Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 02 апреля 2024, вопрос №104735

Як забрати власні речі з чужої квартири?

Вітаю. В мене питання, якщо людина жила в найманому ( без офіційного договору) житлі. Як почалася війна то ця людина поїхала в іншу країну. Платила комунальні послуги, а потім виявилося що хозяїва квартири змінили замок. В квартирі лишилися меблі, техніка та особисті речі людини що знімала цю квартиру. Хозяїва на повідомлення не відповідають. Дякую.

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Треба пробувати якось вийти на зв'язок з власниками нерухомості. Якщо ні, їхати по місцю розташування квартири, викликати поліцію та пробувати повертати речі. Універсального алгоритму дій тут бути не може, все залежить від ситуації.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марина!

    Бачу підстави звернутись до поліції.

    Стаття 191. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем
    1. Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені у великих розмірах, -

    караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбав­ленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    1. Дії, передбачені частинами першою, другою, третьою або четвертою цієї стат­ті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з по­збавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

    1. З об’єктивної сторони ст. 191 КК передбачає три різних форми вчинення зло­чину: привласнення, розтрата чужого майна або заволодіння ним шляхом зловживан­ня службовим становищем. Їх загальною ознакою є особливе відношення винного до майна, яким він заволодіває. Особа в цих випадках не є сторонньою для майна: воно їй ввірене, перебуває в її віданні, або особа внаслідок службового становища має певні повноваження щодо цього майна. Юридичною підставою для такого відношен­ня винного до майна є цивільно-правові відносини, договірні відносини, спеціальне доручення, службові повноваження. Іншими словами, суб’єкт злочину здійснює по­вноваження щодо майна на законній підставі: наділений правомочністю по розпоря­дженню, управлінню, доставці, зберіганню майна тощо.
    2. Частина 1 ст. 191 КК передбачає привласнення чи розтрату чужого майна, яке було ввірене особі або перебувало в її віданні.

    Привласнення - це незаконне безоплатне утримання майна, ввіреного винному, або майна, яке перебуває в його віданні на законній підставі. Утримання як спосіб привласнення полягає у невиконанні вимог повернути майно у певний строк і вста­новленні володіння ним як власним. Невиконання вимоги про повернення майна у зазначений час (при наявності мети привласнення) свідчить про закінчений злочин.

    1. Розтрата - це незаконне безоплатне відчуження, використання, витрачення майна, яке було ввірене винному чи перебувало в його віданні (продаж, дарування, споживання, передача іншим особам тощо). Найчастіше розтрата слідує за привлас­ненням, є наступним після привласнення етапом злочину. Але розтрата може бути і не пов’язаною з привласненням. Наприклад, коли комірник незаконно, з корисливою метою передає чуже майно третім особам, які не мають на нього права. Розтрата вва­жається закінченою з моменту відчуження, витрачення майна. На відміну від при­власнення, при розтраті на момент пред’явлення вимоги про повернення ввірене майно у винного відсутнє.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович

    Тобто, у Вас була домовленість на проживання на певний строк за плату, яку вносили, а наймодавець приймав. Якщо Ви сплачували до сьогодні, то у вихідних даних у нас те, що Ви не можете технічно попасти у квартиру, яку винаймаєте і на сьогодні. У чому питання ? - усувайте технічні проблеми, бо вони не юридичні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України