Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 05 марта 2024, вопрос №103208

Заява на усиновлення

Доброго дня, мене звати Антон. Зараз я знаходжуся в Німеччині на лікуванні. Я розведений, та маю двох дітей 13 та 10 років. Моя колишня дружина хоче щоб я написав заяву на усиновлення моіх дітей ії співмешканцем.
Прошу вас пояснити мені які наслідки для мене та моїх дітей несе ця заява.
З повагою Антон

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    З моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов'язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням.

    При усиновленні дитини однією особою ці права та обов'язки можуть бути збережені за бажанням матері, якщо усиновлювачем є чоловік, або за бажанням батька, якщо усиновлювачем є жінка.

    Якщо після смерті одного з батьків дитини або розірвання шлюбу з особою, визнаною судом недієздатною, другий з батьків дитини вступив у повторний шлюб і його дружина, чоловік у повторному шлюбі бажають усиновити дитину, баба, дід дитини з боку того з батьків, хто помер або визнаний недієздатним, рідні брати, сестри дитини мають право подати до суду заяву про збереження між ними та дитиною, яку усиновлюють, правового зв'язку.

    Суд розглядає таку заяву одночасно із заявою про усиновлення і задовольняє її, якщо це відповідає інтересам дитини.

    З моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов'язки між особою, яка усиновлена (а в майбутньому - між її дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням.

    Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов'язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини.

    Усиновлення надає особі, яку усиновлено, права і накладає на неї обов'язки щодо усиновлювача у такому ж обсязі, який має дитина щодо своїх батьків.

    Вищевказане означає, що дитина та біологічні батьки один щодо одного:

    втрачають право на аліменти;

    перестають бути спадкоємцями;

    більше не мають обов’язку виховувати та утримувати (для батьків) та утримувати непрацездатних батьків у майбутньому (для дитини).

    При цьому, неможливо відмовитись від усиновлення або скасувати його за власним бажанням.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Антоне!

    Якщо коротко, то Ваші діти більш не будуть Вашими. Їх батьком буде співмешканець Вашої колишньої дружини.

    Стаття 217 Сімейного кодексу України передбачає можливість надання згоди батьків на усиновлення дитини. Визначено такі важливі аспекти:

    — усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків;

    — згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною;

    — згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку;

    — письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

    При цьому стаття 232 Сімейного кодексу України передбачає, що з моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов'язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням.

    Отже, це означає, що юридично та фактично батьком дитини стає той, хто її усиновив – він має дитину надалі виховувати, утримувати. З тим чоловіком, хто надав згоду на усиновлення своєї дитини, дитина втрачає будь-які права та обов’язки, тобто з нього не можуть стягуватись аліменти на утримання дитини, дитина не спадкує його майно.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Батьком ваших дітей буде в свідоцтві про народження буде записаний співмешканець дружини. Ви уже не матимете ані прав, ані обов'язків по відношенню до своїх дітей.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович месяц назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Усиновлювач приходиться усиновленому багато ким: майже юридично батьком. Вітчим приходиться пасинку чи падчерці мало ким, бо вітчим-лише наступний чоловік матері дитини.

    За законодавством України, письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір'ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

    Після усиновлення Ви не матимете права турбуватись про захист біологічно (не юридично) Ваших дітей від небезпек та не будете мати права звертатись до органів державної влади, в тому числі поліції, як батько цих дітей у справах, пов'язаних з тими дітьми.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України