Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 03 марта 2024, вопрос №103123 250₴

Взял кредит в компанії Bitcapital

Обдзвонюють , погрожують я читав що в них нема ліцензіі шоб працювати в Україні я можу подати на них заяву до поліції за переслідування та погрози ? І як краще вийти з цієї ситуаціі проценти крутят очень большие .

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович
    16%

    Доброго дня.

    Взагалі кредитні зобов'язання необхідно виконувати.

    Проаналізуйте кредитний договір на предмет того хто є кредитором.

    Інформацію про юридичну особу - кредитора, її статус зможете перевірити в @OpenDataUABot.

    Якщо юридична особа - кредитор зареєстровано в установленому законодавством порядку - питання краще вирішити в досудовому порядку. Можливо Вам проведуть реструктуризацію кредитної заборгованості, щось анулюють.

    Щодо погроз - Ви маєте звернутися до правоохоронних органів та НБУ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24%

    Доброго дня, Олександре!

    По-перше, дана компанія надає кредити в криптовалюті, тому, навіть при гипотетичній подачі позову до суду про стягнення заборгованності, що компанія буде стягувати? Криптовалюту?

    По-друге, дійсно відгуки про діяльність цієї компанії говорять про те, що остання виставляє "космічні" відсотки і погрожує не тільки особі, яка отримала кредитні кошти, а і всім його рідним. Причому роблять вони це у доволі жорсткій формі і тривалий час, що дуже схоже на колекторську фірму.

    Дані погрози неправомірні, адже відповідні дії підпадають під ст. 182, ст. 189, ст. 355 Кримінального кодексу України.

    Правильність спілкування у разі продовження таких дзвінків і погроз: вимагайте, щоб люди, які телефонують представилися і попередьте, що дзвінок записується на диктофон.

    Що Ви можете зробити зараз, так це:

    1.Звернутись зі скаргою до НБУ.

    Як зрозуміти, що фінансова установа порушує права клієнта?

    Типові ознаки порушення прав споживачів фінансових послуг:

    • звернення до споживача з вимогою сплатити кредит іншої особи. Споживач при цьому не є поручителем, спадкоємцем чи представником боржника;
    • застосування жорстких методів стягнення заборгованості (наприклад, використання нецензурної лексики, морального тиску на споживача чи погроз);
    • наполегливе пропонування кредитних продуктів (кредитних карток чи лімітів) у разі перевипуску платіжної картки у банку;
    • нарахування процентів за користування кредитом понад строк кредитування;
    • виплата не в повному обсязі, неприйняття рішення про виплату або відмова у виплаті страхового відшкодування страховими компаніями.

    Отже, потрібно написати письмову скаргу на відповідну установу. Найзручніше це можна зробити:

    • через онлайн-форму на вебсайті НБУ;
    • надіславши листа на електронну пошту nbu@bank.gov.ua:
    • зателефонувавши до Контакт-центру НБУ 0 800 505 240;
    • через чат-бота nbu_contact_bot у viber або telegram.

    2. Звернутися до поліції, у разі продовження дзвінків із погрозами з обов’язковим наданням запису дзвінків з погрозами, як доказом того, що дійсно відбуваються погрози.

    По-третє, щодо документації даної компанії, то кнопка "ліцензія" - не активна, а в "реєстраційних документах" зазначений якісь дуже сумнівний документ, який не несе в собі жодної інформації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, по-перше вони не мають право вам погрожувати та займатись вимаганням. Ви маєте право про це подати заяву до поліції.

    Також є два варіанта рішення вашого питання, це самостійне звернення до суду з позовом про визнання кредитного договору нікчемним або чекати коли МФО звернеться до суду і захищатися.

    Строк позовної давності 3 роки, тобто с того моменту коли ви перестали платити , якщо пройде три роки вони не зможуть з вас стягнути кошти.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    48%

    Вітаю Вас!

    Обдзвонюють , погрожують я читав що в них нема ліцензіі шоб працювати в Україні я можу подати на них заяву до поліції за переслідування та погрози ? І як краще вийти з цієї ситуаціі проценти крутят очень большие .

