Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 25 марта 2024, вопрос №104386 500₴

Які документи потрібно для дачного будинку

Земельна ділянка в межах села, хочу побудувати там будинок. Цільове призначення для ведення особистого селянського господарства. Як буде дешевше. Чи можна робити дачний будинок? Чи робити зміну цільового призначення земельної ділянки під будівництво? Цікаво процедура кожного процесу і (+-) по затратам скільки?

Ответы юристов (5)

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пані ВІКА!

    Існує думка, що на землях сільськогосподарського призначення заборонено здійснювати будівництво, оскільки такі землі призначені виключно для здійснення сільськогосподарської діяльності.

    Але це не зовсім так.

    Відповідно до ч.1 ст. 22 Земельного кодексу України землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури гуртових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

    Проте без об’єктів нерухомості, які використовуються для виробництва, зберігання і реалізації такої продукції не може успішно функціонувати аграрний бізнес, тому законодавство передбачає можливість будівництва об’єктів нерухомості на таких землях, але за умови, що подальше функціональне використання цих об’єктів відповідатиме цільовому призначенню земельної ділянки.

    За цільовим призначенням землі, слід врахувати наступне нормативне врегулювання щодо зведення будівель і споруд:

    • Земельні ділянки надані для садівництва та городництва.

    Відповідно до ч. 2 ст. 36 Земельного кодексу України на земельних ділянках, наданих для городництва, закладання багаторічних плодових насаджень, а також спорудження капітальних будівель і споруд не допускається.

    Відповідно до ч. 3 ст. 35 Земельного кодексу України земельні ділянки, призначені для садівництва, можуть використовуватись для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських споруд тощо.

    Статті 5 Закону України «Про фермерське господарство» нам каже: «Громадяни, що створили фермерське господарство, мають право облаштувати житло в тій частині наданої для ведення фермерського господарства земельної ділянки, з якої забезпечується зручний доступ до всіх виробничих об’єктів господарства. Якщо житло членів фермерського господарства знаходиться за межами населених пунктів, то вони мають право на створення відокремленої фермерської садиби, якій надається поштова адреса».

    Відокремлена фермерська садиба – це земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними й підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями, яка знаходиться за межами населеного пункту.

    В той же час, земельні ділянки, призначені для садівництва, можуть використовуватись для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських споруд тощо.

    • Земельні ділянки, надані для фермерських господарств

    Відповідно до ст. 16 Закону України "Про фермерське господарство" фермерське господарство має право споруджувати житлові будинки, господарські будівлі та споруди на належних йому, його членам на праві власності земельних ділянках відповідно до затвердженої документації із землеустрою та містобудівної документації у встановленому законом порядку. На орендованій земельній ділянці фермерське господарство - орендар має право за письмовою згодою орендодавця зводити житлові будинки, господарські будівлі та споруди, а також закладати багаторічні насадження, здійснювати будівництво водогосподарських споруд та меліоративних систем відповідно до затвердженої документації із землеустрою, містобудівної документації та з дотриманням умов цільового використання земельної ділянки у встановленому законом порядку.

    • Земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства

    У статті 6 Закону України "Про особисте селянське господарство" зазначено, що до майна, яке використовується для ведення особистого селянського господарства, належать житлові будинки, господарські будівлі та споруди, сільськогосподарська техніка, інвентар та обладнання, транспортні засоби, сільськогосподарські та свійські тварини і птахи, бджолосім’ї, багаторічні рослини, вироблена сільськогосподарська продукція, продукти її переробки та інше майно, набуте у власність членами господарства в установленому законодавством порядку».

    Це означає, що члени ОСГ мають право використовувати склади для зберігання надлишків отриманої сільськогосподарської продукції та надавати послуги з використанням майна особистого селянського господарства, створювати майстерні для ремонту техніки та інші будівлі для зберігання інвентарю та забезпечення діяльності господарства.

    Також, відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000 (код 1271), до будівель сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства належать: будівлі для використання в сільськогосподарській діяльності, наприклад, корівники, стайні, свинарники, кошари, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади та надвірні будівлі, підвали, винокурні, винні ємності, теплиці, сільськогосподарські силоси та т. ін.

