Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 21 февраля 2024, вопрос №102548

Отримати документи на земельну ділянку

У власника відсутній договір аренди земельної ділянки. Орендатор забрав документи на земельну ділянку та відмовляється повертати власнику данні документи. Чи можливо розірвати договір

Ответы юристов (3)

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Договір оренди землі має реєструватися у державного реєстратора. Там обов'язково має бути його примірник.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Денисе!

    Фактично законодавством України передбачено два шляхи дострокового розірвання договору оренди земельної ділянки:

    за згодою сторін;за рішенням суду.

    Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін.

    Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

    Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов’язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеному статтею 148-1 Земельного кодексу України.

    Стаття 32 Закону України “Про оренду землі” № 161-XIV:

    На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

    У разі розірвання договору оренди землі за погодженням сторін кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків відповідно до закону.

    https://ukc.gov.ua/knowdledge/yakym-bude-algorytm-dij-shhodo-rozirvannya-dogovoru-orendy-zemelnoyi-dilyanky/#:~:text=Фактично%20законодавством%20України%20передбачено%20два,від%206%20жовтня%201998%20року.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго Вам вечора. Можливо, що документи на земельну ділянку тимчасово перебувають в органі державної влади чи місцевого самоврядування для здійснення якихось юридичних дій за участю орендодавця. Якщо ж орендар свавільно притримав у себе документи на земельну ділянку, які йому показував орендодавець, то орендодавець має право звернутись до поліції для їх повернення. При цьому краще орендодавцю попередньо пригрозити орендатору зверненням до поліції.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України