Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 26 февраля 2024, вопрос №102807 250₴

Передача своєї частини власності на квартиру матері.

Доброго дня! Наша квартира має 4 власника: ми з дружиною, дорослі син і донька. Всі прописані.
Син давно працює за кордоном і хоче передати (подарувати) свою частку матері.
Чи задіяний до цього ТЦК? Як сину виписатись?

Ответы юристов (9)

    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    Ні. Жодного відношення до цієї операції ТЦК та СП не має.

    Для зняття з реєстрації Ваш син може надати довіреність посвідчивши її в консульстві України. Інший варіант - його зніме з реєстрації Ваша мати після того як стане власником частки вашого сина.

    • Павло Швець Клиент 2 месяца назад

      Дякую! А може син видати довіренність не на мати (вона теж тимчасово за кордоном), а на когось із знайомих?

      • Богун Сергій Павлович

        Доброго дня.

        Так. Звичайно може на любу особу.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.2%

    Вітаю Вас!

    З приводу дарування частки - він має на це право. Зокрема за допомогою оформлення довіреності на іншу особу, яка від його імені підпише нотаріальний договір дарування. ТЦК та СП не має до цього жодного відношення, не хвилюйтеся.

    Щодо місця реєстрації, то тут не все так просто. Наскільки я розумію, він є військовозобов'язаним. Зняти місце реєстрації або змінити його без ТЦК та СП він не зможе, тому даний варіант одразу відкидаємо. Але залишається 2 можливі варіанти:

    1. Після оформлення дарування три інші власники звернуться до ЦНАПу із заявами про зняття його з місця реєстрації. Але останнім часом зустрічаю відмови у зняття з реєстрації військовозобов'язаних чоловіків, можливо це залежить від регіону.

    2. Якщо не вийде, тоді співвласники подадуть позов проти нього про визнння його таким, що втратив право користування житловим приміщеннням. Цей варіант точно спрацює, але вимагати більших часових затрат.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, щоб виписати чоловіка треба спочатку , щоб він продав або подарував свою частину нерухомості, для цього треба звертатися до нотаріуса або консульства України за кордоном.

    Після того , як він перестане бути власником майна, його можна виписати через ЦНАП без його присутності.

    Тобто для вирішення вашого питання до ТЦК звертатися не треба.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16%

    Доброго дня, Павло!

    Для того, аби подарувати свою частку у квартирі матері сину необхідно оформити на останню дарчу.

    За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати у майбутньому іншій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (пункт 1 статті 717 ЦК України).

    Як зазначалося, договір дарування є безоплатним, тому дарувальник не має права вимагати від обдаровуваної особи зустрічних дій майнового або немайнового характеру. Договір дарування, укладений з порушенням вимог закону про безоплатність передання іншій стороні майна у власність, є нікчемним.

    Предметом договору дарування може бути будь-яке майно (як індивідуально визначені речі, так і речі, визначені родовими ознаками), не вилучене з товарообороту і яке може бути у власності особи, якій воно дарується. Згідно статті 718 ЦК України дарунком можуть бути рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери, а також нерухомі речі. Дарунком можуть бути також майнові права, якими уже володіє дарувальник, або які можуть виникнути в майбутньому.

    Щодо нерухомого майна існують певні вимоги: підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

    Оскільки син знаходитья за кордоном, то йому буде необхідно оформити довіреність у дипломатичній установі країни свого перебування на третю особу, яка буде діяти в його інтересах та оформить у нотаріса договір дарування.

    ТЦК та СП жодного відношення до правочинів щодо відчуження майна не мають. Отже можете не хвилюватись з цього приводу.

    Щодо зняття з місця реєстрації, то син самостійно без відвідування ТЦК виписатися не зможе. Проте, правом на знаття з місця реєстрації особи наділен власник житла. Отже виписати сина можливо буде за заявами у ЦНАП трьох власників житла.

    Зразок відповідної заяви знайдете на посиланням https://legalaid.gov.ua/publikatsiyi/vidteper-vlas...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    4.4%

    Довіреність треба на третю особу, на кого буде довіреність він не зможе переоформити на себе тільки на когось.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас, пане Павло!