    ОТЖЕ, на землях з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства - можна будувати будинок, будівлі та споруди для забезпечення діяльності із виробництва сілськогосподарської продукції.

    Вибачте, але землі мають оброблятися не вахтовим методом і ночувати Ви маєте не у тракторі, не в машині і не в землянці. Тож це справедливо і логічно, що на землях для ОСГ можна будувати будівлі, в т.ч. житловий будинок.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Відповідно до частини 1 статті 22 Земельного Кодексу України землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

    До земель сільськогосподарського призначення належать:

    а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

    б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель інших категорій, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі під об’єктами виробництва біометану, які є складовими комплексів з виробництва, переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

    Згідно зі ст. 23 Земельного кодексу України землі, придатні для потреб сільського господарства (крім самозалісених земель), повинні надаватися насамперед для таких цілей:

    1. Ведення сільського господарства
    2. Ведення лісового господарства
    3. Створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

    Визначення земель, придатних для потреб сільського господарства, провадиться на підставі даних державного земельного кадастру.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Будівництво_об%27єктів_на_землях_сільськогосподарського_призначення

    Відповідно до статті 6 Закону України "Про особисте селянське господарство"

    "Майно, яке використовується для ведення особистого селянського господарства.

    До майна, яке використовується для ведення особистого селянського господарства, належать земельні ділянки, жилі будинки, господарські будівлі та споруди, сільськогосподарська техніка, інвентар та обладнання, транспортні засоби, сільськогосподарські та свійські тварини і птиця, бджолосім'ї, багаторічні насадження, вироблена сільськогосподарська продукція, продукти її переробки та інше майно, набуте у власність членами господарства в установленому законодавством порядку.

    Майно, яке використовується для ведення особистого селянського господарства, може бути власністю однієї особи, спільною частковою або спільною сумісною власністю його членів відповідно до закону.

    Звернення стягнення на майно члена особистого селянського господарства допускається лише на підставі рішення суду".

    Пряма заборона на здійснення житлового будівництва для власних потреб на земельній ділянці, відведеній для особистого селянського господарства, в українському законодавстві відсутня.

    Як Ви бачите, до майна, яке використовується для ведення особистого селянського господарства, належать жилі будинки, господарські будівлі, споруди тощо. Отже, фактично законодавець визначив, що житловий будинок входить до майна ОСГ. Тому, Ви можете побудувати жилой будинок на землі ОСГ, закон Вам того не забороняє.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відповідно до Закону «Про особисте селянське господарство» особисте селянське господарство (ОСГ) – це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства, зокрема, у сфері сільського зеленого туризму.

    Пряма заборона на здійснення житлового будівництва для власних потреб на земельній ділянці, відведеній для особистого селянського господарства, в українському законодавстві відсутня.

    До майна, яке використовується для ведення особистого селянського господарства, належать жилі будинки, господарські будівлі, споруди тощо. Отже, фактично законодавець визначив, що житловий будинок входить до майна ОСГ.

    Як правило присадибні ділянки і земельні ділянки для ведення ОСГ не розділені, а тому законодавство де-юре погодило можливість зведення житлового будівництва для власних потреб на земельній ділянці для ведення ОСГ.

    Проте, за умови, якщо земельна ділянка, виділена під ОСГ, перейшла у власність громадян України внаслідок надання її за рішенням відповідних органів влади, або придбана у власність на підставі цивільно-правових правочинів (купівля-продаж, міна, дарування тощо), то вони мають право ініціювати зміну цільового призначення своєї земельної ділянки.

    Плата за внесення до земельного кадастру відомостей про зміну цільового призначення земельної ділянки не передбачене.

    Покроковий порядок зміни цільового призначення з ОСГ на забудову буде виглядає наступним чином.

    Крок 1. Оформлення заяви власника на зміну цільового призначення;

    Крок 2. Розробка проекту зміни цільового призначення земельної ділянки з ОСГ на забудову.

    Для розробки проекту землеустрою про зміну цільового призначення необхідно звернутися в землевпорядну організацію, яка має у своєму штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників, та укласти відповідний договір на розробку землевпорядної документації (проект землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки).

