Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 23 марта 2024, вопрос №104251

Дропшипінг які кведи обрати, та як правильно працювати?

Вітаю, цікавить наступні питання у популярній сфері дропшипінгу новою поштою, накладеним платежем.

Суть діяльності в, тому що є дропшипер (це особа що продає товар), а є склад (постачальник що відправляє товар). По фінансах та доставки товару, дропшипер лише рекламує товар складу в соц. мережах, промі, шафі, дошках оголошень, будь-де та отримує замовлення на товар у текстовому форматі (без пром оплати, або прямих оплат на картку, рахунку або екварінгу)

Весь оборот на складах, вони кидають лише чистий прибуток напряму. Вони зазвичай є ФОП 2-3 групи спрощені, але можуть бути загальні або зовсім неоформленні, як повезе. Виплачують кошти вони з приписками "оплата за товар" або без них. Також можуть виплачують кошти не з ФОП, а з особистих карток

01. Яку групу обрати оптимально? Розумію що краще 3 групу, щоб перестрахуватись, але завжди всі використовують 2 групу спрощену в даній діяльності
02. По КВЕДам який підійде найбільше всього для такої діяльності як основний?
І які на підстрахування повинні бути? Та чи можна весь список зазначати у річному звіті?
02. Чи варто фіскалізувати? Приймати, наприклад всі кошти на iban, напряму вони будуть кидати через ФОП або з власних карток, або ще якось поповнювати як їм зручно, бажаю так щоб не потрібно було фіскалізувати зовсім.
03. Якщо варто фіскалізувати, то які приписки підійдуть (наприклад товар одяг) а виплата, наприклад 50 000 грн, зазвичай значно менше, то як краще фіскалізувати? Або зовсім не фіскалізувати лише iban приймати та чи не буде помилок з iban переказами та фіскалізацією?
04. Що робити якщо фін. моніт. заблокує кошти або рахунок? Як пояснювати якщо немає договорів, первинок, та нічого немає, тільки пром та інста наприклад
05. Що робити якщо податкова буде просити або вимагати первинки, договори або ще щось?
06. Що краще робити, щоб не перевели на загальну заднім числом?

Заздалегідь дякую за відповідь, це точно допоможе сотням або тисячам дропшиперам зі схожими питаннями!

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    01. Яку групу обрати оптимально? Розумію що краще 3 групу, щоб перестрахуватись, але завжди всі використовують 2 групу спрощену в даній діяльності

    3 чи 2 загалом залежить від розміру торгового обороту та форми підприємницької діяльності клієнтів - чи це юр. особи, чи це переважно фізособи:

    • Єдиний податок друга група. Фізична особа може надавати різні типи послуг та продажу. Не може наймати більше ніж 10 співробітників. Річний оборот не може перевищувати 5 млн. гривень у рік.
    • Єдиний податок третя група. Немає обмежень щодо кількості працівників. Можете здійснювати підприємницьку діяльність як з юридичними, так і фізичними особами. Оборот не повинен перевищувати 7 млн. гривень.

    Найчастіше дропшипери починають саме з другої групи, коли оборот зростає переходять на загальну або третю.

    Я би одразу пропонував 3 групу на спрощеній системі оподаткування, оскільки вона дозволяє працювати у форматі комісійної торгівлі. У Вашому випадку це важливо.

    02. По КВЕДам який підійде найбільше всього для такої діяльності як основний? І які на підстрахування повинні бути? Та чи можна весь список зазначати у річному звіті?

    Кількість КВЕДів не шкодить, аби були ті, на підставі яких Ви працюєте. Ваш основний КВЕД:

    47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет

    52.61.0

    Роздрібна торгівля, яка здійснюється фірмами посилкової торгівлі

    Включає усі види економічної діяльності, які відносилися до позиції 52.61.0.52.63.0

    Роздрібна торгівля поза магазинами, н. в. і. г.

    Включає:
    • роздрібну торгівлю будь-якими товарами через мережу Інтернет;
    • діяльність Інтернет-аукціонів.
    02. Чи варто фіскалізувати? Приймати, наприклад всі кошти на iban, напряму вони будуть кидати через ФОП або з власних карток, або ще якось поповнювати як їм зручно, бажаю так щоб не потрібно було фіскалізувати зовсім.

