Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 05 марта 2024, вопрос №103236 250₴

Як мені довести при розлученні що в мене немає прихованих банківських рахунків? Чи є єдиний банківський реєстр?

Розлучення. Розподіл майна. Чоловік стверджує що я маю прихований рахунок в Україні. Я понад 10 років не живу в Україні і не користуюсь послугами банків. Для того щоб довести це я маю звернутися до кожного банку України за випискою?В Україні 74 баків.

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо чоловік стверджує - нехай в суді надасть відповідні докази.

    Ви цього робити не зобов'язані.

    Лише на вимогу суду.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Наталія!

    Єдиного банківського реєстру в Україні не існує, тобто він існує, але у ньому зазначена інформація щодо усіх банківських установ на територій Ураїни. Тієї інформації, яку Ви хочете отримати у даному реєстрі немає.

    За роз'ясненнями НБУ https://bank.gov.ua/ua/news/all/pitannya-dnya-kudi:

    "Національний банк не збирає інформацію про рахунки громадян. НБУ веде рахунки лише банків-кореспондентів, Державної казначейської служби, міжнародних організацій, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та особові рахунки працівників Національного банку.

    Щоб громадянам отримати інформацію про відкриті рахунки у банках та інших фінансових установах, а також про їхній стан, варто звертатися безпосередньо до самих установ, з якими вони мають укладені договори".

    Не розумію, для чого Вам це підтверджувати? Якщо чоловік наголошує на тому, що Ви маєте прихований рахунок в українській банківській установі нехай він надає відповідні докази або подає клопотання до суду з проханням витребувати у всіх банківських установах України інформацію щодо Ваших існуючих рахунків.

    Це зовсім не Ваша проблема доводити, що в Вас немає рахунку. Це проблема Вашого колишнього чоловіка довести, що останній у Вас існує.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    25.2%

    Доброго вечора, шановна Наталія!

    Ви не зобов'язані нічого нікому доводити. Припускаю, що вас банально намагається надурити та залякати Ваш чоловік, або недобросовісний адвокат вашого чоловіка, або суддя, який порушує присягу - діючи за межами своїх повноважень, або з чоловічої солідарності, або з некомпетентності, або з інших мотивів (накриплад фактору корупційного заохочення).

    Перш за все маю повідомити, що ніякогоо єдиного реєстру рахунків не існує і навіть держава не може дізнатися про рахунки, окрім депозитних і то лише Податкова внаслідок того, що банки виступають податковими агентами доходів від депозитів і подають відповідні звіти по РНОКПП особи, з якої стягується такий податок.

    Жодна душа в Україні не знає про усі Ваші рахунки, особливо відкриті давно. Не усі банки перед відкриттям рахунків шлють запити у бюро кредитних історій, а бюро кредитних історій не зобов'язане повідомляти про запити, які до нього надходять державним органам і суду.

    Навіть державні виконавці не можуть з'ясувати дане питання і лише можуть в автоматизованому режимі заблокувати усі рахунки боржника. А для встановлення конкретних рахунків - вимушені слати запити до банків, наявність рахунків у яких підозрюється.

    Крім того, Ви не зобов'язані нічого доводити в суді щодо своєї невинуватості чи відсутності у вас чогось. Навіть суд не може Вас змусити давати пояснення щодо себе. Це ваше невід'ємне конституційне право.

    Ніхто не може бути примушений давати показання та пояснення проти себе, членів своєї сім’ї, які можуть бути покладені в основу обвинувачення у вчиненні злочину – таке право закріпила Конституція України у статті 63 Основного закону, яким досить часто користуються підозрювані, обвинувачені, свідки під час допиту.

    Відповідно до ч. 1 ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України, Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

    Згідно з ч. 6, 7 ст. 81 ЦПКУ, Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

    Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов’язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

    Отже, саме інша сторона (в даному випадку) Ваш чоловік або його адвокат має надати відповідні докази, а у разі неможливості їх отримання - подати суду заяву про витребування таких доказів чи про забезпечення доказів. У Вас немає тягаря доводити факт відсутності чогось, це саме інша сторона, яка стверджує, що у вас є рахунки і кошти, які підлягають поділу - має це довести. Крім всього іншого, я би запитала на суді - як особа, яка навіть не знає в яких банках такі рахунки начебто є - може вважати ці кошти спільно нажитим майном. Вибачте, але мій чоловік наприклад знає про усі мої рахунки і в яких вони банках, що й свідчить про те, що ми ведемо спільне господарство, маємо взаємні права і обов'язки, знаємо одне про одного майже все.

    Довести наявність у Вас рахунків у інших банках можна теоретично у випадку, якщо Ви наприклад будете перераховувати гроші з них на свої картки у банках, які відомі чоловікові і доступ до руху коштів по яким може отримати суд. - Це вельми малоймовірно в рамках цивільного процесу.

    Також, якщо з таких рахунків відбувалися трати і придбання певного майна, оплачувались комунальні послуги тощо.

    Якщо таких рахунків немає - то наявність хай доводе позивач, ви доводити не маєте це.

