Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 01 апреля 2024, вопрос №104692 400₴

Повлияет ли открытие ФОП в Украине на мои социальные выплаты в Германии?

Я хочу открыть ФОП в Украине удаленно, я работаю( плачу налоги), но все еще нахожусь на социале от Джобцентра. Так как зарплата низкая. Повлияет ли оформление ЧП и оборот средств на моих счетах на социальную помощь?

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Якщо Ви будете отримувати дохід та Джобцентру стане про нього відомо - може так статися, що центр зайнятості буде вимагати від вас повернути йому гроші. Наприклад, тому що ви отримали занадто багато грошей або у вас був свій власний дохід і ви все одно ще отримували допомогу Bürgergeld. Ви можете повертати гроші в центр зайнятості частинами. У цьому випадку ви будете щомісяця сплачувати певну частину від ваших загальних коштів.

    Вимоги про відшкодування до межі 50 євро для всієї спільноти з єдиними потребами (Bedarfsgemeinschaft), що потребує допомоги, не будуть розглядатися. Ця межа називається "Bagatellgrenze". Відшкодування в розмірі 50 євро і більше, як і раніше, повинні бути повернуті в повному обсязі. Ви, як і раніше, зобов'язані повністю і негайно інформувати центр зайнятості про будь-які зміни у ваших життєвих обставинах. Центр зайнятості буде перевіряти дотримання так званої Bagatellgrenze та відповідно враховувати її.

    Якщо ви не згодні з вимогою, повернути гроші, то ви також можете написати заперечення проти неї.

    Як тільки ви подаєте заяву на отримання допомоги Bürgergeld, у вас виникають певні зобов’язання перед центром зайнятості. Ці зобов’язання називаються «зобов’язанням до співробітництва» (Mitwirkungspflicht).

    Зобов'язання співробітництва включає, наприклад, такі зобов'язання:

    • Ви повинні завжди бути доступні для центру зайнятості за вашою поштовою адресою. Це повинно бути так організовано, щоб центр зайнятості міг з понеділка по суботу надсилати вам листи на вашу пошту. Важливо: Ви маєте право бути відсутніми до 3 тижнів на рік. Проте, ви повинні заздалегідь повідомити центру зайнятості про вашу відсутність.
    • Ви повинні повідомляти працівникам центру зайнятості про всі зміни у вашому житті.
    • Якщо ви захворіли, то ви маєте повідомити про це в центр зайнятості. Якщо ви хворієте більше 3 днів, потрібна довідка від лікаря. Її ви маєте віднести до центру зайнятості.
    • Всі дані в заявках та формах, які ви заповнюєте та віддаєте в центр зайнятості, мають бути правдивими.
    • Ви повинні подати заявку на прийняття до тієї роботи, яку ваш агент по працевлаштуванню (Arbeitsvermittler) для вас знайде.
    • Ви повинні відвідувати курси з підвищення кваліфікації, які рекомендує ваш агент по працевлаштуванню і на які ви заздалегіть погоджуєтеся. Ви також можете самостійно пропонувати курси з підвищення кваліфікації або інші види курсів, які бажаєте відвідувати.
    • Якщо для центру зайнятості необхідний медичний огляд, вас повинен оглянути так званий офіційні лікар (Amtsärzt*innen).

    У разі порушення обов'язків та запізнених повідомлень в центр зайнятості, розмір допомоги Bürgergeld може бути зменшений.

    Ознайомтесь з корисною інформацією за посиланням https://handbookgermany.de/uk/jobcenter

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Причиною для штрафів, втрати частини коштів або для повної ануляції фінансової підтримки можуть стати наступні випадки:

    ● Проживання за адресою, що не відповідає місцю реєстрації

    Однією з умов для отримання допомоги від Bürgergeld є необхідність постійно проживати за місцем прописки. Згідно з умовами програми, максимальним терміном відсутності за місцем прописки є 21 день. Детальніше про всі нюанси, пов’язані з місцем проживання, розповідаємо тут.

    ● Відмова від роботи, курсів та семінарів, запропонованих програмою

    У тому випадку, якщо особа, що отримує фінансову допомогу відмовляється від відвідування курсів, семінарів з працевлаштування або роботи, яка відповідає її професійним навичкам та кваліфікації, вона може втратити частину матеріальної допомоги. Зазначається, що за перше відповідне порушення сума виплат буде знижена на 10%, за друге - на 20%, за третє - на 30%.

    ● Ігнорування терміну без поважної причини

    Кожен раз, коли особа ігноруватиме термін, призначений програмою, сума фінансової допомоги знижуватиметься на 10% щомісяця. Зазначається, що проценти можуть підсумовуватися, проте їх розмір не повинен перевищувати 30%.

    ● Звільнення з роботи без поважної причини

    Якщо особа звільнилася з роботи без вагомих на те причин, наступні три місяці матеріальна допомога зменшиться на 30%.

