Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 22 февраля 2024, вопрос №102586 800₴

Напарниця вирішила йти з бізнесу.вся фінансова частина була на мені.50 % від вкладеної суми я давала їй в борг.але бізнес на даний момент так і не дав прибутку.як нам розійтись по фінансовій стороні ?

Декілька місяців назад почали бізнес із колегою.але так вийшло що вся фінансова сторона лежала на мені(на даний момент є конкретна вкладена сума) але при цьому всі витрати ділились на на нас двох і виходить що 50 % від витрат я їй давала в борг.з розрахунку на те , що бізнес розкрутиться і колега все поверне.але так вийшло, що вже зараз вона вирішила піти з цієї справи.на даний момент бізнес не запустився і не несе прибутку(далі я продовжую його розкрутку)вяк правильно розійтись по фінансовій стороні

Ответы юристов (9)

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, ВІТАЛІНА!

    Нажаль з наданої Вами інформації неможливо однозначно зрозуміти суть відносин, які були вибудувані.

    Борг якимсь чином оформлювався?

    Яким чином оформлений бізнес? - Товариство з обмеженою відповідальністю 50 % на 50 % Чи оформлене все на Вас? Хто був директором ТОВ та яким чином вівся облік вкладень і витрат?

    У випадку, коли юридично нічого не оформлено, то розійтися Ви можете лише за взаємною згодою.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Віталіна Клиент 2 месяца назад
      Під розписку
      • Турчин Ярослав Александрович

        Тоді Вам треба визначитись з тим як і на яких умовах буде відбуватися повернення боргу.

        Якщо бізне оформлений як ТОВ Ви можете оформити договір, що вона передає Вам свою долю у ТОВ в обмін на повернення боргу, якщо це Вам звісно вигідно.

        Або якимсь чином вирішити по-іншому питання. Юридичних інструментів для цього багато. Все залежить від ситуації і Вашого бажання.

        Стягнути борг по розписці, якщо строк в ній не зазначено або закінчився - не викликає жодної проблеми. В тому числі в судовому порядку.

    Богун Сергій Павлович
    6.3%

    Доброго дня.

    В Вашому випадку все залежить від того яким чином Ви оформили передання Вашій колезі грошових коштів.

    Якщо Ви уклали письмовий договір чи все оформили розпискою - повернення можливо в досудовому чи судовому порядку.

    Якщо дали "під чесне слово" повернути буде важко. Можна спробувати через суд, але для цього необхідні відповідні докази (банківські документи, покази свідків тощо).

    • Віталіна Клиент 2 месяца назад

      тобто вона мені повинна повернути 50% вкладених коштів, вірно ?

      • Богун Сергій Павлович

        Вона повинна повернути всю суму надану Вами згідно з борговим документом.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Віталіна!

    Сподіваюсь, що у Вас є докази інвестування цього бізнесу у вигляді відповідного договору або договору про спільну діяльність, або прина'мні боргових розписок, чеків, банковських переказів тощо. Бо, якщо ні, то проблема стає більш серйозною і доводити надання коштів у розвиток спільного бізнесу лише на словах буде просто неможливо.

    Інвестиціійний договіір — основний правовий документ, що регулює взаємовідносини між суб'єктами інвестиційної діяльності. Він є правовою формою взаємовідносин між інвестором та іншими учасниками інвестиційної діяльності. Договір має відповідати сутності інвестування, тобто закріплювати факт вкладання коштів або інших матеріальних чи інтелектуальних цінностей в об'єкт інвестування; визначати мету та основні права та обов'язки сторін.

    Предметом інвестиційного договору є інвестиція у будь-якій незабороненій законодавством України формі. Це можуть бути передбачені законодавством форми інвестицій та інвестиційної діяльності:

    • інноваційна діяльність
    • капітальні вкладення в основні засоби
    • корпоративна форма
    • лізинг
    • придбання незабороненого законами України рухомого та нерухомого майна
    • створення підприємств, що повністю належать інвестору, чи придбання останнім у власність діючого підприємства повністю
    • придбання майнових прав

    Предметом інвестиційного договору також можуть бути дії, послуги тощо, які надаються учасниками інвестиційної діяльності та спрямовані на забезпечення інвестування.

