Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Страхование, 03 марта 2024, вопрос №103097 550₴

Страхове відшкодування на утриманця

Добрый день!
Чи може один з подружжя отримати страхове відшкодування за полісом ОСЦПВ після загибелі в ДТП іншого "як той що має право на утримання", наголошую саме на цьому.
На момент ДТП один з подружжя був пенсіонером за віком, пенсія трохи вище за прожитковий мінімум і за власним бажанням він працював. Інший з подружжя також працював.
За змістом ст 1200 ЦК ч.1 у разі смерті потерпілого право на відшкодування мають непр.особи, які були на його утриманні АБО мали на день його смерті право на одержання від нього утримання...
СК вимагає довести що він мав право на утримання довідками про доходи.

Ответы юристов (6)

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановна Анна!

    Страхова намагається Вас надурити.

    Відповідно до статті 1229 Цивільного кодексу України, страхові виплати (відшкодування) спадкуються на загальних підставах. Якщо страхувальник у договорі страхування призначив особу, до якої має перейти право на одержання страхової виплати у разі його смерті, це право не входить до складу спадщини.

    Тобто, якщо застрахована особа не призначила вигодоодержувача у самому договорі страхування, то страхові виплати мають входити до складу спадщини і нотаріус може видати свідоцтво на таку спадщину за законом або за заповітом, попередньо направивши запит про наявність належних застрахованій особі виплат.

    Якщо страхова відмовляє виконувати свідоцтво про право на спадщину або надавати інформацію за запитом нотаріуса, то питання вирішується в судовому порядку.

    Ніякі докази не потрібні. Це шахрайство чистої води та намагання страхової уникнути відповідальності за договором.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    • Анна Клиент месяц назад

      Я перепрошую це точно стосується відшкодування за полісом ОСЦПВ (автоцивілка) а не КАСКО?

      • Пономаренко Наталія
        50%

        Якщо страхувальних загинув від ДТП або протягом року і є докази пов'язаності цих двох подій, це правовідносини, які регулює не законодавство щодо ОСЦПВ, а дійсно стаття 1200 ЦК України і спеціальний закон "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (стаття 27).

        При цьому, спеціальний порядок не позбавляє права на отримання страхових виплат на загальних підставах у порядку спадкування.

        Просто цей порядок спрощує відповідні речі до оформлення спадщини, оскільки від дня смерті до можливості нотаріуса видати свідоцтво проходить щонайменше 6 місяців.

        Взагалі то стаття 1200 ЦК у більшій мірі стосуєтсьтя виплат по загибелі на виробництві, у чому ви можете переконатися із повного тексту статті 1200.

        Дана стаття стосується взагалі загибелі людини, а не лише внаслідок ДТП.

        При цьому, пункт 2 частини першої статті 1200 ЦКУ надає право на відшкодування - чоловікові, дружині, батькам загиблого, які досягли пенсійного віку, встановленого законом.

        Стаття 1200. Відшкодування шкоди, завданої смертю потерпілого

        1. У разі смерті потерпілого право на відшкодування шкоди мають непрацездатні особи, які були на його утриманні або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина потерпілого, народжена після його смерті.

        Шкода відшкодовується:

        1) дитині - до досягнення нею вісімнадцяти років (учню, студенту - до закінчення навчання, але не більш як до досягнення ним двадцяти трьох років);

        2) чоловікові, дружині, батькам (усиновлювачам), які досягли пенсійного віку, встановленого законом, - довічно;

        3) особам з інвалідністю - на строк їх інвалідності;

        4) одному з батьків (усиновлювачів) або другому з подружжя чи іншому членові сім'ї незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і здійснюють догляд за: дітьми, братами, сестрами, внуками померлого, - до досягнення ними чотирнадцяти років;

        5) іншим непрацездатним особам, які були на утриманні потерпілого, - протягом п'яти років після його смерті.

        2. Особам, визначеним у пунктах 1-5 частини першої цієї статті, шкода відшкодовується у розмірі середньомісячного заробітку (доходу) потерпілого з вирахуванням частки, яка припадала на нього самого та працездатних осіб, які перебували на його утриманні, але не мають права на відшкодування шкоди. До складу доходів потерпілого також включаються пенсія, суми, що належали йому за договором довічного утримання (догляду), та інші аналогічні виплати, які він одержував.

        3. Особам, які втратили годувальника, шкода відшкодовується в повному обсязі без урахування пенсії, призначеної їм внаслідок втрати годувальника, та інших доходів.

        4. Розмір відшкодування, обчислений для кожного з осіб, які мають право на відшкодування шкоди, завданої смертю годувальника, не підлягає подальшому перерахункові, крім таких випадків: народження дитини, зачатої за життя і народженої після смерті годувальника; призначення (припинення) виплати відшкодування особам, що здійснюють догляд за дітьми, братами, сестрами, внуками померлого.

