Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 14 марта 2024, вопрос №103659 250₴

Звільнення з військової служби за за сімейними обставинами

Чоловік мобілізован в 2022 р. Плануємо оформлення розірвання шлюбу та як вірно визначити що дитина( 16 років) залишається з батьком та він самостійно її виховує? Та чи буде це причиною для звільнення?

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    Ця причина не буде підставою для звільнення з військової служби.

    Самостійне виховання передбачає в собі відсутність одного з батьків.

    А це означає, що мати в житті дитини відсутня. Цей статус може підтверджуватися свідоцтвом про смерть матері або рішенням суду про визнання її безвісти зниклою, позбавленої батьківськиз прав.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Анастасія!

    Того факту, що дитина залишиться після розлучення проживати з батьком буде недостатньо для звільнення з військової служби.

    Питання звільнення з військової служби військовослужбовців під час воєнного стану регулюються статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу».

    Ця стаття надає перелік підстав для звільнення з військової служби. Зокрема про підстави звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років".

    Самостійне виховання означає, що другий з батьків не приймає жодної участі в утриманні і вихованні дитини. Визначення місця проживання дитини з одним із батьків не позбавляє обов'язку другого з батьків приймати участь у житті дитини.

    Обставинами, які свідчать про самостійне виховання дитини можуть бути:

    -позбавлення батьківських прав матері за рішенням суду

    -відібрання дитини у матері без позбавлення батьківських прав за рішенням суду

    -смерть матері

    -визнання безвісно зниклою або визнання загиблою матері за рішенням суду

    -для одинокої матері - внесення інформацію про батька відповідно до ст 135 Сімейного кодексу

    Добровільна відмова від батьківських прав від дитини чинним законодавством не передбачена.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    28%

    Вітаю Вас!

    Чоловік мобілізован в 2022 р. Плануємо оформлення розірвання шлюбу та як вірно визначити що дитина( 16 років) залишається з батьком та він самостійно її виховує? Та чи буде це причиною для звільнення?

    На жаль, але скоріше за все це не надасть Вам шансів на звільнення з військової служби.

    Втім, питання доволі дискусійне, але позиція військових частин є практично ідентична. Для звільнення з військової служби за даною підставою потрібно один із документів:

    рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав;

    або

    свідоцтво про смерть матері дитини;

    або

    рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав;

    або

    рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою;

    або

    рішення суду про оголошення матері померлою.

    До прикладу, законодавство про мобілізацію та звільнення з військової служби з даного питання є ідентичним. Але ось, що каже з приводу цього мобілізаційне законодавство:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ВИЗНАЧАЛЬНИМ Є ФАКТ САМОСТІЙНОГО ВИХОВАННЯ ДИТИНИ.

    Судова практика з цього питання більше схиляється до того, що самостійне виховання дитини, встановлене рішенням суду, не надає права на відстрочку від мобілізації. Принаймні, з тих рішень, які я проаналізував.

    1.Рішення Окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2023 року Справа № 160/18731/23

    "...факти окремого проживання подружжя, розірвання шлюбу та проживання дитини разом з батьком не звільняють іншого з батьків дитини від участі у її вихованні, тому, надане позивачем рішення суду не є безумовним доказом того, що батько самостійно виховує свою неповнолітню дитину.

    Суд вказує, що встановлення факту перебування особи на утриманні має юридичне значення.

    Факт перебування фізичної особи на утриманні заінтересована особа може встановити у спосіб, шляхом звернення до органів та організацій за отриманням довідки про підтвердження факту перебування особи на утриманні; подання заяви до суду про встановлення факту, що має юридичне значення, в порядку окремого провадження.

    Рішенням районного суду, на яке посилається позивач не було встановлено місце проживання дитини виключно з одним із батьків, не встановлено односторонньої опіки батька або позбавлення батьківських прав матері.

    За вказаних обставин, суд погоджується з відповідачем про недоведеність позивачем станом на час виникнення спірних відносин факту самостійного виховання ним дитини віком до 18 років..."

    2. Рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 12 травня 2023 року м. Чернівці Справа № 600/1447/23-а

    "...Суд зауважує, що визначення місця проживання дітей разом з батьком не підтверджує здійснення ним самостійного виховання та утримання, а лише підтверджують дотримання ним цих обов`язків відповідно до закону.

    Разом з тим, позивачем не пред`явлено до суду жодних документів, які б підтвердили відсутність у ОСОБА_11 можливості виконувати обов`язки стосовно виховання та утримання своїх дітей.