    ● Приховування додаткового доходу та майна

    Зазначається, що у випадках, коли біженці приховують інформацію про свої доходи або майно, соціальна служба буде зобов’язана наполягати на повному поверненні виплачених по програмі коштів.

    https://visitukraine.today/uk/blog/2262/pricini-anulyuvannya-viplat-burgergeld-u-nimeccini-ta-yak-ix-oskarziti

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Марина!

    В випадку отримання допомоги від держави - а саме на Bürgergeld, враховуються не тільки ваші власні доходи або фінансові активи, але й доходи та активи членів сім’ї, якщо ви проживаєте разом з ними. Центр зайнятості називає це спільнотою з єдиними потребами («Bedarfsgemeinschaft»).

    Німецька держава припускає, що всі члени спільноти з єдиними потребами піклуються один про одного. Тобто, що вони діляться один з одним своїми грошима, коли у когось їх не вистачає.

    До спільноти з єдиними потребами відносяться:

    • Подружжя або зареєстровані цивільні партнери.
    • Діти віком до 25 років. Але це лише в тому випадку, якщо ваша дитина живе з вами, не перебуває у шлюбі і зовсім не заробляє або заробляє мало грошей, яких не вистачає, щоб самостійно піклуватися про себе.
    • Партнери. Але тільки тоді, якщо вони живуть разом більше року, або у них є спільна дитина і вони проживають разом; або обидва мають доступ до банківських рахунків один одного; або вони разом піклуються про дітей чи інших родичів.

    Bürgergeld виплачується лише у випадку, якщо ви не можете забезпечити своє існування за рахунок власних коштів. Крім доходів, до засобів, які забезпечують існування, також належать активи. Активи, серед іншого, включають в себе заощадження та спадщину. На відміну від свого попередника, "допомоги по безробіттю ІІ", отримувачам Bürgergeld не обов'язково спочатку витрачати свої заощадження чи спадщину. Тому якщо у вас є заощадження або спадщина, ви можете зберегти їх.

    Це правило діє лише у разі певної суми заощаджень і діє тільки в перший рік отримання Bürgergeld. Одинокі особи не можуть мати на рахунку більше 40 000 євро. А кожен наступний член сім'ї у вашій спільноті єдиних потреб (Bedarfsgemeinschaft) не може мати більше ніж 15 000 євро на рахунку.

    Одержувачі допомоги Bürgergeld також можуть мати додаткові доходи. При цьому перші 100 євро не будуть враховуватися при розрахунку вашої фінансової підтримки. Більш високі доходи мають відсотковий вплив на розмір Bürgergeld, який ви паралельно будете отримувати. Виняток становлять:

    • учні, студенти та особи, які проходять професійну освіту (Auszubildende). Якщо ви проходите професійну освіту (Ausbildung) або навчаєтесь у школі чи в університеті, то ви можете додатково заробляти до 520 євро на місяць, і це не вплине на Bürgergeld.
    • Федеральна волонтерська служба, волонтерський соціальний рік (FSJ) та робота у період канікул також не враховуються. Волонтери можуть зберігати до 3000 євро на рік як надбавку на витрати (станом на червень 2023 року).
    • Згідно з новим положенням, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами також більше не враховується як дохід (з червня 2023 року).

    Активи також включають в себе житлову нерухомість. Якщо у вас є власний будинок або квартира, то для центру зайнятості це не буде мати жодного значення. Вам не потрібно переїжджати і ви можете подати заяву на отримання допомоги. Після того як ви протягом одного року отримували Bürgergeld, діє наступне правило:

    Ваше майно не буде братися до уваги, якщо воно досягає наступного ліміту:

    • 130 квадратних метрів житлової площі у власній квартирі
    • до 140 квадратних метрів житлової площі в будинку.

    Якщо у власній квартирі чи домі проживає більше чотирьох осіб, то площа, яка не враховується при розрахунку Bürgergeld, збільшується. Вона збільшується на 20 квадратних метрів за кожну наступну особу.

    Якщо ваша житлова площа ще більша, це не означає, що ви повинні переїжджати. Якщо ж ваша житлова нерухомість (власна квартира або будинок) має більшу житлову площу, то вона може бути врахована при розрахунку Bürgergeld. Однак є й винятки.

    Ви повинні повідомляти центру зайнятості про всі важливі зміни у вашому житті. Ви також маєте повідомити в центр зайнятості, якщо будуть важливі зміни у членів вашої спільноти з єдиними потребами (Bedarfsgemeinschaft).