    Якщо Ви будете працювати у безготівковому форматы - з IBAN-рахункуна IBAN-рахунок, то фіскалізація не потрібна. В іншому випадку без РРО не обійтися.

    03. Якщо варто фіскалізувати, то які приписки підійдуть (наприклад товар одяг) а виплата, наприклад 50 000 грн, зазвичай значно менше, то як краще фіскалізувати? Або зовсім не фіскалізувати лише iban приймати та чи не буде помилок з iban переказами та фіскалізацією?

    Звичайно, краще уникати фіскалізації.

    04. Що робити якщо фін. моніт. заблокує кошти або рахунок? Як пояснювати якщо немає договорів, первинок, та нічого немає, тільки пром та інста наприклад

    Якщо Ви будете працювати у статусі ФОП, то причин для такого явища, як фінмоніторинг не бачу.

    У Вашому випадку і не повинен бути договір оферти, тоді не потрібно укладати договори з кожним окремим клієнтом.

    05. Що робити якщо податкова буде просити або вимагати первинки, договори або ще щось?

    Таке можливе лише у разі перевірки Вас податковою. Перевірка ФОПів податковою - явище доволі нерегулярне, хіба що у разі закриття ФОПу. Їх і на щось більше не вистачаю, а ФОПів в нас десятки тисяч.

    06. Що краще робити, щоб не перевели на загальну заднім числом?

    Для такої санкції потрібні серйозні порушення звітності у податковій декларації або уникнення сплати податків. Краще цього не допускати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    На даний час, коли Ви отримуєте платіжки з призначенням платежу "оплата за товар" Ви не вважаєтесь дропшипером. Це звичайна діяльність з купівлі-продажу.

    Як дропшипперу Вам краще працювати по договору комісії або агентському договору. Вам будуть сплачувати відсоток за продаж. Якщо Ви лише отримуєте заявки та рекламуєте товар - надавайте послуги з реклами. В призначеннях платежу вказуйте - рекламні послуги.

    Якщо оплату за послуги будете приймати від юридичних осіб або ФОП на загальній системі оподаткування - Вам потрібно мати ФОП 3 групи

    КВЕД потрібно обирати в залежності від того який варіант співвпраці з контрагентом Ви оберете

    Якщо оплату за послуги не приймати на IBAN-рахунок - потрібне РРО

    Фінмоніторинг, як правило, не здійснюється на рахунках-ФОП. Якщо заблокували особисту картку - потрібно вже діяти залежності від ситуації. Потрібно підтвердити законність походження коштів. Якщо це не вдасться зробити - Ви зможете вивести свої кошти, але банк розірве з Вами відносини.

    Варіантів розвитку подій при податковій перевірці безліч. Щоб взагалі не хвилюватись ні за що, Вам потрібно мати публічний договір оферту або індивідуальні договори.

    Щоб не перевели на загальну заднім числом потрібно не порушувати правила перебування на єдиному податку.

    Згідно статті 299.11 ПКУ. У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої - третьої груп вимог, встановлених цією главою, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої - третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

    Згідно статті 299.10 ПКУ Реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

    1) подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, - в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;

    2) припинення юридичної особи (крім перетворення) або припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем відповідно до закону - в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

    3) у випадках, визначених підпунктом 298.2.3 пункту 298.2 та підпунктом 298.8.6 пункту 298.8 статті 298 цього Кодексу;

    4) якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75 відсотків;

    5) якщо платником єдиного податку четвертої групи не подано податкову звітність, передбачену підпунктом 295.9.1 пункту 295.9 статті 295 та підпунктом 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 цього Кодексу;

    6) набуття платником податку статусу резидента Дія Сіті - в останній день календарного кварталу, в якому платник податку набув статус резидента Дія Сіті;

    7) втрати платником єдиного податку третьої групи статусу електронного резидента (е-резидента);

    8) наявність щодо платника податку рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), прийнятого у порядку, встановленому Законом України "Про санкції":

    • щодо платників першої і другої груп - в останній день місяця, у якому прийнято таке рішення;
    • щодо платників третьої і четвертої груп - в останній день кварталу, у якому прийнято таке рішення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України