Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 18 марта 2024, вопрос №103856

Вступ у спадок за заповітом

Добрий день! Підкажіть, будь ласка, план дій в наступній стуації.
В 2019 році померла літня жінка, склавши заповід на квартиру на одну з доньок (взагалі їх 2)
На жаль, донька не вступила в заповіт впродовж 6 місяців через незнання такого закону та ковід. Зараз вона за кордоном, і хотіла би продати ту квартиру. Підкажіть, будь ласка, яким чином тепер діяти? Чи можна це вирішити віддалено, чи потрібна присутнісь довгий час (квартира в Харкові)?
І чи не може друга донька чи онуки претендувати на цю квартиру, якщо в заповіті їх немає?
Плануємо, звичйно, звернутись до адвоката, але спочатку хотілось би зрозуміти загальний стан нашої ситуації. Дякую!

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Вам потрібно поновлювати строки на вступ у спадщину у судовому порядку. Проте, для цього потрібно мати поважні причини пропуску строку. Допоки квартира не знаходиться у Вашої власності, Ви не зможете її продати.

    Щодо другої доньки, то так, вона є спадкоємцем першої черги і за умови того, що Ви не вступили у спадок може претендувати на квартиру.

    Взагалі портрібно детально аналізувати ситуацію, бо є багато питань. Наприклад, донька була зареєстрована за однією адресою з матір'ю?

    Частина перша статті 1272 Цивільного кодексу України зазначає, що: «якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її».

    Частиною третьою статті 1272 Цивільного кодексу України визначено, що: «за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини».

    Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України " Про судову практику у справах про спадкування" (далі - Постанова) передбачено, що особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку дляприйняття спадщини відповідно до частини третьої статті1272ЦК (абз.1 п. 24 Постанови). При цьому, при відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмовивідїї прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевогосамоврядування за місцем відкриття спадщини (абз.2 п. 24 Постанови).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович месяц назад

    Юрист, г. Сумы, 30 лет опыта

    Зважаючи на вихідні дані про літню жінку. можливо припустити, що її доньки пенсіонерки теж, то ж одна прийняла спадщину як непрацездатна тобто без заяви по заповіту, а інша як така сама має право на обов*язкову долю у спадщині незалежно від заповіту.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України