    Нотаріальне посвідчення договору дарування квартири можливе лише на території України. В консульстві або іноземного нотаріуса Ви лише зможете посвідчити довіреність на свого представника, який оформе від Вашого імені на території України договір дарування квартири. Майте на увазі, що Ваша мама не може бути одночасно Вашим представником та обдаровуваною. Тому довіреність оформіть на іншого родича або знайому людину.

    У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику.

    У довіреності на укладання договору дарування обов'язково зазначаються прізвище, ім'я, по батькові або повне найменування обдаровуваного. У разі невиконання такої умови довіреність є нікчемною.

    У тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження - для юридичної особи) представника і особи, яку представляють.

    У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер).

    Відповідно до статті 247 Цивільного кодексу України строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Довіреність, у якій не зазначена дата її вчинення, її нікчемною.

    В процесі дарування ТЦК ніяким чином не задіяний.

    Щоб зняти Вас із зареєстрованого місця проживання – всім співвласникам квартири (мама, дружина, діти) необхідно звернутись до ЦНАПу із заявою та документами підтверджуючими право власності на квартиру.

    Згідно п.2 ч.1 ст. 18. ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»

    Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович
    22.4%

    ВІТАЮ ВАС, пане ПАВЛО!

    Так, Ваш син має право на це. У цьому процесі ТЦК (нащастя) не задіяний! Хоч в цьому моменті відсутній фактор "закріпачення українських чоловіків".

    УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ ЧАСТКИ У НЕРУХОМОМУ МАЙНІ.

    Для того йому потрібно оформити довіреність на когось із родичів (окрім того, кому будете дарувати частку в квартирі) з правом вчинити від його імені такі дії з нерухомим майном (укласти договір дарування). Можна навіть вказати на чию користь.

    Бажано завчасно уточнити у нотаріуса, який буде проводити угоду, які її влаштують довіреності, інші документи. Наприклад дуже часто вимагають нотаріальну згоду другого з подружжя, якщо син одружений.

    У кожного нотаріуса свої "таргани у голові", тому, щоб по кілька разів не витрачати гроші і не перероблювати документи під бачення нотаріуса і перестороги - бажано це питання уточнити ще так би мовити на березі річки. Нотаріуси без проблем надають такі роз"яснення. А вже потім прийматися за оформлення документів.

    Докази набуття майна до шлюбу або за межами регулювання поняття "спільне майно" - нотаріуси не завжди приймають за належні документи, що замінюють згоду дружини власника на відчуження майна.

    ЗНЯТТЯ З РЕЄСТРАЦІЇ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ.

    ВІдповідно до пункту 2 частини першої статті 18 Закону України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні",Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    2) за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

    ВІдповідно до пункту 8 частини першої статті 24 Закону України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні", орган реєстрації вносить зміни до реєстру територіальної громади на підставі:

    8) заяви власника (співвласників) житла, уповноваженої особи житла, у разі якщо місце проживання (перебування) особи було задекларовано або зареєстровано, крім випадків реєстрації місця проживання у житлі, що підлягає приватизації;

    Щодо подальшого зняття з реєстрації - взагалі жодних проблем. Усі власники квартири після реєстрації права власності на нових власників у Реєстрі - йдуть до відділу реєстрації місця проживання місцевого ЦНАПу (Центр надання адміністративних послуг) при райдержадміністрації та знімають особу з реєстрації.

    Відмовити у тому власникам житла не мають права.

    Як правило і не відмовляють, але особистісний фактор ще ніхто не відміняв.

    Ви маєте наполягати на своєму такому праві не як батьки (про це забудьте на час візиту до ЦНАПу), а як власники житла.

    Відмову вимагайте зафіксувати письмово. Це надасть право її оскаржити в судовому порядку. Бо ж чиновники зараз мають різну ступінь мобілізаційної схибленості, тож вимагають іноді те, що не передбачено жодним законом і підзаконним актом.

    Щасти Вам!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України