Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 11 марта 2024, вопрос №103449

Аліменти на дитину до 23 років

Доброго дня! Питання стосовно аліментів на диДоброготину, що навчається,до 23 років. Мати подає на аліменти але у неї і сина різні прізвища, які мають бути документи щоб довести рідство? Загальний пакет документів для подачі судового позову і чи можуть відмовити у задоволенні позову?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анастасія!

    Відповідно до частини третьої статті 199 Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів мають:

    • той з батьків, з ким проживає дочка, син, які продовжують навчання;
    • безпосередньо дочка, син, які продовжують навчання.

    Після досягнення дитиною 18-річного віку за наявності підстав для виникнення права на утримання, визначених частиною першою статті 199 Сімейного кодексу України.

    Позовна заява про стягнення аліментів подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача або позивача.

    До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України, додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги (підтверджують право на стягнення аліментів), наприклад:

    • копію паспорта (позивача та дитини);
    • копію свідоцтва про розірвання шлюбу;
    • копію свідоцтва про народження дитини;
    • довідку з навчального закладу про те, що дитина перебуває на навчанні;
    • довідку про заробітну плату одного з батьків, з якого передбачається стягнення аліментів (за наявності)

    Зразок позовної заяви про стягнення аліментів на повнолітню дитину що продовжує навчання від одного з батьків

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Стягнення_аліментів_на_повнолітніх_дочку,_сина,_які_продовжують_навчання

    Щодо документів про підтвердження рідства, то все залежить від обставин у зв'язку з якими у Вас різні прізвища з дитиною.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    такий позов може подати безпосередньо син.

    Щодо "довести рідство", то потрібні свідоцтво про народження, ваш паспорт, витяг з РАГСу щодо змін вами прізвища


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України