Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 21 марта 2024, вопрос №104044

Перетин кордону в 2024 році

Доброго дня. Чи маю я право виїжджати за кордон на даний момент? Маю 3 групу інвалідності. Та які умови та документи необхідні.

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторе!

    Звичайно, Ви маєте повне право на виїзд. Для того достатньо мати закордонний паспорт та посвідчення інваліда або інший документ, який підтверджує Вашу інвалідність.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так, особа з інвалідністю третьої групи має право на перетин кордону. Вам для виїзду за межі України знадобиться закордонний паспорт та документ про інвалідність (довідка МСЕК на кордоні не приймається).

    Згідно п.2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    або

    • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Правила перетину кордону регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. Змін до Правил не відбувалось, тому офіційної заборони на перетин кордону без військово-облікового документу або без довідки з ТЦК немає.

    Крім того, державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Але, в реаліях сьогодення, в діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже вони можуть вимагати військово-облікові документи або довідку з ТЦК про відстрочку, які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    Тому, якщо Ви оформите відстрочку - до Вас не буде зайвих питань зі сторони прикордонної служби.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, маєте повне право на виїзд, достатньо мати пенсійне посвідчення або посвідчення про отримання соціальної допомогти у зв'язку з інвалідністю.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Вам достатньо документів, що підтверджують інвалідність та закордонний паспорт.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України