        Розмір відшкодування може бути збільшений законом.

        Як бачимо, ця норма стосується будь-яких випадків загибелі, а не лише загибелі внаслідок ДТП.

        У статті 27 Закону про "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" міститься відсилка до норм статті 1200 ЦКУ лише в частині визначення кола осіб, які можуть претендувати на страхову виплату.

        Отже, Вам не треба ніякі довідки, адже Ви маєте право на такі виплати як дружина загиблого внаслідок ДТП на підставі свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть і пенсійного посвідчення або паспорт, які доводять досягнення пенсійного віку, встановленого законом.

        Вихід на пенсію в 2024 році як для чоловіків, так і для жінок можливий в 60 років.

        • Анна Клиент месяц назад

          Дякую! Консультація вичерпна!

        • Анна Клиент месяц назад

          Дякую! Консультація вичерпна!

    Турчин Ярослав Александрович
    50%

    ВІТАЮ ВАС, пані АННО! Усі спадкоємці першої черги - мають право на страхові виплати, що належали померлому застрахованому, але не були ним отримані. Одне не розумію, навіщо такі складнощі?!

    Див. Цивільний кодекс України у редакції від 30.01.2024 р.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Страхові виплати спадкуються на загальних підставах.

    Стаття 1229. Спадкування права на одержання страхових виплат (відшкодування)

    {Назва статті 1229 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1909-IX від 18.11.2021}

    1. Страхові виплати (відшкодування) спадкуються на загальних підставах.

    2. Якщо страхувальник у договорі страхування призначив особу, до якої має перейти право на одержання страхової виплати у разі його смерті, це право не входить до складу спадщини.

    {Текст статті 1229 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1909-IX від 18.11.2021}

    В той же час, відповідно до частини 20-1.3. статті 20-1 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" У разі смерті страхувальника - фізичної особи його права та обов’язки за договором страхування переходять до осіб, які одержали забезпечений транспортний засіб у спадщину.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15#Text

    Порядок отримання страхового відшкодування визначається статтею 35 цього Закону.

    35.1. Для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду подає страховику (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) заяву про страхове відшкодування. У цій заяві має міститися:

    а) найменування страховика, якому подається заява, або МТСБУ;

    б) прізвище, ім'я, по батькові (найменування) заявника, його місце проживання (фактичне та місце реєстрації) або місцезнаходження;

    в) зміст майнової вимоги заявника щодо відшкодування заподіяної шкоди та відомості (за наявності), що її підтверджують;

    г) інформація про вже здійснені взаєморозрахунки осіб, відповідальність яких застрахована, або інших осіб, відповідальних за заподіяну шкоду, та потерпілих;

    ґ) підпис заявника та дата подання заяви.

    35.2. До заяви додаються:

    а) паспорт громадянина, а в разі його відсутності інший документ, яким відповідно до законодавства України може посвідчуватися особа заявника, якщо заявником є фізична особа;

    б) документ, що посвідчує право заявника на отримання страхового відшкодування (довіреність, договір оренди, свідоцтво про право на спадщину), у разі якщо заявник не є потерпілим або його законним представником;

    в) довідка про присвоєння одержувачу коштів ідентифікаційного номера платника податку (за умови його присвоєння), якщо заявником є фізична особа;

    г) документ, що підтверджує право власності на пошкоджене майно на день скоєння дорожньо-транспортної пригоди, - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, заподіяної майну;

    ґ) свідоцтво про смерть потерпілого - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, пов'язаної із смертю потерпілого;

    д) документи, що підтверджують витрати на поховання потерпілого, - у разі вимоги заявника про відшкодування витрат на поховання потерпілого;

    е) документи, що підтверджують перебування на утриманні потерпілого, його доходи за попередній (до настання дорожньо-транспортної пригоди) календарний рік, розміри пенсій, надані утриманцям внаслідок втрати годувальника, - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди у зв'язку із смертю годувальника;

    є) відомості про банківські реквізити заявника (за наявності).

    Документи, зазначені у підпунктах "а"-"ґ" цього пункту, надаються для огляду та зняття копії або в копіях, засвідчених заявником. Страховик та МТСБУ мають право вимагати для огляду оригінали зазначених документів. Решта документів надаються в оригіналі або належним чином оформленій копії. Належно оформленою копією документа є копія, посвідчена органом, установою чи організацією, що його видала, або нотаріально посвідчена або посвідчена особою, якій подається заява про страхове відшкодування.

    35.3. Особа, якій подається заява про страхове відшкодування, зобов'язана надавати консультаційну допомогу заявнику під час складення заяви і на вимогу заявника зобов'язана ознайомити його з відповідними нормативно-правовими актами, порядком обчислення страхового відшкодування (регламентної виплати) та документами, на підставі яких оцінено розмір заподіяної шкоди.

