Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 15 марта 2024, вопрос №103681

Як отримати доручення на майно , будучи за кордоном?

Добрий день!
Особа ,яка зараз знаходиться за кордоном, і чиє майно зараз тут, повинна надати доручення родичам на користування майном.Підкажіть ,будь ласка , які документи в такому випадку потрібні для того, щоб отримати доручення за кордоном.
Чи потрібно для цього особі надавати військовий квиток і через яку установу буде відбуватись оформлення доручення?

Ответы юристов (9)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо довіритель знходиться за кордоном краще посвідчити довіреність в Консульстів України за місцем перебування. Наявність військового квитка не вимагається.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Зробіть довіренність в українському консульстві або у місцевого нотаріуса.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Оксана Клиент месяц назад

      Дякую за вашу відповідь!

    Оксана Клиент месяц назад

    Дякую!) А які документи потрібні зі сторони довірителя для оформлення доручення?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Паспорт, РНОКПП, документи, які підтверджують право власності на майно.

    • Богун Сергій Павлович

      Паспорт, ІПН.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо потрібно саме користування, навіщо взагалі щось оформлювати. Якщо розпорядження, тоді дійсно треба оформити довіреність.

    Оформити довіреність можливо 2 способами:

    1. Через консульство України. Але дуже часто консульства мають черги на місяці наперед.

    2. Через місцевого нотаріуса. Але потім таку довіреність потрібно буде перекласти та в Україні та завірити переклад у нотаріуса.

    Перший спосіб: подати документи для посвідчення довіреності до консульства України зазвичай можна лише за попереднім записом у черзі для здійснення консульських дій.

    Однак часто чекати на прийом у консульській установі доводиться досить довго, оскільки чітких строків немає. Але видана дипломатичною установою довіреність буде чинною на території України без жодного додаткового засвідчення.

    Зверніть увагу! Перед тим, як вирушати на візит до консульської установи, потрібно скласти текст довіреності (взяти з собою в електронному вигляді) та визначитися, які повноваження матиме ваша довірена особа згідно з довіреністю.

    Другий спосіб: звернутися до місцевого нотаріуса. Він може засвідчити підпис під документом, складеним українською мовою, але лише його, а не зміст. Після цього, як правило, треба буде ще робити апостиль. Тобто завірити у державному органі правочинність іноземного нотаріуса.

    В Україні ж після цього робиться лише переклад позначок нотаріуса й апостиля, з текстом робити нічого не потрібно.

    Також можна зробити довіреність іноземною мовою, оформити у місцевого нотаріуса, а вже підписаний документ офіційно перекласти в Україні.

    Консульство України в Королівстві Іспанії повідомляє, що для оформлення довіреності необхідно:

    1. Взяти попередній запис та особисто прибути до консульського відділу Посольства України в Іспанії у призначений час.

    2. Заздалегідь роздрукувати та заповнити заяву з проханням посвідчити довіреність від імені довірителя на представника за довіреністю представляти інтереси в органах державної влади України з метою вирішення того чи іншого питання (мету довіреності вказати в заяві, що подана вище);

    3. Підготувати в електронному вигляді у форматі Word проект довіреності, попередньо наданої нотаріусом в Україні, або Ви можете скористатися поданими нижче зразками довіреностей і бути готовим у день вчинення нотаріальної дії відправити проект довіреності на електронну адресу: notariatzapysmadrid@gmail.com зазначивши в темі повідомлення: ПІБ, дату та час запису;

    4. Безпосередньо під час консульського прийому подати наступні документи:

    • Дійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон + копію його першої сторінки або внутрішній паспорт громадянина України + копію всіх сторінок з відмітками;
    • заява до консульського відділу Посольства України в Іспанії щодо вчинення нотаріальної дії;
    • підготовлений заздалегідь проект довіреності який необхідно нотаріально посвідчити в електронному виді у форматі Word; (у разі відсутності власного проекту довіреності, Ви можете скористатися поданими нижче зразками довіреностей, заповніть його та надішліть у форматі Word на електронну адресу notariatzapysmadrid@gmail.com зазначивши в темі повідомлення ПІБ, дату та час запису;
    • реєстраційний номер облікової картки платника податків особи, що оформляє довіреність + копія;
    • копія першої сторінки та сторінки з відміткою про прописку внутрішнього паспорта представника;
    • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків представника;
    • копія документів про право власності на рухоме/нерухоме майно на розпорядження майном;
    • копія технічного паспорту транспортного засобу;
    • квитанцію про сплату консульського збору (оплата консульських послуг здійснюється за допомогою POS-терміналу банківською карткою, безпосередньо в приміщенні консульського відділу Посольства під час подачі документів;
    • свідоцтво про народження або свідоцтво про одруження + копія, якщо необхідно показати родинний зв’язок між довіреною особою та довірителем для застосування пільгового тарифу консульського збору за посвідчення майнової довіреності або довіреності на розпорядження транспортним засобом тощо.

    Зразки довіреностей:

    dovirenist-na-of-nnya-prava-vlasnosti-privatizatsiya.doc

    dovirenist-na-oformlennya-pensii.docx

    dovirenist-na-oformlennya-spadshchini.doc

    dovirenist-na-predstavlennya-interesiv-v-sudi.docx

    dovirenist-na-prodazh-kvartiri.doc

    dovirenist-na-rozporyadzhennya-ta-prodazh-avtomobilya.doc

    dovirenist-na-upravlinnya-bankivskimi-rakhunkami.doc

    dovirenist-oformlennya-dokumentiv.doc

    dovirenist-propiska-vipiska-diti2.doc

    З повагою!

    Оксана Клиент месяц назад

    Дуже Дякую за детальну інформацію!

    • Богун Сергій Павлович

      Будь -ласка


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України