Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 01 марта 2024, вопрос №103013 250₴

Срок исковой давности Банк Монобанк

Добрый день. Монобанк подал в суд. Интересует как считается срок исковой давности? В течении какого времени могут требовать иск. Если суд затянется на три года это считается пропуском сроков или нет? Спасибо!

Ответы юристов (12)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Загальний строк позовної давності складає 3 роки.

    Для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю. Так позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

    Позовна давність, встановлена законом, може бути збільшена за домовленістю сторін.

    Договір про збільшення позовної давності укладається у письмовій формі.

    Проаналізуйте кредитний договір з Банком щодо можливого збільшення позовної давності. Як правило Банки її збільшують.

    Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

    За зобов'язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання.

    Позовна давність переривається у разі пред'явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач.

    Після переривання перебіг позовної давності починається заново.

    Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується.

    • Микола Клиент 2 месяца назад

      я маю на увазi якщо сам суд затянеться больше срока давности это считается или нет? Например суд идет более трех лет или это невозможно?

      • Богун Сергій Павлович

        Позовна давність переривається у разі пред'явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач.

        Після переривання перебіг позовної давності починається заново.

        Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується.

      • Богун Сергій Павлович
        10%

        простыми словами - при подачи иска в суд срок исковой давности приостанавливается на время рассмотрения дела в суде.

      • Богун Сергій Павлович

        Якщо позов подано, а справа буде розглядатися в суді наприклад три роки - строк позовної давності йти не буде (буде призупинений).

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32%

    Доброго дня, Микола!

    По-перше, такі справи суди не затягують на три роки, а по-друге строк іскової давності при подачі позову до суду рахується з закінчення строку Вашого кредитного договіра з банком. Наприклад, якщо Ви оформили кредит у 2023 році строком на два роки, то банк має право стягнути з Вас кошти до 2028 року.

    Відповідно до ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірах та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти. Договір є обов’язковим для виконання сторонами. Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання.

    Одним із видів порушення зобов’язання є прострочення – невиконання зобов’язання в обумовлений сторонами строк. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події (частина перша статті 530 ЦК України).

    За змістом частини третьої статті 254 ЦК України строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строк. Перебіг позовної давності щодо повернення кредиту в цілому обчислюється із дня настання строку виконання основного зобов'язання, тобто строку виконання зобов'язання в повному обсязі (кінцевий строк) або у зв'язку із застосуванням права на повернення кредиту достроково.

    Відповідно до статті 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Строки_позовної_давності_у_кредитних_зобов’язаннях_(стягнення_заборгованості)

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Загальний строк позовної давності по кредиту, якщо мова йде саме про це, складає 3 роки. Відраховується він з моменту закінчення договору. Наприклад, якщо ви взяли кредит в банку 12 грудня 2023 року терміном на 2 роки, то договір закінчиться 12 грудня 2025 року, а строк позовної давності по ньому – 12 грудня 2028 року.

    Якщо позов подається в межах позовної давності, строк розгляду справи на це ніяким чином не впливає.

    З повагою!

    • Микола Клиент 2 месяца назад

      то есть срок исковой давности приостанавливается и суд может идти сколько угодно? и в монобанке это ж карточный кредит, там же нет сроков окончания договоров

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        28%

        Так, якщо позов подано, строк призупиняється.

        • Микола Клиент 2 месяца назад

          а исполнительная служба после решения может взыскивать бессрочно?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Стаття 12. Строки пред’явлення виконавчих документів до виконання. Переривання строку давності пред’явлення виконавчого документа до виконання, поновлення пропущеного строку

            1. Виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

            2. Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

            3. Виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

            4. Строки пред’явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі:

            1) пред’явлення виконавчого документа до виконання;

            2) надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

            5. У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв’язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред’явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв’язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

            6. Стягувач, який пропустив строк пред’явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

    Турчин Ярослав Александрович
    30%

    ВІТАЮ ВАС! Нажаль у зв"язку зі строками уникнути судового рішення Вам не вийде.

    Відповідно до статті 256 Цивільного кодексу України, позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

    Загальний строк позовної давності становить ТРИ РОКИ (стаття 257 ЦК України).

    По-перше, строки неодноразово законодавці зупиняли в інтересах банків через карантин по КОВІД-19 та у зв"язку з воєнним станом.

    Строки давності продовжувались на строк дії карантину саме з 02.04.2020 р. – з дати набрання чинності Законом №540. Принаймі суди підтримують таку позицію з огляду на те, що Закон №540 не має зворотньої дії.

    Карантин завершився з 01.07.2023 р.

    Тобто, зупинення строків з цієї підстави тривало з 02.04.2020 по 01.07.2023 рр.

    По-друге, строки зупинені у зв"язку із воєнним станом ще й з 17.03.2022 р. у зв"язку з воєнним станом та прийняттям закону № 2120-ІХ від 15.03.2022 р.

    Строк, визначений ст. 257 ЦК України, продовжується на строк дії в Україні воєнного, надзвичайного стану відповідно до п. 19 розд. «Прикінцеві та перехідні положення» Цивільного кодексу України, враховуючи зміни, внесені Законом України 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

    Тобто, зупинення строків з цієї підстави триває з 17.03.2022 р. по час скасування воєнного стану в Україні.

    Оскільки Монобанк є наближеним до вищого керівництва країни, то суди жодних поблажок Вам робити не будуть і Вам слід шукати інші шляхи не повертати борг, якщо немає можливості платити.

    Запропонуйте банку реструктуризацію боргу у зв"язку з війною чи якісь інші варіанти.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України