки тощо. Але погодьтеся - ніхто не забороняє КМУ внести зміни до відповідної постанови. Інколи дивуюся, чому вони цього не зробили раніше. Вимагайте виїзду на тих підставах, що визначені чинним законодавством.

    Практика показує, що відмови у перетині кордону без довідки ТЦК - виборочні, по суті 50 на 50 %. На жаль, немає якогось алгоритму дій, як не потрапити у таку ситуацію. Треба пробувати різні пункти перетину або зміни.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    На сьогодні питання щодо виїзду за кордон врегульовано Правилами перетинання державного кордону громадянами України.

    Згідно вказаних правил жодної довідки з ТЦКСП в Вашому випадку не вимагається.

    Однак на сьогодні органи ДПСУ її наявність вимагають.

    Тому у Вас два варіанти:

    1. Вимагати рішення про відмову в перетині кордону та оскаржити його в установленому законодавством порядку;

    2. Отримати довідку ТЦКСП.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України