Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 04 марта 2024, вопрос №103177

Відкладання підписання договору оренди з боку власника

На підписанні договору оренди квартири власник не був присутній (тільки по відеозв'язку) оскільки перебуває за кордоном, він скинув свій закордонний паспорт, але не мав при собі документи які підтверджують право власності (я дізнався з електронного реєстру що квартира належить йому по праву спадщини, але у файлі що я прикріпив вказано що квартира його лише на 30%). В результаті договір було складено і заповнено рієлтором, але підпис там стоїть тільки мій. Наскільки я зрозумів через 2 тижні приїде дружина власника і підпише договір за чоловіка, а до поки доведеться проживати без дійсного договору. Як правильно поступати в цій ситуації далі з юридичної точки зору? Дякую Вам

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Данило!

    Згідно зі ст. 358 ЦКУ право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їх згодою. А отже, здавати в оренду майно, що перебуває в спільній власності, орендодавець може тільки зі згоди інших власників.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    В такому випадку краще оплату провести після укладення договору в установленому законодавством порядку.

    Інший варіант - укладіть договір за допомогою електронної пошти.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    По суті, Ви зараз проживаєте без жодних договірних умов. Не дуже сприятлива ситуація. У договорі має бути підпис всіх власників майна, якщо їх декілька, інакше такий правочин просто нікчемний.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович месяц назад

    Юрист, г. Сумы, 30 лет опыта

    Як вбачається із вихідних даних, 30% квартири належить Яцишину Роману у порядку спадкування. Тобто вказана частка нерухомості не є спільним майном, набутим у шлюбі, отже дружина Яцишина Романа не може підписувати договір без довіреності, бо відповідна частка квартири належить чоловіку на праві одноосібної власності (а не спільної власності подружжя). Крім цього, на розпорядження цим майном потрібна участь у договорі найму іншого (інших) співвласників майна.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України