    Про такі зміни Ви повинні негайно повідомити в центр зайнятості:

    • Якщо ви або член вашої спільноти з єдиними потребами хочете переїхати або виїхати з квартири.
    • Якщо у вас є нова адреса, номер телефону або нова адреса електронної пошти.
    • Якщо ви мусите платити більше грошей за свою квартиру. Наприклад, тому що ваша орендна плата або витрати на опалення зросли.
    • Якщо у вас змінились банківські реквізити.
    • Якщо ви перейшли в іншу компанію медичного страхування.
    • Якщо ви вагітні або ваша партнерка буде народжувати дитину.
    • Якщо ви зі своїм партнером розходитеся або розлучаєтеся.
    • Якщо ви одружуєтеся або починаєте цивільне партнерство.
    • Якщо ви або член вашої спільноти з єдиними пртребами починаєте нову роботу, освоюєте нову професію (Ausbildung) або розпочинаєте навчання в університеті.
    • Якщо ви або член вашої спільноти з єдиними потребами подаєте заяву на отримання пенсії.
    • Якщо ви або член вашої спільноти з єдиними потребами отримали однорозово додаткові гроші або мали в своєму розпорядженні більше грошей на місяць. Наприклад, тоді, коли ви отримали спадщину, додаткові виплати від держави або ваша заробітня плата зросла.
    • Якщо ви заробляєте достатньо грошей як самозайнята особа і більше не потребуєте підтримки від центру зайнятості.

    Про всі зміни ви можете повідомити до центру зайнятості за допомогою форми «Повідомлення про зміни». Ця форма існує тільки на німецькій мові. Можливо, вам також доведеться заповнити так звані «додатки». Це форми, в яких ви надаєте додаткову інформацію. Ви також повинні надіслати докази, які зможуть підтвердити надану вами інформацію. Доказом може бути, наприклад, довідка про ваше членство (Mitgliedsbescheinigung) від вашої нової медичної страхової компанії або повідомлення від управління вашої орендованої квартири про підвищення орендної плати.

    Вам потрібно заповнити цю форму і потім надіслати її поштою до центру зайнятості. Ви також можете віднести її безпосередньо до центру зайнятості. В деяких центрах зайнятості також існує можливість повідомляти про зміни онлайн. Повідомнення можна відправити тільки на німецькій мові. Для цього вам потрібен обліковий запис користувача. Чи можете ви отримати обліковий запис користувача, ви повинні запитати у свого центра зайнятості.

    За більш детальною інформацією звертайтесь за посиланням: https://handbookgermany.de/uk/jobcenter.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго дня Вам ще раз!

    Минулого разу не встигав доповнити відповідь, до того ж були певні технічні проблеми. Загалом як вірно повідомили Вам колеги, Ви повинні повідомляти соціальні служби про наявність у Вас легального доходу, зокрема як ФОП (самозайнята особа), і в цілому можете забезпечити своє утримання самостійно. Начебто за порушення цього правила органи влади Німеччини можуть Вас позбавити відповідної соціальної допомоги, а також вимагати повернення коштів.

    Яким чином тамтешня влада може встановити у Вас наявність ФОПу? Складне практичне питання. Також як встановити, що Ви можете себе забепечити самостійно без підтримки? Багато чого залежить від статусу ФОП, його активності, Ваших оборотів і так далі. На практиці знаю доволі велику кількість осіб, які отримують в Німеччині відповідну допомогу, а також кошти з України (з/п, простій і так далі).

    Тому загалом не думаю, що Ви будете серед тих, про кого дізнаються трішки більше, ніж можуть інколи дізнатися в Україні. Можливо я не в курсі специфіки роботи органів Німеччині, тому при таких умовах щиро визнаю свою провину. Але оцінюю ситуації з точки зору практики.

    З повагою до Вас!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пані МАРИНО! Ні. На виплати це не вплине, якщо Вас не попередили, що виплати надаються лише особам, які не мають доходів для життя. Такого попередження я ще не зустрічав. Адже є люди, які отримують в ЄС допомогу, а в Україні - пенсійні виплати чи інші компенсаційні виплати.

    Але проблеми можуть бути, оскільки країни ЄС та органи податкової влади в Україні самоусунулись від вирішення питання загрози отримання статусу подвійного податкового резидентства, внаслідок перебування громадян України у статусі біженців (осіб, що мають тимчасовий захист від війни) більше 180 днів, тобто проживання фактично за межами України більше ніж пів року, що ставить питання податкового резидентства країн перебування.

    Внаслідок цього, усі громадяни України, які постійно знаходяться у певній країні ЄС під захистом від війни більше 180 днів - можуть вважатися податковими резидентами країни перебування. А тому, зобов"язані подавати податкову звітність як податкові резиденти, в тому числі сплачувати податки. Навіть від діяльності за межами такої країни перебування.

    У ряді випадків між Україною та країнами ЄС є двосторонні угоди про уникнення подвійного оподаткування, але щиро кажучи це шалена морока.

    Тож, якщо Ви відкриєте ФОП Україні, Вам бажано не перебувати 180 днів у рік за одним місцем проживання, тобто в одній країні. Подорожуйте, відвідайте курорти країн за межами зони ЄС... тоді у Вас не буде проблем з подвійним резидентством та податковими ні в країні перебування, ні в ЄС.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України