Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 01 марта 2024, вопрос №103036 450₴

Довідка ЛКК без слова "постійний" догляд. Чи дійсна для оформлення відстрочки?

Вітаю. Мамі видали довідку ЛКК довільної форми з зазначенням - "Потребує стороннього догляду". Без слова - "постійного". Що робити з такою довідкою? В медичному закладі сказали, що вони виписують тільки такі, хоча направлення на ЛКК було з формулюванням - "Направляється на ЛКК для оформлення довідки про постійний сторонній догляд". Я так розумію, що довідку без слова "постійний" ніде приймати не будуть. Чи підходить для оформлення відстрочки? І що казати лікарю, якщо така довідка не підходить? Дякую за консультацію.

Ответы юристов (12)

    Андрій Клиент месяц назад

    В тому то і справа, що довідка ЛКК ані 080-4/о, ані 080-2/о, а довільна форма закладу охорони здоров'я. Плюс - без слова "постійний". Просто - "потребує стороннього догляду".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Андрію!

    Довідки з таким довільним записом існують в практиці висновків ЛКК. Можливо, й вони не зовсім відповідаюсть визначенню, яке міститься а абзаці 10 частини першої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, а саме:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Проте, на моє глибоке переконання, згадане визначення у довідці є подібним до того, що є в законі - постійний догляд за своїми батьками. Звичайно, допис у довідці не є ідентичним, але за своїм змістом і логікою відповідає тому, що стверджується в згаданій статті.

    Отже, до заяви про відстрочку треба додавати саме ту довідку, яка є.

    Зазвичай, для довідки ЛКК форми 080-4 про необхідність здійснення постійного догляду використовується стандартний бланк, в якому окрім іншого, зазначені всі види догляду: дений, нічний, паліативний, постійний догляд на непрофесійній основі, і голові ЛКК залишається у висновку лише підкреслити необхідне. Дивно, що у Вашому випадку такий бланк не використовується. Цим я хочу нагадати Вам, що Ви маєте право вимагати від ЛКК довідки, яка передбачена законом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Андрій Клиент месяц назад

    Дякую за відповідь. Бачу, що в мережі періодично виникають такі питання і вирішив підняти цю тему. З лікарями сварити не хочу, бо вони переконані, що цієї довідки вистачить. В свою чергу у мене виникають сумніви, враховуючи, що зараз можуть кожне слово використати проти тебе. Найцікавіше, що довідка, яку видали мамі - звичайний папірець, роздрукований на принтері на половині аркуша А4 (видно навіть відріз), але з печатками, підписами. Враховуючи, що в інтернеті повно прикладів довідок затверджених МОЗ - таку бачу перший раз.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Можу повторити, що такі так звані довідки бачив неодноразово. В багатьох випадках цього вистачає, а в деяких ні. Тому, треба зважувати можливі наслідки та перестраховуватись. Ваше зауваження з приводу гіпотетичного конфлікту з лікарями в даному випадку вважаю недоречним. Для Вас зараз важливо досягти успішного результату.

      Для аргументованої розмови з головою ЛКК даю Вам посилання на те, як повинна виглядати типова довідка ЛКК форми 080-4:

      форма первинної облікової документації № 080-4/о «Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі».

      Це згідно Наказу МОЗ "Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я".

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Крім того, згідно інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 080-4/о «Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі»того ж Наказу МОЗ:

      "1. Ця Інструкція визначає порядок видачі та заповнення форми первинної облікової документації № 080-4/о «Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі» (далі - Висновок).

      2. Висновок надається закладами охорони здоров’я усіх рівнів надання медичної допомоги".

      Тобто, всі уповноважені особи, включно з Вашим головою ЛКК, повинні знати в якій формі видаються довідки ЛКК про необхідність здійснення постійного догляду.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Таку довідку мають прийняти як документ, що підтверджує потребу особи у сторонньому догляді.

    Довідка форми, до прикладу, 080-4/о, взагалі не передбачає таких слів. Але вона рахується як належним документ, що підтверджує потребу особи у догляді.

    Втім, вони не мають права не дописати Вам одне слово. Що означає вони видають тільки такі. Ви правильно звернули увагу на направлення.!

    Звісно, бажано побачити наявну довідку у Вас.

    Дерій Владислав Олегович
    24.9%

    Доброго дня!

    Вам все ж таки краще звернутися до закладу охорони здоров'я та попросити вказати слово "постійний". Так Ви вбережете себе від зайвих питань зі сторони ТЦК.

    Згідно роз'яснення МОЗ лише 3 довідки ЛКК підтверджують потребу у постійному сторонньому догляді https://www.kmu.gov.ua/news/moz-roziasniuie-khto-p...

    "...У всіх інших випадках потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

    Отже, сторонній догляд призначають у таких випадках:

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);
    • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667)..."

    Вашою підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якого, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків. Але обов'язково потрібно мати висновок ЛКК або МСЕК про потребу одного з батьків у постійному догляді.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копія паспорта мами
    • довідка ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається протягом 5 днів.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК слід в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Андрій Клиент месяц назад

    Прикладу фото довідки, щоб читачі розуміли, які ще бувають довідки ЛКК. Буду вдячний за коментарі юристів.

    • Дерій Владислав Олегович

      Який термін дії висновку ЛКК?

      Ви, звичайно, можете спробувати отримати відстрочку за даним висновком ЛКК. Проте, раджу звернутися до керівника закладу охорони здоров'я з вимогою надати висновок ЛКК згідно форми затвердженої наказом МОЗ або хоча б з висновком про потребу у постійному стороннього догляді.

      • Андрій Клиент месяц назад

        Видали на рік. В понеділок звернусь, щоб (хоча б) додали слово "постійний". Вже самому цікаво, що з того вийде і чи вийде взагалі.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Довідка доволі популярна і часто зустрічається в практиці. Раджу зробити експеримент та відвідати управління соціального захисту населення. Чи прийняли б вони таку довідку для нарахування компенсації по догляду! Скоріше за все, що ні, але спробувати можна.

      Як на мій погляд, даний висновок підтверджує потребу особи в догляді, але якщо Ви плануєте її подавати до ТЦК, то бажано все таки мати слово «постійний»

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Можете спробувати надати відповідну довідку до ТЦК, проте, все ж таки радив би Вам звернутись до медичного закладу, який видав її Вашій матері та отримати від них довідку ЛЛК форми 080-4.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України