Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 09 марта 2024, вопрос №103371 300₴

Яку довіренність обрати

Доброго дня! В мене питання, яке потребує юридичної експертизи в контексті нерухомості. Маємо наступну ситуацію: Хочемо продати приватизовану квартиру де 2/3 квартири належить матері мого чоловіка, а 1/3 – самому чоловіку. В даний момент чоловік перебуває за кордоном і не має можливості особисто приїхати в Україну, але може оформити довіреність в консульстві.
Ми розглядаємо кілька варіантів довіреності: на дарування його частки матері або стандартну на купівлю-продаж частки. Важливо, щоб потім при продажі було менше проблем та головного болю для мами, бо вона буде самостійно проводити продаж. Нас цікавить, як правильно скласти текст такої довіренності, враховуючи всі можливі правові аспекти та потенційні підводні камені.
Дякую

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Розглянемо два варіанти довіреності, які ви згадали:

    1. Довіреність на дарування частки:

    Переваги:

    Процес дарування може бути трохи простішим, ніж продаж.

    Не потрібно сплачувати податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) при даруванні члену сім'ї.

    Недоліки:

    ДФСУ у листі від 12.10.2017 р. №2224/Б/99-99-13-02-03-14/ІПК нагадує, порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна визначено ст. 172 ПКУ.

    Згідно з п. 172.1 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 ЗКУ залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

    Умова щодо перебування майна, зазначеного п. 172.1 ПКУ, у власності платника податку понад три роки не розповсюджується виключно на майно, отримане таким платником у спадщину.

    Тобто дохід від продажу платником податку - фізособою нерухомого майна, отриманого як дарунок, оподатковується ПДФО на загальних підставах.

    2. Довіреність на купівлю-продаж частки:

    Переваги:

    Мати зможе одразу продати частку після оформлення права власності.

    Немає ризику оскарження угоди дарування.

    Недоліки:

    Процес оформлення купівлі - продажу може є трохи складнішим, ніж дарування.

    Рекомендації:

    Довіреність, оформлена в консульстві, має бути зареєстрована в реєстрі довіреностей в Україні.

    У довіреності чітко пропишіть всі повноваження, які ви надаєте довіреній особі.

    Ось кілька ресурсів, де ви можете знайти більше інформації:

    Сайт Асоціації правників України: https://uba.ua/

    Сайт Юридичної Газети: https://yur-gazeta.com/

    Сайт Міністерства юстиції України: https://minjust.gov.ua/

    Щодо довіреності:

    Довіреність на представництво в Банку. Загальні вимоги

    Згідно статті 237 Цивільного Кодексу України, представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. Такі дії створюють, змінюють або припиняють права і обов'язки безпосередньо для особи, яку представляють.

    В якості представника може виступати будь-який суб'єкт цивільного права, – право- та дієздатна юридична або фізична особа (громадянин).

    Угоди, укладені особою без повноважень або з перевищенням повноважень, не породжують для довірителя ніяких юридичних наслідків.

    У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику. Дії, які належить вчинити представнику, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними. Довіреність від імені кількох осіб може бути посвідчена на вчинення юридичних дій для досягнення спільної мети.

    Залежно від того, ким визначається представник і на чому ґрунтується його повноваження, можна виділити наступні загальні вимоги до довіреностей для можливості її використання в банківських установах:

    Довіреність, в якій не зазначено дату її вчинення (складання (підписання) або дату її посвідчення), є нікчемною.

    Строк довіреності встановлюється у довіреності. Строк дії довіреності зазначається словами та визначається роками, місяцями, тижнями, днями і не може бути визначений настанням будь-якої події. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

    У тексті довіреності повинні бути зазначені місце її складання (підписання), прізвище, ім’я та по батькові, серія та номер паспорту, РНКПО довіреної особи і особи, яку представляють.

    Текст довіреності, посвідченої нотаріально (або уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування, або особою, уповноваженою посвідчувати довіреності, прирівняні до нотаріально посвідчених), або засвідченої копії довіреності, повинен бути написаний ясно і чітко, числа і строки, які стосуються змісту посвідченої довіреності, мають бути позначені хоча б один раз літерами.

    Прізвище, ім’я та по батькові особи, у тому числі довіреної особи, яка бере участь у нотаріальній дії, повинні бути написані в документі повністю із зазначенням місця їх проживання;

    На довіреності не заповнені до кінця рядки та інші вільні місця прокреслюються, дописки (приписки) і виправлення повинні бути застережені особою, яка видає довіреність, перед підписом довірителя та інших осіб, які підписали довіреність, і повторені в кінці посвідчувального напису. При цьому виправлення мають бути зроблені так, щоб усе помилково написане, а потім закреслене, можна було прочитати.

    Виправлення повинно бути підписано довірителем (або іншою особою, яка на прохання довірителя підписала довіреність) у присутності нотаріуса (або уповноваженої посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування, або особи, уповноваженої посвідчувати довіреності, прирівняні до нотаріально посвідчених) і повторені в кінці посвідчувального напису.

    Посвідчувальний напис повинен бути написаний ясно, чітко, без підчисток, вільні місця - прокреслені, дописки та інші виправлення - застережені.

    Для вчинення посвідчувального напису можуть застосуватись штампи з текстом відповідного напису.

    Нотаріально посвідчені довіреності або нотаріально засвідчені копії довіреностей повинні бути викладені на спеціальних бланках.

    При засвідченні нотаріусом вірності перекладу довіреності з однієї мови на іншу текст перекладу викладається на спеціальному бланку.

    Якщо нотаріальна дія вчиняється із застосуванням захисного знаку, то печатка нотаріуса повинна бути проставлена так, щоб частково був захоплений захисний знак.

    У випадках, коли довіреність, що посвідчується, викладена на двох і більше окремих аркушах, вона має бути прошита, а аркуші пронумеровані, скріплені підписом і печаткою нотаріуса (гербовою печаткою відповідного органу місцевого самоврядування або гербовою печаткою установи, посадова особа якої уповноважена посвідчувати довіреності, прирівняні до нотаріально посвідчених). Перша і остання сторінки довіреності, посвідченої нотаріально, повинні бути викладені на спеціальних бланках.

    На довіреності, посвідченій нотаріально, або на довіреності, прирівняній до нотаріально посвідченої, або на довіреності, посвідченій уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування, мають бути проставлені відбиток гербової печатки відповідної установи та підпис, прізвище і ініціали посадової особи, яка засвідчує цю довіреність.

    На довіреності, посвідченій посадовою особою закладу, в якому довіритель перебуває на стаціонарному лікуванні, мають бути проставлені відбиток основної печатки цього закладу та підпис, прізвище і ініціали посадової особи, яка посвідчує цю довіреність.

    Tanya Клиент месяц назад

    Ви змінили текст повідомлення з останього разу. Так є ці три роки заборони на відчудження у випадку дарування чи ні?

    • Богун Сергій Павлович

      Доброго дня.

      Це фраза стосувалася і стосується оподаткування.

      Дохід від продажу фізичною особою нерухомого майна, отриманого у подарунок, що перебуває у власності менше трьох років, підлягає оподаткуванню на загальних підставах за ставками 5 відсотків або 18 відсотків (залежно від кількості проданих об’єктів протягом звітного (податкового) року) при отриманні доходу резидентом, та за ставкою 18 відсотків при отриманні доходу нерезидентом.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України