    Щодо містобудівної документації:

    Необхідно також розуміти, що наявність затвердженого генерального плану, плану зонування або детального плану території є обов'язковою в ході затвердження проекту зміни цільового призначення.

    З'ясувати, чи було затверджено такі документи щодо вашої місцевості, можна в міськраді (сільраді, селищній раді, центрі об'єднаної територіальної громади). Вимоги щодо обов'язкової наявності генерального плану, плану зонування або детального плану території встановлені ст. 24 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

    Корнійчук Євген Іванович
    50%

    Доброго дня, звертайтесь за розробкою технічної документації на будівництво, Отримайте дозвіл на забудову. Для цього необхідно надати в відділ архітектури ескізний проект (плани і розрізи) з прив’язкою проекту до ділянки.та починайте будівництво

    Чинним законодавством України передбачено можливість будівництва об’єктів нерухомості на землях сільськогосподарського призначення, але за умови, що подальше функціональне використання цих об’єктів відповідатиме цільовому призначенню земельної ділянки.

    Згідно з Класифікатором видів цільового призначення земельних ділянок, землісільськогосподарського призначення (код 01.01 – 01.19) можуть використовуватися для:- ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства, підсобного сільського господарства, індивідуального садівництва, колективного садівництва, городництва, сінокосіння і випасання худоби, дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства, надання послуг у сільському господарстві, розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, іншого сільськогосподарського призначення, збереження та використання земель природно-заповідного фонду, а також земельні ділянки запасу під сільськогосподарськими будівлями і дворами, під полезахисними лісовими смугами, запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянами чи юридичними особами), загального користування, які використовуються як польові дороги, прогони, під громадськими сіножатями та громадськими пасовищами.Класифікація видів будівель сільськогосподарського призначення наведена у Державному класифікаторі будівель і споруд ДК 018-2000, до яких належать (код 1271):- будівлі для тваринництва, птахівництва, зберігання зерна, садівництва, виноградарства і виноробства, силосні й сінажні; будівлі для тепличного, рибного господарств; будівлі підприємств лісництва і звірівництва; інші об’єкти сільськогосподарського призначення.До цього класу будівель також відносяться: корівники, стайні, свинарники, кошари, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади і надвірні споруди, підвали, винокурні, винні ємкості, теплиці, силосні ями тощо. Земельні ділянки особистих селянських господарствЗаконом України «Про особисте селянське господарство» передбачено, що земельні ділянки особистого селянського господарства можуть використовуватися для ведення особистого селянського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства.До майна, яке використовується для ведення особистого селянського господарства, належать земельні ділянки, жилі будинки, господарські будівлі та споруди, сільськогосподарська техніка, інвентар та обладнання, транспортні засоби, сільськогосподарські та свійські тварини і птиця, бджолосім'ї, багаторічні насадження, вироблена сільськогосподарська продукція, продукти її переробки та інше майно, набуте у власність членами господарства в установленому законодавством порядку.Це означає, що члени особистого селянського господарства мають право будувати склади для зберігання надлишків отриманої сільськогосподарської продукції, майстерні для ремонту техніки та інші будівлі для зберігання інвентарю та забезпечення діяльності господарства.

    Земельні ділянки фермерського господарстваЯк встановлено ст. 5 Закону України «Про фермерське господарство», громадяни, що створили фермерське господарство, мають право облаштувати житло в тій частині наданої для ведення фермерського господарства земельної ділянки, з якої забезпечується зручний доступ до всіх виробничих об’єктів господарства. Якщо житло членів фермерського господарства знаходиться за межами населених пунктів, то вони мають право на створення відокремленої фермерської садиби, якій надається поштова адреса.

