Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 19 марта 2024, вопрос №103971 500₴

Як забрать заяву з поліціз про втратуРРО

Доброго вечора. працюю не офіційно на фірмі бухгалтером, директор з головним бухгалтером попросили мене написати заяву в полцію що я втратив ПРРО (касовий апарт) він дійсно десь пропав давно не через мою вину. директор попросив написать що це я його втратив, хоча на фірмі я не працюю офіційно , а в полції коли писав заяву сказав що працюю на цьому фопові і втратив в маршрутці РРО, получається що збрехав, але коли все обдумав, поняв що не можна так було робити. підскажіть такі питання :

1. яка відповідальність за те що я написав неправдиву заяву . чи є за це кримінальна відповідальність( типу неправдиві показання) ?

2. як мені забрать заяву? я можу просто прийти і без причини забрать заяву ? чи повинна бути тільки причина?

3. якщо я признаюсь що збрехав в заяві сам, що мені грозить?

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам нічого не загрожує, залишите так як є. Справу скоріше за все навідь не внесуть у реєстр кримінальних справ.

    • Александр Клиент месяц назад

      а просто заяву без оставин не можна значить забрать? краще нічого не робить більшк?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Ви вже не зможете забрати заяву. Нічого не буде, не хвилюйтеся.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олександре!

    1. яка відповідальність за те що я написав неправдиву заяву . чи є за це кримінальна відповідальність( типу неправдиві показання) ?

    Стаття 384. Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу.

    "1. Завідомо неправдиве показання свідка, потерпілого, завідомо неправдивий висновок експерта, спеціаліста, складені для надання або надані органу, що здійснює досудове розслідування, виконавче провадження, суду, Вищій раді правосуддя, тимчасовій слідчій чи спеціальній тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України, подання завідомо недостовірних або підроблених доказів, завідомо неправдивий звіт оцінювача про оцінку майна, а також завідомо неправильний переклад, зроблений перекладачем у таких самих випадках, -

    караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням у тяжкому чи особливо тяжкому злочині, або зі штучним створенням доказів обвинувачення чи захисту, а також вчинені з корисливих мотивів, -

    караються виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років".

    2. як мені забрать заяву? я можу просто прийти і без причини забрать заяву ? чи повинна бути тільки причина?

    Звісно, що повинна бути причина, наприклад, Ви знайшли ПРРО.

    3. якщо я признаюсь що збрехав в заяві сам, що мені грозить?

    Відповів Вам вище.

    Отже, на Вашому місті я би вже більше нічого не робив, оскількі всі Ваші подальші дії можуть призвести тільки до погіршення ситуації.

    А ось до Вашого роботодавця є багато питань. Чому сам не написав заяву? Чому заяву не написав головний бухгалтер?

    На майбутнє - ніколи не погоджуйтесь на прохання та пропозиції щодо дій до яких Ви не маєте жодного відношення і які можуть призвести Вас до відповідальності перед законом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія

    Доброго ранку, шановний Олександр!

    Нічого Вам не буде! Єдина загроза - втрата гарних стосунків з відповідними особами в чиїх інтересах Ви написали таку заяву.

    Така заява - це лише формальність, як і повідомлення про втрату паспорта громадянина України.

    Цей папірець потрібен лише для формального доведення перед іншими органами відповідного факту.

    У випадку з РРО / ПРРО - для того аби скасувати реєстрацію РРО/ПРРО у податковій і в умовах воєнного часу випаравдатися за те. що начебто вели реєстрацію розрахункових операцій в офлайн-режимі, що дозволяється на період дії воєнного стану.

    Враховуючи, що Ви не повідомляєте ні про який злочин і нікого не звинувачуєте, то ніяка відповідальність за ст. 383 Кримінального кодексу України (за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення) наставати не може.

    Але щоб уникнути заявих питань, Ви з легкістю можете забрати свою заяву, наприклад сказати, що Вам повернули втрачений телефон на якому був цей ПРРО.

    Це не так страшно все. А от у разі якщо податкова виявить співучасть у шахрайстві щодо начебто обліку РРО, тут можуть бути проблеми куди більше.

    Але тоді проблеми будуть вже у ФОПа... Самі подумайте, навіщо їм було просити Вас заявити про втрату РРО, якщо це з легкіістю могли зробити і вони?

    Тож зважте все і прийміть виважене рішення.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Через те, що Ви вказали в заяві про те, що являєтесь працівником ФОПа, йому краще не використовувати даний документ для податкової. Адже за працівника, допущеного до роботи без оформлення трудового договору(неофіційно працевлаштованого) ФОПу може загрожувати штраф від 67 до 201 тис. гривень.

    З іншого боку, недобросовісний ФОП може вимагати від Вас відшкодування за втрату РРО.

    Тому на майбутнє, краще взагалі не звертатись до поліції із сумнівними повідомленнями.

    1. яка відповідальність за те що я написав неправдиву заяву . чи є за це кримінальна відповідальність( типу неправдиві показання) ?

    Можете не хвилюватись, за такі відомості Вам не загрожує ніяка відповідальність.

    До відповідальності Вас могли б притягнути, якби Ви звернулись б до поліції із завідомо неправдивим повідомленням про вчинення злочину, наприклад Ви написали заяву про те, що у Вас викрали РРО, а працівники поліції якимось би чином дізнались, що Ви ввели їх в оману.

    2. як мені забрать заяву? я можу просто прийти і без причини забрать заяву ? чи повинна бути тільки причина?

    Така дія не передбачена Порядком ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події

    Якщо заяву (повідомлення) Ви подавали до органу (підрозділу) поліції під час особистого звернення, її повинні були зареєструвати в Інформаційному порталі Національної поліції України або журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події (додаток 4), а Вам видати талон-повідомлення ЄО про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію (додаток 5).

    Якщо в заяві немає відомостей, що вказують на вчинення кримінального правопорушення її розглянуть протягом 30 днів згідно із Законом України «Про звернення громадян» та повідомлять Вас про результати розгляду. Скоріш за все на цьому все і закінчиться. Навряд чи, хтось буде її реєструвати в Єдиному реєстрі досудових розслідуваньшукати РРО чи вчиняти слідчі дії.

    3. якщо я признаюсь що збрехав в заяві сам, що мені грозить?

    Якщо Ви не повідомляли про вчинення злочину (наприклад, викрадення) Вам нічого не буде.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України