Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

27 марта 2024, вопрос №104487

Должен ли я платить єдиний внесок

Я платник єдиного податку 3-ї групи. Як нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Чи повинен я сплачувати цей внесок.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    ЄСВ Ви повинні сплачувати раз на квартал незалежно від наявності або відсутності доходу. Проте, згідно з п. 919 разд. VIIIЗакону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) і протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану.

    Вище згадане послаблення - це теж не відстрочка від сплати ЄСВ за себе, а саме звільнення від сплати. Тобто будь-який ФОП-спрощенець, а також ФОП-загальносистемник може скористатися цим звільненням і взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе за вказані періоди.

    Однак, слід пам’ятати, що коли Ви не будете сплачувати ЄСВ «за себе»,то ці періоди не зарахуються до страхового стажу.

    Отже, якщо Вас не турбує страховий стаж, то на період дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його скасування Ваші затрати – це тільки ЄП 5% від доходу.

    Якщо Ви все ж таки вирішите сплачувати ЄСВ добровільно, то сума сплати ЄСВ у 2024 році буде становлювати1562 грн за січень-березень та 1760 грн за квітень-грудень.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України