Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 13 марта 2024, вопрос №103589 400₴

штамп постояного жительства америки

Потрібно було стати на консульський облік в сша і не стали і в мене був штамп пмж сша приїхавши в україну приписався тут і закодордоному паспорті був штамп пмж сша і як
І як загран закінчився і зробили нового його не перенесли в новий загран паспорт сказали що ви вже приписалися в україні і ваші батьки написали заяву що ви вже проживаєте в україні і сказали ніяк його не можна повернути сказали їдьте туди не приписувались робили український паспорт ч можливо його повернути ще

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович
    7.5%

    Доброго дня.

    Від'їзд на термін більше шести місяців викликає припущення, що особа таким чином відмовляється від місця проживання у США. Навряд чи Ви зможете відновити втрачений статус.

    Можливі варіанти Ваших дій щодо відновлення ПМП:

    1. Зверніться до посольства або консульства США.

    2. Подайте заявку на сайті USCIS.

    Корнійчук Євген Іванович
    5%

    Доброго дня, так як ви повернулися на територію України і прописались. Ви втратили статус пмж за кордоном. Вам треба повторно проходити дану процедуру. Ознайомтесь за посиланням

    https://usa.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/zalishen...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.5%

    Доброго дня, Максиме!

    Процедура повернення на постійне місце проживання в Україну стосується тих громадян України, у кого в паспортах для виїзду за кордон є штамп проставлений ДМС або Посольством/Консульством України про постійне проживання в іншій державі або про постійний консульський облік.

    Оформити паспорт при поверненні на ПМП можна в будь-якому місті України, незалежно від того, де було отримано штамп про виїзд на ПМП.

    Під час отримання ID-картки, штампи про виїзд на ПМП та консульський облік анулюються.

    Після отримання паспорта та реєстрації/декларації місця проживання особа знову вважається резидентом України, в тому числі і податковим.

    Отже, Ви вже ніяким чином не зможете повернути або поновити штамп про ПМП у США. Тому Вам прийдеться проходити усю процедуру заново.

    Для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання Вам потрібно:
    • подати до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання в Україні заяву на ім`я керівника територіального органу ДМС та необхідні документи;
    • перевірити правильність внесення персональних даних до заяви, та засвідчити власним підписом у заяві правильність даних;
    • у разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзд за кордон на постійне проживання - звернутись до відповідного органу реєстрації для здійснення зняття з реєстрації місця проживання;
    • звернутися до територіального органу ДМС, надати паспорт громадянина України у формі книжечки зі штампом зняття з реєстрації місця проживання або довідку про зняття з реєстрації місця проживання, видану органом реєстрації (до паспорту громадянина України у формі картки), а також паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання.
    Необхідні документи.
    • заява;
    • три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;
    • оригінал та копія паспорта громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку та постійно проживають в Україні);
    • оригінал та копія свідоцтва про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку);
    • оригінал та копія довідки про реєстрацію місця проживання;
    • оригінал та копія документу, що посвідчує особу законного представника;
    • оригінал та копія документа, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів);
    • нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;
    • нотаріально засвідчена згода дитини віком від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання;
    • копія рішення суду, завірена у встановленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;
    • документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати.

    Розгляд заяви здійснюється у срок до трьох місяців з дня її подання.

    Територіальний орган ДМС проставляє в паспорті громадянина України у формі книжечки та в паспорті (паспортах) громадянина України для виїзду за кордон штампи про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, які скріплюються печаткою.

    У разі наявності у особи паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм – внесення територіальним органом ДМС інформації про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання до безконтактного електронного носія.

    https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumenti-dlya-vijzdu-...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.5%

    Вітаю.

    Дійсно, складна ситуація. Не думаю, що Вам вдасться зобов'язати Міграційну службу внести до Вашого нового закордонного паспорту інформацію про постійне місце проживання в США, якщо наразі Ви проживаєте в Україні та маєте тут зареєстроване місце проживання.

    Тому радив би зосередити свої зусилля не на цьому, а на підготовці документів для виїзду за кордон на ПМЖ по вже доступній процедурі.

    На жаль, але само по собі тимчасове місце проживання, а по суті і постійне (грін-карта), не надає Вам права на виїзд за межі України. Втім, Ви можете спробувати виїхати, але це називається виїзд на ПМЖ за кордон. Наразі така підстава активно використовується чоловіками, але вона складна для реалізації. Нижче надаю детальний опис можливої на даний момент опції.

    Можна спробувати виїхати за кордон на підставі дозволу Державної міграційної служби України.

    ДПСУ на своєму сайті повідомляє:

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України."

    Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить шість місяців з дня його прийняття. Буквально це означає те, що якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві. Це зазначається тут:

    МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    16.08.2016 № 816

    Про затвердження Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживаннIV. Прийняття та виконання рішень

    ...

    5. Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить шість місяців з дня його прийняття. Якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві.

    ...

    6 місяців у даній ситуацїі Вам надається для того, аби зібрати всі документи, зокрема знятись з військового обліку та з реєстрації місця проживання, і звернутись до ДМС для проставлення в паспорті громадянина України у формі книжечки (на одній із сторінок з одинадцятої по шістнадцяту) та в паспорті (паспортах) громадянина України для виїзду за кордон (на одній із сторінок з другої по п’яту) штампи про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, які скріплюються печаткою (після повернення на проживання в Україну вказані штампи анулюються).

    Успіхів. Всього доброго!

    Згорнути

    Турчин Ярослав Александрович
    22.5%

    ВІТАЮ ВАС, пане МАКСИМ!