    ОТЖЕ, Законодавство безальтернативно передбачає перехід права на страхове відшкодування до СПАДКОЄМЦІВ і підставою для отримання страхового відшкодування є саме СВІДОЦТВО ПРО ПРАВО НА СПАДЩИНУ, а не якісь довідки про утримання.

    Дійсно існує спеціальний порядок отримання страхових виплат по смерті, який передбачений статтею 1200 Цивільного кодексу та статтею 27 Закону про страхування ОСЦПВ, який надає можливість отримати страхову виплату ДО оформлення свідоцтва про спадщину.

    Відповідно до статті 27 Закону про ОСЦПВ,

    27.1. Страхове відшкодування (регламентна виплата) виплачується, якщо смерть потерпілого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди настала протягом одного року після дорожньо-транспортної пригоди та є прямим наслідком цієї дорожньо-транспортної пригоди.

    27.2. Страховик (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) здійснює відшкодування шкоди, заподіяної смертю потерпілого, на умовах, встановлених статтею 1200 Цивільного кодексу України, кожній особі, яка має право на таке відшкодування, рівними частинами. Загальний розмір страхового відшкодування (регламентної виплати) утриманцям одного померлого не може бути меншим, ніж 36 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановлених законом на день настання страхового випадку.

    27.3. Страховик (у випадках, передбачених підпунктами "г" і "ґ" пункту 41.1 та підпунктом "в" пункту 41.2 статті 41 цього Закону, - МТСБУ) відшкодовує моральну шкоду, заподіяну смертю фізичної особи, її чоловіку (дружині), батькам (усиновлювачам) та дітям (усиновленим). Загальний розмір такого страхового відшкодування (регламентної виплати) цим особам стосовно одного померлого становить 12 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановлених законодавством на день настання страхового випадку, і виплачується рівними частинами.

    27.4. Страховик (МТСБУ) здійснює відшкодування особі, яка здійснила витрати на поховання та на спорудження надгробного пам’ятника, за умови надання страховику (МТСБУ) документів, що підтверджують такі витрати, та пред’явлення оригіналу свідоцтва про смерть. Загальний розмір такого відшкодування стосовно одного померлого не може перевищувати 12 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановлених законом на день настання страхового випадку.

    27.5. Відшкодування шкоди, пов’язаної із смертю потерпілого, може бути виплачено у вигляді одноразової виплати. Загальний розмір усіх здійснених страхових відшкодувань (регламентних виплат) за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю однієї особи, не може перевищувати страхову суму за таку шкоду.

    Стаття 1200. Відшкодування шкоди, завданої смертю потерпілого

    1. У разі смерті потерпілого право на відшкодування шкоди мають непрацездатні особи, які були на його утриманні або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина потерпілого, народжена після його смерті.

    Шкода відшкодовується:

    1) дитині - до досягнення нею вісімнадцяти років (учню, студенту - до закінчення навчання, але не більш як до досягнення ним двадцяти трьох років);

    2) чоловікові, дружині, батькам (усиновлювачам), які досягли пенсійного віку, встановленого законом, - довічно;

    3) особам з інвалідністю - на строк їх інвалідності;

    {Абзац п'ятий частини першої статті 1200 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2581-VIII від 02.10.2018}

    4) одному з батьків (усиновлювачів) або другому з подружжя чи іншому членові сім'ї незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і здійснюють догляд за: дітьми, братами, сестрами, внуками померлого, - до досягнення ними чотирнадцяти років;

    5) іншим непрацездатним особам, які були на утриманні потерпілого, - протягом п'яти років після його смерті.

    2. Особам, визначеним у пунктах 1-5 частини першої цієї статті, шкода відшкодовується у розмірі середньомісячного заробітку (доходу) потерпілого з вирахуванням частки, яка припадала на нього самого та працездатних осіб, які перебували на його утриманні, але не мають права на відшкодування шкоди. До складу доходів потерпілого також включаються пенсія, суми, що належали йому за договором довічного утримання (догляду), та інші аналогічні виплати, які він одержував.

    3. Особам, які втратили годувальника, шкода відшкодовується в повному обсязі без урахування пенсії, призначеної їм внаслідок втрати годувальника, та інших доходів.

    4. Розмір відшкодування, обчислений для кожного з осіб, які мають право на відшкодування шкоди, завданої смертю годувальника, не підлягає подальшому перерахункові, крім таких випадків: народження дитини, зачатої за життя і народженої після смерті годувальника; призначення (припинення) виплати відшкодування особам, що здійснюють догляд за дітьми, братами, сестрами, внуками померлого.

    Розмір відшкодування може бути збільшений законом.

    ОТЖЕ, Вам не треба доводити факт утримання, адже Ваше право на отримання таких виплат передбачене пунктом 2 абзацу 2 частини 1 статті 1200 Цивільного кодексу України як дружині, яка досягла пенсійного віку, встановленого законом.Доводити факт утримання мають інші непрацездатні особи, які були на утриманні потерпілого.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України