Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 14 марта 2024, вопрос №103642

Заява на прийняття спадщини

Вітаю. Прошу маленьку консультацію та допомогу. На жаль зараз не можу відвідати юриста та отримати консультацію в офісі Ніде не можу знайти відповіді на своє запитання. Якщо до 6 місяців після смерті члена сім'ї лише одна людина з трьох можливих першої лінії наслідування, написав заяву на прийняття спадщини. То після закінчення шести місяців він може оформити всю спадщину?

Ответы юристов (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Якщо протягом 6 місяців спадкоємець не звернувся до нотаріуса, він вважається таким, що відмовився від спадщини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Светлана Клиент месяц назад

      Дякую за консультацію

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Світлана! Вдачі Вам!

    Семенюк Евгений  Вячеславович
    Семенюк Евгений Вячеславович месяц назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Доброго дня. Дякую за ваше запитання.

    Щодо спадщини та прав наслідування. Згідно з чинним законодавством, якщо до 6 місяців після смерті спадкоємця лише одна людина з трьох можливих першої лінії наслідування подала заяву на прийняття спадщини, то після закінчення шести місяців вона матиме право оформити всю спадщину. В цьому випадку інші спадкоємці з першої лінії втрачають свої права на спадщину.

    Проте, якщо після закінчення шести місяців інші спадкоємці бажають вступити у спадщину, вони можуть звернутися до суду з відповідною заявою. Суд може вирішити це питання на свій розсуд, враховуючи всі обставини справи.Суд може прийняти рішення на користь інших спадкоємців, які підтвердять свої права на спадщину. Тому, якщо ви бажаєте поборотись за свої права на спадщину, рекомендую звернутися до професійного юриста або нотаріуса, який надасть вам необхідну правову допомогу та підтримку у цьому питанні.

    • Светлана Клиент месяц назад

      Дякую за консультацію

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович месяц назад

    Юрист, г. Сумы, 30 лет опыта

    А чи був заповіт ? Виходимо з того, що не було.

    Особи першої лінії, які були зареєстровані по місцю смерті спадкодавця, а також малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, тобто без написання заяви.

    Є такі ?

    • Светлана Клиент месяц назад

      Ні. Батько жив без родичів першої лінії. Там прописаний його онук та брат.

    • Светлана Клиент месяц назад

      Заповіта не було

    • Светлана Клиент месяц назад

      Дякую за консультацію

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Загалом - так. Якщо вони не подадуть заяви про вступ до спадщини і при цьому не проживали разом з померлим, Ви зможете отримати свідоцтва про право на спадщину.

    З повагою!

    • Светлана Клиент месяц назад

      Дякую за консультацію

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович месяц назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго Вам вечора. Згідно із частиною третьою статті 1272 Цивільного кодексу України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Такими поважними причинами вважаються тривала хвороба, перебування на службі в армії, перебування в місцях позбавлення волі, проживання закордоном тощо. Зараз триваюча повномасштабна війна може в значній частині випадків вважатись поважною причиною пропущення шестимісячного терміну для прийняття спадщини.

    • Светлана Клиент месяц назад

      Дякую за консультацію


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України