    Суд наголошує, що твердження позивача щодо зміни його колишньою дружиною ОСОБА_12 , місця проживання та відсутність бажання брати участь у вихованні дітей нічим не підтверджена та не надано доказів не виконання обов`язків по вихованню і утриманню дітей його колишньою дружиною ОСОБА_13 , або доказів звернення позивача стосовно цього питання у відповідні органи або підтвердження позбавлення її батьківських прав.

    Як вбачається із листа Чернівецького міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки від 21.03.2023, направленого на адресу позивача, в якому повідомлено, що в поданих ним документах відсутні докази самостійного виховання дітей віком до 18 років, що могли бути підставою для надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

    З урахуванням вищевикладеного, суд дійшов висновку, що позивач не має права на відстрочку від призову під час мобілізації.

    Окрім того, на момент призову позивача на військову службу у воєнний час у зв`язку із загальною мобілізацією, позивач не надав відповідачу інших належних підтверджуючих документів, які можуть слугувати підставою для надання йому відстрочки, визначеної чинним законодавством України. Тому, суд відмовляє у задоволенні позову в цій частині..."

    2. Чи достатньо для відстрочки лише рішення суду і свідоцтва про народження дитини?

    Як видно із практики рішень судів, зазначених вище, не достатньо. На моє переконання, також.

    Успіхів Вам. З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, за даних обставин чоловіка не звільнять з військової служби. Для цього треба мати рішення суду про позбавлення батьківських прав матері. Що стосується визначення місця проживання, то дитина з 14 років має право самостійно визначати своє місце проживання, тому у. Такому разі звертатися до суду не потрібно. Я би вам радив шукати підстави для звільнення у зв'язку з постійним доглядом за дружиною , дитиною або батьками своїми чи дружини.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    На даний час, мобілізовані військовослужбовці мають право на звільнення з військової служби у зв'язку із самостійним вихованнням дити до 18 років.

    ВІдповідно до абзацу 4 підпункту "г" пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу". .

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    2) під час дії воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років

    Для звільнення потрібно подати рапорт командиру частини та додати документи, що підтверджують підставу для звільнення - нотаріальну копію свідоцтва про народження дитини, Ваші паспортні документи та документи, що підтверджують підставу для звільнення

    Підтвердженням цієї підстави для звільнення є доведення, що мати не здійснює виховання дитини за певними обставинами.

    Такими обставинами є:

    • позбавлення батьківських прав матері за рішенням суду
    • відібрання дитини у матері без позбавлення батьківських прав за рішенням суду
    • смерть матері
    • визнання безвісно зниклою або визнання загиблою матері за рішенням суду
    • рішення суду про встановлення факту самостійного виховання (самоусунення матері від виховання) https://reyestr.court.gov.ua/Review/114323812

    ПРОТЕ, Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

    Згідно даного законопроєкту значно скоротилися підстави для звільнення.

    Законопроєкт №10449 передбачає, що під час дії воєнного стану військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

    • військовослужбовці-жінки – у зв’язку з вагітністю;
    • військовослужбовцям, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
    • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
    • перебування на утриманні у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;
    • військовослужбовці, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим;
    • військовослужбовці, які є усиновлювачі, на утриманні яких перебувають діти, які на момент усиновлення були дітьми-сиротами або дітьми, позбавленого батьківського піклування, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
    • утримання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років;
    • утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи;
    • виховання військовослужбовцем дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;
    • необхідність здійснювати постійний догляд за членом сім’ї першого або другого ступеню споріднення (за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх фізичної неспроможності), який є особою з інвалідністю I групи, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    • необхідність здійснювати постійний догляд за членом сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного), який є особою з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    • у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою, визнаною судом недієздатною за умови, що за такою особою не здійснюється піклування (опіка) іншими особами;
    • якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі у антитерористичній операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Згідно нового законопроєкту Ви матимете право на звільнення, якщо мати Вашої неповнолітньої дитини позбавлена батьківських прав, визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    20%

    ВІтаю,

    Знаю випадки, коли так звільнялися зі служби, однак у вашому пападку, коли дитині 16 років це неможливо, адже ваша дитина сама визначає де і з ким їй жити, тому рішення суду тут не потрібне.

    Але вцілому, якщо правильно трактувати підставу для звільнення "самостійне виховання дитини", то батько буде вважатися таким, що самостійно виховує дитину за умови відсутності матері - позбавлення її батьківських прав, її смерті, визнання безвісті відсутньою і т.п.

    За новим законодавством, яке буде скоро прийнято - саме так і зазначено, щоб не відбувалося подвійного трактування норми права.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України