    У випадку коли Ваш чоловік має підозру у Ваших зловмисних (злочинних діях) - хай іде у правоохоронні органи із заявою про злочин. Але тоді він буде нести ризик відповідальності за ст. 383 Кримінального кодексу України "Завідомо неправдиве повідомлення про кримінальне правопорушення".

    З розумінням та повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ваше питання вирішується дуже просто. Треба подати запит у податкову службу про відкриття банківських рахунків. І податкова надасть відповідь в яких банках у вас відкриті рахунки.

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Вітаю Вас, пані Наталія!

    Якщо розлучення та поділ майна відбувається у судовому порядку - відповідно інформацію про відкриті/закриті банківські рахунки Ви можете надати лише за вимогою суду. Для цього чоловіку або його адвокату потрібно подати відповідне клопотання до суду. Якщо адвокат чоловіка здійснює на Вас психологічний тиск - Ви можете подати на нього скаргу.

    Заява (скарга) адресується до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури за адресою робочого місця адвоката, зазначеною в Єдиному реєстрі адвокатів України.

    Ви в свою чергу можете лише повідомити про всі Ваші рахунки, які взяті на облік в Державній податковій службі.

    Для цього Ви можете надіслати до ДПС в електронній формі через Електронний кабінет платника податків або з використанням електронних комунікаційних мереж запит про отримання витягу з журналу реєстрації повідомлень про відкриття/закриття рахунків у фінансових установах за формою № П9.

    У запиті вкажіть, про які рахунки запитуєте інформацію:

    • ті, про які не надходили повідомлення про їх закриття (відкриті рахунки);

    та/або

    • ті, про які надійшли повідомлення щодо їх закриття (закриті рахунки), із зазначенням періоду закриття.

    Через меню «Введення звітності» або «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Е-кабінету можете подати до ДПС запит про отримання витягу з журналу реєстрації повідомлень про відкриття/закриття рахунків у фінансових установах за формою № П9 (ідентифікатор форми J/F 13086ХХ).

    У меню «Введення звітності» можете переглянути квитанції щодо приймання та обробки ДПС Запиту, а саме:

    • Квитанція № 1 — засвідчує факт і час отримання Запиту;
    • Квитанція № 2 — Витяг з журналу реєстрації повідомлень про відкриття/закриття рахунків у фінансових установах за формою № П10 за ідентифікатором форми J/F 14086ХХ.

    ДПС надсилає Витяг не пізніше наступного робочого дня після надходження Запиту.

    Витяг з журналу реєстрації повідомлень про відкриття/закриття рахунків у фінустановах формують засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС і надсилають в Е-кабінет у режим «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи».

    У Витягу зазначають інформацію про Вас та всі Ваші рахунки, які взяли на облік в ДПС, згідно із критеріями, що Ви вказали у Запиті (закриті та/або відкриті). Якщо у Вас є закордонні рахунки, податкова їх не побаче.

    Якщо у чоловіка є сумніви щодо Ваших рахунків - саме йому потрібно довести це твердження, адже обвинувачення не може грунтуватися на припущеннях.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    24.4%

    ВІТАЮ ВАС, пані НАТАЛЯ! В Україні немає ніякого реєстру чи бази службових даних, в якій містяться всі дані про усі рахунки фізичних осіб. Реєстрації у податковій підлягають лише банківські рахунки ФОП та юридичних осіб, але не фізичних осіб. Тому навіть податкова не знає про Ваші рахунки до моменту їх оподаткування у разі якщо такі рахунки є депозитними і придуток з депозиту підлягає оподатуванню банківською установою в інтересах держави.

    Можна поцікавитись, хто Вам сказав, що Ви маєте доводити відсутність у вас таємних заощаджень і грошей на банківських рахунках про які не відомо колишньму чоловікові?!

    Ви не маєте доводити такі речі в суді взагалі.

    Особа, яка наполягає на поділі майна, яке записане на другого з подружжя - має довести факт наявності такого майна у другого з подружжя.

    Доказування в суді не може грунтуватися на припущеннях (ч. 6 ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України в редакції від 31.12.2023 р.).

    При цьому, кожна сторона має довести факти на які посилається (ч. 1 ст. 81 ЦПК України). Тобто довести факт наявності таких рахунків маєте не ви, а ваш колишній чоловік, адже суд у будь-якому разі без інформації про певні майнові права - не може їх розділити як об"єкт спільного майна подружжя і не може ухвалити рішення загалом на усе майно, без конкретизації та формалізації (ідентифікації) цього майна.

    Відповідно до ч. 1, 2 ст. 72 Сімейного кодексу України,

    1. Позовна давність не застосовується до вимог про поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, якщо шлюб між ними не розірвано.

    2. До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки.

    Позовна давність обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

    Хай доводять наявність грошей і рахунків. Не можуть? - Хай подають судді клопотання про витребування доказів у всіх банківських установ України, що мають ліцензію.

    Для Вас неможливість щось там довести - не є тягарем.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України