    Правове регулювання відносин, що виникають під час здійснення спільної діяльності її учасниками, в основному передбачено Цивільним кодексом України (ст. 1130 — 1143) та іншими нормативними актами.

    Так, у відповідності до статті 1130 Цивільного кодексу України, за договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові. Частиною 2 даної норми передбачено, що спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (просте товариство) або без об'єднання вкладів учасників.

    Законодавство встановлює обов’язковість письмової форми даного виду договору та його реєстрацію. Отже згідно з п. 1. ст. 1131 Цивільного кодексу України договір про спільну діяльність укладається у письмовій формі. Умови договору про спільну діяльність, у тому числі координація спільних дій учасників або ведення їхніх спільних справ, правовий статус виділеного для спільної діяльності майна, покриття витрат та збитків учасників, їх участь у результатах спільних дій та інші умови визначаються за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом про окремі види спільної діяльності.

    Якщо ж між Вами та Вашою партнеркою від самого початку були відсутні будь які договірні відносини, зафіксовані на папері, для повернення своїх грошей Вам прийдеться або домовлятися з партнеркою мирним шляхом, або у разі неможливості того звертатись до суду.

    В цьому випадку Вам і знадобляться докази передачі коштів Вашій партнерці для ведення бізнесу.

    Для предметної та повної відповіді на всі Ваші питання хотілося б мати більше інформації про Ваші домовленності з партнеркою, документи, які б це підтверджували, як також докази перерахування грошей, порядок такого перерахування й приналежність до бізнесу кінцевих отримувачів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Декілька місяців назад почали бізнес із колегою.але так вийшло що вся фінансова сторона лежала на мені(на даний момент є конкретна вкладена сума) але при цьому всі витрати ділились на на нас двох і виходить що 50 % від витрат я їй давала в борг.з розрахунку на те , що бізнес розкрутиться і колега все поверне.але так вийшло, що вже зараз вона вирішила піти з цієї справи.на даний момент бізнес не запустився і не несе прибутку(далі я продовжую його розкрутку)вяк правильно розійтись по фінансовій стороні

    Якщо Ви маєте розписку і вона була належним чином оформлена, тоді маєте право на повернення коштів, у тому числі в судовому порядку.

    Але для цього треба аналізувати наявну розписку. Тим не менше, зараз спробуйте направити на колегу лист-претензію про повернення грошових коштів згідно із розпискою. Якщо не поверне, тоді звертайтеся до суду із позовною заявою про примусове стягнення коштів.

    У даній статті доволі детально розписано про обов'язкові реквізити розписки: https://biz.ligazakon.net/analitycs/225528_grosh-v...

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    18.8%

    Доброго дня!

    Якщо розписка оформлена правильно з урахуванням вимог закону, вона є повноцінною підставою для пред’явлення вимог про повернення боргу.

    Повернути борг за розпискою можна внаслідок переговорів з боржником (досудовий спосіб повернення боргу) так і в судовому порядку.

    Переговоріть з колегою, можливо вдасться домовитись про повернення боргу частинами. Якщо колега Вас ігнорує - надішліть лист-претензію з вимогою повернути борг.

    Коли ці методи вичерпано, а колега не має наміру повертати борг - Вам потрібно звернутись до суду. В такому разі Вам потрібно скласти позовну заяву, долучити до неї всі докази і надіслати все це в канцелярію суду.

    Якщо розписка фіксує сам факт передачі грошових коштів з умовами, строками, зобов’язаннями сторін вона має юридичну силу. Звичайна письмова розписка, написана від руки позичальником (боржником), має таку ж юридичну силу, як і договір позики.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України