    адреса.Відокремлена фермерська садиба – це земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними й підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями, яка знаходиться за межами населеного пункту.Також, фермерське господарство має право споруджувати житлові будинки, господарські будівлі та споруди на належних йому, його членам на праві власності земельних ділянках відповідно до затвердженої документації із землеустрою та містобудівної документації у встановленому законом порядку. На орендованій земельній ділянці фермерське господарство - орендар має право за письмовою згодою орендодавця зводити житлові будинки, господарські будівлі та споруди, а також закладати багаторічні насадження, здійснювати будівництво водогосподарських споруд та меліоративних систем відповідно до затвердженої документації із землеустрою, містобудівної документації та з дотриманням умов цільового використання земельної ділянки у встановленому законом порядку. Земельні ділянки, призначені для садівництва, можуть використовуватись для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських споруд тощо (ст. 35 Земельного кодексу України). На земельних ділянках, наданих для городництва, відповідно до ст. 36 Земельного кодексу України, закладання багаторічних плодових насаджень, а також спорудження капітальних будівель і споруд не допускається.На таких земельних ділянках, можуть бути зведені тимчасові споруди для зберігання інвентарю та захисту від непогоди. Після закінчення строку оренди земельної ділянки побудовані тимчасові споруди підлягають знесенню власниками цих споруд за їх рахунок.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    Кожен власник має використовувати землю виключно за її цільовим призначенням.

    Щоб у Вас взагалі не було проблем із органами місцевого самоврядування - краще змінити цільове призначення земельної ділянки. Для цього Вам необхідно звернутися до землевпорядної організації. Ви можете змінити цільове призначення всієї земельної ділянки або розділити земельну ділянку на частини та змінити цільове призначення лише однієї частини. Щодо вартості кожної послуги Вас проконсультує землевпорядник.

    Згідно Класифікатору видів цільового призначення земельних ділянок - Ваша земельна ділянка віноситься до підрозділу 01.03 Для ведення особистого селянського господарства (Категорія: землі сільськогосподарського призначення), а Вам бажано будувати дачний будинок на земельній ділянці підрозділу 07.03 Для індивідуального дачного будівництва (Категорія: землі рекреаційного призначення)

    Згідно частини 1 статті 19 Земельного кодексу України (далі - ЗКУ)

    Землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:

    а) землі сільськогосподарського призначення;

    б) землі житлової та громадської забудови;

    в) землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;

    г) землі оздоровчого призначення;

    ґ) землі рекреаційного призначення;

    д) землі історико-культурного призначення;

    е) землі лісогосподарського призначення;

    є) землі водного фонду;

    ж) землі промисловості, транспорту, електронних комунікацій, енергетики, оборони та іншого призначення.

    Згідно статті 22 ЗКУ

    1. Землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

    2. До земель сільськогосподарського призначення належать:

    а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

    б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель інших категорій, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі під об’єктами виробництва біометану, які є складовими комплексів з виробництва, переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

    Згідно статті 23 ЗКУ

    1. Землі, придатні для потреб сільського господарства (крім самозалісених земель), повинні надаватися насамперед для таких цілей:

    1) ведення сільського господарства;

    2) ведення лісового господарства;

    3) створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

    {Частина перша статті 23 в редакції Закону № 2321-IX від 20.06.2022}

    2. Визначення земель, придатних для потреб сільського господарства, провадиться на підставі даних державного земельного кадастру.

    3. Для будівництва промислових підприємств, об'єктів житлово-комунального господарства, залізниць і автомобільних шляхів, ліній електропередачі та електронних комунікаційних мереж, магістральних трубопроводів, а також для інших потреб, не пов'язаних з веденням сільськогосподарського виробництва, надаються переважно несільськогосподарські угіддя або сільськогосподарські угіддя гіршої якості.

    ВИСНОВОК

    Згідно законодавства допускається будівництво на землях сільськогосподарського призначення, але за умови, що воно буде здійснено на несільськогосподарських угіддях або сільськогосподарських угіддях поганої якості (деградовані або малопродуктивні землі).

    Якщо ж Ваша земельна ділянка відноситься до ріллі - у Вас можуть виникнути проблеми з узаконенням дачного будинку.

    Найкращий варіант - змінити цільове призначення земельної ділянки. Ви можете змінити цільове призначення всієї земельної ділянки або розділити земельну ділянку на частини та змінити цільове призначення лише однієї частини.

    Перш за все Вам потрібно перевірити саму можливість зміни цільового призначення земельної ділянки. Така зміна має відповідати плану зонування території, який визначається містобудівними документами. Для цього необхідно спочатку звернутися за консультацією до землевпорядної організації або спеціалістів з земельних питань виконкому міської ради.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України