Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Страхование, 25 марта 2024, вопрос №104339

Стягнення франшизи з винуватця ДТП.

Доброго дня! Ситуація наступна:
У січні місяці цього року було скоєно ДТП, на місці винуватець признав свою вину, було складено Європротокол. Потерпіла сторона подала заяву у СК винуватця, протягом 3 тижнів отримала відшкодування у розмірі "сума - франшиза", що зрозуміло за законом страхування. Після звернення до винуватця з проханням виплатити франшизу, було отримано у відповідь "страхова вам вже заплатила, наваритися не вийде!". Після чого винуватець заблокував номер потерпілої сторони.
Було подано у СК винуватця запит на отримання калькуляції розрахунку збитку, та офіційне оповіщення свого клієнта про необхідність виплатити франшизу потерпілій стороні. Через місяць, після отримання офіційної калькуляції від СК винуватця, з іншого номеру винуватцю було направлено калькуляцію, де чітко вказано про розмір відшкодування у сумі мінус франшиза. У відповідь було знову отримано щось на кшталт "прикурити" не вийде але вже у лайливій формі. Скрін переписки збережено.
Було вирішено з принципової позиції (сума франшизи не така велика, 2500грн) подати на вказану людину позов до суду, з вимогою виплатити франшизу + покрити всі судові збори + відшкодування моральної шкоди. За час ремонту авто, було багато не зручностей, мамі доводилося дитину возити на таксі на тренування, до школи (на момент ДТП, у авто потерпілої сторони була мама з 10-ти річною дитиною). До того ж зрозуміло, що ремонт вийшов дорожче ніж нарахувала СК. Останньою краплею стало агресивне лайливе спілкування винуватця.
ДТП сталося у Києві, потерпіла сторона з Києва. Винуватець зареєстрований у селі Полтавської області. Авто зареєстроване скоріше на батька винуватця, поліс ОСАГО також на батька.
Хто може допомогти з консультацією, зі складанням позовної заяви. Яку суму відшкодування моральної шкоди доречно вказувати.

Дякую!

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Кирило!

    На жаль, сам факт складання Європротоколу і погодження з ним не дає права вимагати від винуватця ДТП додаткому оплату понад сумою, визначеною страховою компанєю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Кирило Клиент месяц назад

      Страхова компанія визначила суму відшкодування 1000грн, виплатила потерпілій стороні 7500грн, винуватець має виплатити суму 2500грн розмір франшизи. Про цю суму мова, це не понад сумою, яку визначила СК.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ясно. Тоді Вам - до суду.

    Кирило Клиент месяц назад

    Питання закрито. Винуватець усвідомив можливі наслідки при вирішенні через суд та сплатив франшизу. Дякую!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Кирило! Вдачі Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України