    Для розуміння Вашої ситуації замало інформації. Враховуючи, що в Україні в міграційних питаннях повний жах (якщо не сказати - "бюрократичний бардель") із організаційної та нормативно-правової точки зору, то для того, щоб встановити норми права, які застосовні до Вашої ситуації - треба розуміти коли були відповідні дії.

    1. Коли Ви оформили виїзд на Постійне місце проживання в США? Чи Ви здійснювали це самостійно, досягши повноліття?

    2. Коли Ви стали на консульський облік?

    3. На якій підставі та коли Ви знову отримали внутрішній паспорт громадянина України, який дав змогу зареєструвати Ваше місце проживання?

    4. Коли Ви зареєстрували своє місце проживання в Україні повторно та чи Ви це робили особисто? На підставі якого паспорта?

    Вся проблема в тому, що дипломатичні служби входять до сфери управляння Міністерства закордонних справ України, а міграційна служба до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України. Кожен міністр вважав і вважає себе дуже великим цабе в державі, а тому в питаннях громадянства, паспортизації, міграції та виїзду на ПМП немає адекватної взаємодії, жодної ЄДИНОЇ БАЗИ, ні електронної, ні нормативної.

    Що дозволяє не дуже компетентним чиновникам витворяти незаконні речі, а часто просто бездіяти, відписучи відмови у вчиненні дій та наданні адміністративних послуг.

    Формально, якщо це відбувалося після 01.09.2021 року - у Вас не повинно було бути внутрішнього паспорту при перебуванні на консульському обліку, адже навіть у 2013 році процедура оформлення виїзду на ПМП (через міграційну) та залишення на ПМП (через консульство) передбачала "здачу" (вилучення) внутрішнього паспорта і залишення особі лише закордонного паспорта з відміткою про ПМП та у подальшому про постійний консульський облік.

    При обміні паспорта - орган який видав паспорт або консульська служба (якщо залишення на ПМП оформлювалось в консульстві) має проставити у паспорт усі штампи, які були у попередньому паспорті.

    Яким чином у Вас виявився внутрішній паспорт, який став підставою для реєстрації місця проживання? Ви його не здавали чи отримали нову ID-картку по приїзду в Україну?

    Без отримання нового паспорта після оформлення ПМП - Вас не мали права реєструвати в Україні без проходження у Державній міграційній службі України процедури ПОВЕРНЕННЯ з ПМП.

    Отже, якщо Ви не отримували після оформлення виїзду на ПМП новий внутрішній паспорт у формі ID-картки, тобто не проходили процедуру повернення з ПМП, то такі дії реєстратора місця проживання є незаконними і можуть бути оскаржені в досудовому порядку, або (що вірогідніше) - в суді, оскільки Ви не можете зараз "без дозволу воєнкома" знятися з місця реєстрації самостійно.

    Факт реєстрації в Україні, в тому числі допущений з порушенням закону - не дає підстав вважати особу такою, що повернулася з ПМП в Україну. Але якщо Вам видали новий паспорт, то Ви дійсно повернулися з ПМП і Вам треба оформлювати процедуру знову, проте з місця реєстрації Вас зараз без "дозвола воєнкома" ніхто не зніме. Це право може реалізувати лише власник житла за своєю заявою в ЦНАПі.

    Для ефективного захисту своїх прав - треба мати відповідні докази оформлення ПМП, перебування на консульському обліку. Це все можна відновити шляхом направлення відповдіних запитів до Консульства та підрозділу ДМС в якому Ви оформлювали виїзд на ПМП.

    Поки що складно сказати щось ще по ситуації. Для однозначного вердикту треба досліджувати усі обставини справи, особливо, якщо Ви були неповнолітнім (не досягли 18 років) під час якогось з етапів цієї ситуації.

    Якщо дії реєстратора місця проживання чи ДМС незаконні - то своє право можна захистити в судовому порядку, шляхом подання відповідних позовних заяв. Але одразу попереджаю, що якщо це м. Київ чи Київська область, то суди можуть тривати дуже довго, адже Київський окружний адміністративний суд об"єднали з ліквідованим Окружним судом м. Києва, а тому він зараз перенавантажений справами, які судді не встигають розглядати належним чином.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    У разі, якщо Ваш внутрішній паспорт під час виїзду на ПМП не вилучався, Ви не ставали на постійний консульський облік та при поверненні зареєстрували своє місце проживання на території України - Ваш штамп “Виїзд на ПМП до США” АНУЛЮВАЛИ.

    В такому випадку єдиним шляхом вирішення Вашого питання є повторна подача документів для отримання штампу.

    Отже, щоб виїхати за межі України для постійного проживання в США, Вам потрібно оформити пакет документів для виїзду за кордон на ПМП. Для цього потрібно звернутися із заявою до територіального органу Державної міграційної служби України за зареєстрованим місцем проживання та подати необхідні документи.

    Подати заяву з документами Ви можете особисто або через законного представника.

    З переліком необхідних документів ознайомтесь за посиланням https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumenti-dlya-vijzdu-...

    Заява оформлюється на ім’я керівника територіального органу ДМС та подається до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання особи в Україні.

    У разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше п’яти робочих днів інформує Вас про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що Вам необхідно:

    1) зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні;

    2) надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання. У разі наявності двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти;

    3) отримати довідку органу державної фіскальної служби про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур.

    Єдиним неприємним моментом у даній процедурі є те, що в ЦНАПі при знятті з місця реєстрації у Вас можуть вимагати довідку з ТЦК про зняття з військового обліку. Проте, досить поширеними є ситуації, коли клієнти знімались з місця реєстрації без відвідування ТЦК, головне надати військово-обліковий документ, де вказано, що Ви зняті з військового обліку. Тому дане питання вирішується індивідуально.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України