Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 29 марта 2024, вопрос №104594

Продовження строку позовної давності

Кредитор заявляє, що якщо була переуступка прав вимоги боргу, строк позвної давності автоматично продовжується.
Кредит був взятий у МФО Манівео терміном на 30 днів, у серпні 2017 року, пройшло 6.5 років, чи можна у разі звернення кредитору до суду, застосувати строк позовної давності у разі звернення кредитору до суду?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Заміна сторін у зобов’язанні не змінює порядку обчислення та перебігу позовної давності. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною в спорі, є підставою для відмови в позові.

    Прокопець Олександр Васильович

    Можете спати спокійно. Строк позовної давності не переривається ( ст. 262 ЦКУ), тобто становить 3 роки. В суд точно не підуть. Але можуть вчинити виконавчий напис нотаріуса без Вашого відома. Дізнатись про це зможете тільки на стадії виконавчого провадження. Рекомендую дивитись періодично в дію в розділ "виконавчі провадження".

    Такі виконавчі написи є незаконними, але визнати їх такими можливо лише через суд.

    • Артем Клиент 28 дней назад

      Так напис нотаріуса, заборонено під час війни робити.

      • Прокопець Олександр Васильович

        По-перше, в період дії воєнного стану забороняється примусове виконання виконавчих написів нотаріусів, а не їх вчинення.

        А по-друге, вчинення виконавчих написів також забороняється по кредитним договорам без нотаріального посвідчення, або нотаріусами, в яких зупенена дія нотаріального свідоцтва..

        Але для "чорних" нотаріусів обмежень не існує!)

    Давидко Ігор Анатолійович

    ЦК України Стаття 264. Переривання перебігу позовної давності

    1. Перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов'язку.

    Якщо після останньої сплати або іншим чином визнання боргу пройшло 3 роки - тоді спокійно спати.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України