Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 23 марта 2024, вопрос №104269 240₴

Чи можуть мобілізувати викладача, якщо він офіцер запасу?

Доброго дня! Мені 49 років. Закінчив військову кафедру при університеті. Офіцер запасу. Маю ВОС 141000. З 1999 року працюю викладачем у ПТУ. На даний момент працюю викладачем за основним місцем роботи і на повну ставку. Інспектор з кадрів надав до ТЦК всі відповідні документи для надання відстрочки від мобілізації. В ТЦК у оформленні відстрочки мені відмовляють, мотивуючи тим, що я офіцер запасу і дія статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" на мене не росповсюджується.

Поясніть, чи правомірні дії співробітників ТЦК і чи можу я розраховувати на відстрокування призову.

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю.

    Звісно, що дії працівників ТЦК неправомірні. Нічого більш дурного за останній час я не чув. Станом на зараз, якщо це основне місце роботи, Ви маєте більше 0,75 ставки, Ви маєте право на відстрочку від мобілізації.

    ПТУ - це професійна (професійно-технічна) освіта.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про професійну (професійно-технічну) освіту

    Стаття 18. Типи закладів професійної (професійно-технічної) освіти

    До закладів професійної (професійно-технічної) освіти належать:

    професійно-технічне училище відповідного профілю;

    професійне училище соціальної реабілітації;

    вище професійне училище;

    професійний ліцей;

    професійний ліцей відповідного профілю;

    професійно-художнє училище;

    художнє професійно-технічне училище;

    вище художнє професійно-технічне училище;

    училище-агрофірма;

    вище училище-агрофірма;

    училище-завод;

    центр професійної (професійно-технічної) освіти;

    центр професійної освіти;

    навчально-виробничий центр;

    центр підготовки і перепідготовки робітничих кадрів;

    навчально-курсовий комбінат;

    навчальний центр;

    інші типи закладів освіти, що надають професійну (професійно-технічну) освіту або здійснюють професійне (професійно-технічне) навчання.

    ВИСНОВОК: якщо Ви відповідаєте умовам, зазначеним мною вище, Ви маєте право на відстрочку від мобілізації. Якщо ТЦК не визнає цього, подавайте відповідну скаргу. Головне - не приймайте від них жодних повісток на відправку, або щось в цьому роді.

    З повагою.!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Такі дії неправомірні.

    Закон про мобілізацію не пов'язує надання відстрочки з військовим званням.

    Таке може бути лише при бронюванні військовозобов'язаного, який має дефіцитну ВОС згідно з наказом міністерства оборони України.

    В такому разі людину не бронюють.

    Ваша ситуація зовсім інша.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Богдане!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб (військовозобов'язанних), які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    «наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    Відповідно до статті 9 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    До категорії військовослужбовців прирівнюються іноземці та особи без громадянства, які відповідно до закону проходять військову службу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України".

    Отже, оскільки Ви є військовозобов'язанною особою, то на Вас, розповсюджується дія статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" й тому рішення ТЦК є неправомірним, оскільки Закон надає Вам право на відстрочку в незалежності від Вашого звання і Вашої ВОС. Останнє має значення лише при бронюванні, проте, у Вашому випадку мова йде не про бронювання, а про оформлення відстроки у зв'язку з викладанням в закладі професійної (професійно-технічної) освіти.

    Ви маєте можливість оскаржити неправомірну відмову ТЦК:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки або до вищестоячого обласного ТЦК.

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції керівника ТЦК, незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України.

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Незалежно від того, яке у Вас звання та ВОС Ви маєте стовідсоткове право на відстрочку.

    ВОС має значення лише при бронюванні, а не оформленні відстрочки.

    Згідно статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Отже, згідно законодавства діючого на даний час Ви маєте право на відстрочку так як Ви є педагогічним працівником закладу професійної (професійно-технічної) освіти та працюєте на повну ставку.

    Згідно законодавства - Ваше військове звання та ВОС не є підставою для відмови у відстрочці.

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Правилами військового обліку передбачено особисте надання документів про відстрочку. Тому оформлювати відстрочку повинні Ви, а не інспектор кадрів.

    Документи для оформлення відстрочки :

    • заява
    • довідка з місця роботи
    • витяг з наказу про прийняття на роботу (за можливості)
    • копія трудової книжки (за наявності)

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Так як Ви маєте право на відстрочку - Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації. Обов'язково дивіться, які документи Вам дають на підпис. Якщо це повістка на відправку - вимагайте складення Акту відмови, де зазначите, що маєте право на відстрочку. Не піддавайтесь психологічному тиску.

    Якщо на роботу прийде розпорядження явитися в ТЦК, документи про відстрочку Ви можете відразу направити поштою на всяк випадок.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, ви маєте право на відстрочку від мобілізації не залежно від того, чи є ви офіцером. Тому ні у якому разі не піддавайтесь психологічному тиску, вам не загрожує будь яка відповідальність.

    Подайте заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Трудова книжка

    Наказ про призначення на посаду

    Довідка з місця роботи

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному з них поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Пам'ятайте, що у разі відмови від отримання бойової повістки вам ні чого не загрожує, так як ви маєте право на відстрочку, вам не можуть притягнути за ухилення від мобілізації. Тому відстоюйте своє право.

    Я правозахисник Корнійчук Євген, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України