Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

23 февраля 2024, вопрос №102681 250₴

Вопрос касающийся интернет магазина одежды

Приветствую. Вопрос следующий.

Я планирую открыть интернет-магазин (женской одежды) в Украине, для этого знаю соответсвующий КВЕД и то, что мне подходит ФОП второй группы.
- Могу ли я при таком раскладе продавать одежду за границу ? Преимущественно в Европу. Либо для работы с Европой нужна другая форма регистрации ?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    16%

    Доброго дня.

    ФОП 2-ї групи можуть експортувати-імпортувати товари за зовнішньоекономічними контрактами, крім заборонених на цій групі та ЄП.

    Ви не можете займатися експортом та імпортом підакцизних товарів (пп. 14.1.145 ПКУ).

    Одяг сюди не відноситься.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24%

    Доброго дня, Анастасія!

    Відповідно до статті 291.4. Податкового кодексу України:

    Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:

    "2) друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

    не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

    обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року".

    Згідно з абз. 1 пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) підприємець – платник єдиного податку 2 групи має право надавати послуги: «платникам єдиного податку та/або населенню».

    З точки зору ДПС України, якої вони завжди трималися і яка оприлюднена в їх системі ЗІР:«Населення – сукупність людей, які перебувають у межах даної держави і підлягають її юрисдикції».

    З огляду на це особи, які перебувають за межами України, незалежно від того, є вони громадянами України чи іноземними громадянами, не є «населенням» у розумінні абз. 1 пп. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ, а ФОП – платник єдиного податку 2 групи не має права надавати послуги таким особам та отримувати за них оплату.

    Отже, у випадку, якщо ФОП – платник єдиного податку 2 групи отримає оплату за послуги, надані громадянам України чи іноземним громадянам, що перебувають за межами України, це може стати підставою для скасування реєстрації платником єдиного податку та виключення його з реєстру платників єдиного податку.

    Проте, оскільки Ви надаєте не послуги, а продаєте товар, то дані обмеженя Вас не стосуються. Отже Ви, як ФОП 2 групи можете відкрити інтернет-магазин одягу та продавати товар за кордон.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    24%

    Доброго дня!

    Ви маєте право продавати одяг за кордон перебуваючи на ФОП 2 групи єдиного податку.

    Вам потрібно відкрити підприємницький рахунок та отримувати оплату на нього. Якщо плануєте отримувати кошти у іноземній валюті - Ви можете відкрити валютний рахунок ФОП

    Якщо будете отримувати кошти не на підприємницький рахунок, а на особисту карту - можуть бути значні штрафи зі сторони податкової.

    Щоб не застосовувати реєстратор розрахункових операцій (касовий апарат) Вам потрібно приймати платежі виключно на IBAN рахунок ФОП.

    Правила митного оформлення та експорту товарів з України різняться залежно від вартості посилки. Законодавство України передбачає різні процедури оформлення для товарів вартістю до 150 євро та понад 150 євро.

    Процедура експорту товарів з України буде найпростішою, якщо відправлення з вашого магазину за вартістю менше ліміту 150 євро. Надсилати такі товари та декларувати їх для митниці найзручніше через Укрпошту.

    Посилки в країни ЄС.- до 150 EUR не обкладаються митом, але обкладаються податком з продажу. Відправки дорожче обкладаються і митом, і податком продажу.

    Експортні документи:

    • поштова декларація CN 23 у трьох примірниках або CN 22 для дрібних пакетів та бандеролей в одному примірнику
    • документ, що підтверджує походження та вартість товару. Це може бути товарний чи касовий чек, інвойс (рахунок-фактура). При надсиланні комерційних зразків необхідно надіслати проформу-інвойс

    У графі “Відправник” необхідно вказувати найменування ФОП.

    Процедура експорту товару суттєво відрізняється, якщо вартість однієї відправки перевищує 150 євро. Вам потрібно заповнювати митну декларацію та пройти акредитацію на митниці.

    Для отримання акредитації на митниці потрібно:

    • подати витяг з держреєстру
    • надати довідку про відкриття рахунку
    • подати копію паспорта працівника, який працюватиме із представниками митної служби
    • надати контактні дані

    З корисною інформацією Ви можете ознайомитись за посиланням https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/october...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Так, загалом II (друга) група оподаткування Вам підходить. Підприємці на даній групі оподаткування можуть експортувати-імпортувати товари за зовнішньоекономічними контрактами, крім заборонених на цій групі та ЄП. Але вам не можна надавати послуги іноземним контрагентам. Тобто продавати товари можна, надавати послуги - ні. Надавати послуги / виконувати роботи ви можете тільки населенню і контрагентам-єдинникам. А ось замовити роботи/послуги можна в кого завгодно.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    36%

    Доброго дня. Ват треба зареєструвати ФОП 3 групи та обрати такі кведи Реєстрація онлайн за посиланням

    https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    • КВЕД 46.19 “Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту” – поширений додатковий КВЕД Інтернет магазину;
    • КВЕД 46.42 “Оптова торгівля одягом і взуттям”,
    Ставки податку для платників ЄП групи 3

    На відміну від фіксованих сум ЄП для груп 1 та 2, ставки ЄП для групи 3 встановлені згідно із п. 293.3 ПКУ у розмірі:

    3% доходу та обрано додатково сплату ПДВ;

    5% доходу – якщо ПДВ не сплачують.

    Строки реєстрації платниками ЄП новостворених ФОП та юросіб

    Новостворені суб'єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня їх держреєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки ЄП групи 3 (за ставкою 5%), яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками ЄП з дня їх держреєстрації (пп. 298.1.2 ПКУ).

    Натомість із обранням ЄП групи 3 зі сплатою 3% від доходу та окремо сплатою ПДВ не все так швидко відбувається. Перш, аніж мати можливість бути на ЄП групи 3 за ставкою 3%, треба стати платником ПДВ.

    Тому до моменту ПДВ-реєстрації усі, хто обрав сплату ЄП групи 3, виступають платниками ЄП за ставкою 5%.

    Облік доходів для ФОП – платників ЄП групи 3

    В п. 296.1 ПКУ для ФОП – платників ЄП групи 3 передбачено ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

    Натомість ФОП - платники ЄП групи 3, які є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

    Облік доходів та витрат можна вести в паперовому та/або електронному вигляді.

    Зокрема, в ДПС зазначили, що за бажанням платники ЄП групи 3 можуть продовжувати вести облік доходів у книгах за попередньо визначеними формами, затвердженими наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579, а безпосередню реєстрацію книг у контролюючих органах з 01.01.2021 року скасували. В електронній формі книгу можна вести шляхом створення файлу у програмі Excel або іншому програмному забезпечені на вибір платника. Також ДПС обіцяє реалізувати можливість ведення обліку в Електронному кабінет

    більш детально за посиланням

    https://buh.ligazakon.net/aktualno/10498_diniy-pod...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України