Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 21 февраля 2024, вопрос №102567

Аліменти після розлучення

Добрий вечір. Якщо ми з чоловіком розлучимося, а у нас є дитина 1 рік. Чи буде він платити аліменти дитині? І чи зможу я подати аліменти на утримання мене до 3 років дитини після розлучення? І яку суму від доходів він буде платити мені?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    В цьому році розмір аліментів становитиме 1 281,5 грн (для дітей до 6 років) та 1 598 грн (від 6 до 18 років).

    Розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Прожитковий мінімум на дитину відповідно до віку становить:

    до шести років - 2 563 грн,

    для дітей від 6 до 18 років - 3 196 грн.

    Якщо платник аліментів має достатній заробіток, то за рішенням суду встановлюється мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину в розмірі 100 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    Відповідно до ст.75 Сімейного кодексу України дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    Відповідно до ч. 2 ст. 84 СК України, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка – батька дитини до досягненням дитиною трьох років.

    Відповідно до ч.4 ст.84 СК України, право на утримання має вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, незалежно від того, чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

    Таким чином, необхідною умовою утримання дружини, з якою проживає дитина, є можливість чоловіка надавати матеріальну допомогу.

    Сімейним законодавством передбачено право дружини-матері на утримання чоловіком-батьком до досягнення дитиною трирічного віку незалежно від того, чи працює вона, а також незалежно від її матеріального становища – за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу. Подання суду доказів того, що дружина, з якою проживає дитина, потребує матеріальної допомоги, не є обов’язковим, оскільки право на аліменти належить дружині-матері незалежно від цієї обставини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Ви можете стягнули аліменти як на дитину до 18 років так і на себе до 3-х років (дитини). Щодо суми, то вона може бути різна - тверда фіксована сума, частка від доходу.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 2 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Доброго дня, звичайно ви можете звернутися з заявою про стягнення аліментів, але треба визначитися з розміром аліментів. якщо в нього є офіційний дохід, то аліменти ви можете заявить в відсотковому значенні, як на дитину та і на себе до 3-х років, якщо в нього немає офіційного доходу, то можна просити в твердій грошовій сумі. Тому тут треба подумати як буде вигідніше для вас, в якому розмірі стягувати.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України