    Така фінансова компанія дійсно створена та надає послуги по КВЕД 64.92 Інші види кредитування та 64.19 Інші види грошового посередництва. З приводу відсотків, Ви мали дане питання обговорювати з ними ще до укладення кредитного договору, тобто орієнтуватися по відсоткам. Наскільки я розумію, кошти було отримано онлайн? Тоді треба переглянути їх умови кредитування на офіційному сайті.

    З приводу погроз та тиску, ці дії явно незаконні. Вам слід негайно звернутися за допомогою до правоохоронних органів із поданням відповідного повідомлення. Але важливо зберігати всю кореспонденцію з МФО, щоб мати докази того, що вони дійсно переслідують вас чи надмірно тиснуть.

    Можете скористатися наступними корисними порадами:

    Перше. Забудьте про телефон

    Оскільки МФО працюють через систему "вибивання" боргів, в телефонному режимі спілкуватися з ними контрпродуктивно. Їм треба відправити рекомендований (з повідомленням про вручення, – ЕП) лист-письмовий запит. Відповідь організації, як офіційний документ, може бути доказом у випадку судового оскарження боргу.

    Навіть відсутність відповіді на цей лист буде додатковим аргументом в разі наступного захисту своїх прав в суді.

    Друге. Не соромтесь звертатися в поліцію

    Якщо фінансова організація або колектори переходять усі межі і погрожують позичальнику фізичною розправою, чи відмовляються надати будь-які докази укладання договору позики і продовжують дзвонити і вимагати кошти, можна звернутися до поліції із заявою про порушення недоторканності приватного життя або про підозру в шахрайстві.

    Третє. Що можна отримати від МФО

    Буває таке, що колектори вимагають від вас сплатити борг родича, однокласника, колишньоого чоловіка чи дружини, або навіть померлої особи. Як переконатись, чи вас не обманюють.

    На запит МФО в письмовому вигляді повинні надати копію договору, дані, коли він був підписаний, з якого номера телефону, письмову роздруківку даних про нараховані відсотки, копію своєї ліцензії, дані про виплати по кредиту (тіло кредиту, відсотки, пеня, штрафи), коли погашалося.

    Четверте. Не сплачуйте одразу борги померлих, якщо ви спадкоємці

    Не поспішайте платити по "сумнівним" кредитам МФО, якщо вони перейшли вам у спадок, або за якими ви поручитель. Тим паче за тими, які були оформлені без вашої згоди.

    У разі смерті позичальника, протягом 6 місяців після оформлення спадщини і переходу прав власності на майно померлого, кредитори можуть звернутись до спадкоємця з вимогою повернення кредиту.

    Сума боргу який можуть стягнути зі спадкоємця не може бути більшою ніж вартість отриманого в спадщину майна.

    Загалом кредитор має підтвердити своє право вимоги, надати документи або інші докази, які свідчать про укладення договору померлим.

    П'яте. Зверніться до Уповноваженого з прав людини

    На дії колекторів щодо незаконної обробки ваших персональних даних можна також поскаржитися Уповноваженій із прав людини. Цього року вона уже оголосила про початок перевірки колекторів на предмет дотримання законодавства у цій сфері.

    Шосте. Національний банк також може допомогти

    У випадку, якщо вважаєте, що МФО порушує ваші права, ви може звернутися до Національного банку.Щоправда, спочатку ліпше звернутися з офіційним письмовим зверненням безпосередньо до МФО (див. п.1) та отримати офіційну відповідь. Деякі ситуації можливо вирішити на цьому рівні. Проте якщо організація не реагує скаргу до НБУ можна направити на електронну пошту nbu@bank.gov.ua або за телефоном 0 800 505 240.Найближчим часом на офіційному веб-сайті НБУ з’явиться онлайн-форма подачі таких звернень.

    Сьоме. Пам'ятайте, що суд нікому не вигідний

    Перехід в судову площину вирішення проблеми не вигідний ні МФО, ні позичальнику (через високу вартість послуг юриста і відсутність гарантії позитивного рішення). Саме тому організації намагаються "переконати" людину, що їй краще заплатити борг по кредиту, ніж оспорювати цей припис в суді.

    Матеріал: https://www.epravda.com.ua/publications/2020/11/9/...

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України